вторник, 17 юли 2018 г.

Валери Симеонов изгони Мая Манолова от Тристранката


Вицепремиерът Валери Симеонов, който е и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), изгони днес от заседанието му омбудсмана Мая Манолова. Мотивът - не била член на съвета, нито имала покана да присъства. Ситуацията е изключително конфузна и неприятна по две причини - първо - защото самата Манолова е автор на текстовете, които Тристранката обсъжда днес и второ - защото те касаят правилата за пенсиониране на 80 души миньори от рудник "Бобов дол", който вече е в процес на закриване.

Симеонов, който често сам пише закони, но не ги внася за разглеждане в Министерския съвет, а ги дава на депутатите си да ги внасят в парламента, а после сам отива в парламента, за да ги представя и защитава, заяви по адрес на омбудсмана:

"Премиерът и главният прокурор да се появят неканени и тях ще накарам да напуснат"

Преди да се стигне до изгонването й от заседанието, той попита участниците дали някой ще я "припознае". Бизнесът се съгласи Манолова да остане, ако синдикатите дадат заявка, че е от тяхната "квота". Синдикатите обаче се обявиха категорично против.

Участниците в НСТС явно не са взели предвид и че Законът за омбудсмана (чл. 20) дава право на обществения защитник "на достъп до органите, техните администрации..., включително и да присъства при обсъждане и вземане на решения от тях".
Става въпрос за един кратък текст в Кодекса за социалното осигуряване. Изменението засяга пенсионирането на 80 миньори от рудник "Бобов дол", който до края на годината ще бъде закрит. По новия закон, приет в края на миналата година и проспан от синдикатите, тези 80 миньори ще могат да се пенсионират след 12 години.