четвъртък, 5 юли 2018 г.

Волен, Вежди и Пеевски ще оправят медийната среда в България!


Промените в закона за медиите, внесени от ДПС, включително с подписа на Делян Певски, бяха приети на първо четене в парламента. Те бяха подкрепени от ГЕРБ и "Обединени патриоти". 92-ма гласуваха "за", 12 "против" и 28 "въздържали се".

Според вносителите идеята на промените е да се изсветли медийната среда.
Приемането на закона обаче бе предшествано от дълги дебати, открити от Антон Кутев (БСП), който стана автор на първото и засега единствено остро изказване срещу Пеевски в този парламент:

"Няма как да убедя моите избиратели, че г-н Пеевски не е символ на смесването на бизнеса и политиката."

Кутев определи законопроекта като "следващата крачка към разграждането на държавността".

"С него ние казваме на българските граждани, че има хора, които - въпреки тяхното мнение, могат да правят каквото си искат. И никой в държавата не може да реагира на техните изблици", заяви Кутев.

"Най-много за свобода на словото и за чисти медии ореваха орталъка точно хората, които не вярвам, че са много чисти", каза Рашидов.

И припомни, че по времето на правителството на Иван Костов той и Волен Сидеров са били обявени за врагове на българската демокрация.

"10 години видях какво е свободия на словото. Има нужда от истинска свобода, тя се създава само със законови уредби. Свободата на словото е право на всеки гражданин по света. Не е само привилигеия на една или друга каста", завърши Рашидов.

И думата взе споменатият от него Сидеров.

"Аз съм един от най-потърпевшите политици от страна на медиите", заяви той.

Лидерът на "Атака" припомни, че "Обединени патриоти" имат предложение собствениците на медии, журналисти, социолози също да декларират доходи пред публичния регистър на Сметната палата, въпреки че той е създаден за хора на висши постове в държавата, които получават доходи от бюджета.

"Изведнъж се оказа, че името на един от вносителите е по-важно от закона. Ако имате проблеми да решавате с Пеевски, не ни занимвайте с вашето отношение и комплекси."

С тези думи Сидеров се обърна към Кутев. Той определи законопроекта като добър и "патриотите" го подкрепят.

"Медиите са постоянни, едно правителство е 2-3-4 години най-много. Медиите качват, свалят, очернят или избелват някого. Доброто е, че се визират интернет медиите, те са безотговорни, не подлежат на регулация от СЕМ, на никакви санкции. Отговорност за очернянето и оклеветяването не носи никой. Не се хващайте за името на някои от вносителите", обобщи Сидеров.

Точката попадна в дневния ред в т.нар. ден на опозицията, когато тя има право да реши какво ще работи парламентът. Самият законопроект бе внесен преди 5 месеца и за това време водещата комисия по културата и медиите така и не го разгледа.

Според правилника на 44-тото НС, сроковете на комисиите да разгледат внесени текстове е не повече от 2 месеца. След това проектът може да бъде внесен направо в пленарната зала и без съответното становище. До момента има само становище на Министерството на културата – единствено този документ е наличен в сайта на парламента, а председател на комисията е Вежди Рашидов.