понеделник, 23 юли 2018 г.

Секс, лъжи и футбол пред погледа на Путин


В Сочи времето вече е лятно и момичета с къси рокли се надпреварват да се снимат пред Swissotel Resort - един от най-скъпите хотели в руския черноморски град.

Градът освен това е пълен с репортери заради Световното първенство по футбол, а вълнението се усеща в соления въздух - всеки момент трябва да пристигне бразилският тим.

Но докато персоналът на хотела се суети, за да може бразилците да се почувства като у дома си, други планират много по-топло посрещане.

Много рускини от всякакви възрасти се надяват да се сприятелят с чуждестранните посетители - футболисти, фенове, журналисти, дошли да отразяват едномесечното първенство. А местните ще имат достатъчно шансове - 11 руски града ще посрещнат над 1 млн. фенове, които пристигат от целия свят.

По улиците и по плажовете Русия купонясва почти нон-стоп, но това прикрива далеч по-тъмната реалност. Според чужденците много руснаци изглеждат уморени и нещастни. Властите не могат да скрият социалната нестабилност, бедността и политическите преследвания зад лъскавите паравани на Световното. Хората общуват, споделят на чаша вино или бира, говорят за проблемите си.

Посетителите ще научат от първа ръка какво се случва в Русия на Путин. Планът на много жителки на Сочи е бил да си намерят съпруг чужденец по време на Зимните олимпийски игри през 2014-а, но са се провалили, защото не знаят чужди езици.

Трудният им живот обаче ги кара да не се отчайват. Едни мечтаят да се омъжат за поляк, други - за италианец...

Според официалните руски статистики повече от 1 млн. рускини са напуснали родината си през последните 15 години, затова държавата се опитва да предотврати по-сериозна вълна на миграция обичайния за нея начин - със заплахи.

Тази седмица председателят на държавния Комитет по семейните въпроси, Тамара Плетньова, предупреди жените в Русия за опасностите от това да правят секс с гостите за Световното първенство. Плетньова предвижда, че бебетата, родени от подобни обстоятелства, никога няма да са щастливи и ще страдат през целия си живот.

Тя има предвид така наречените "Олимпийски бебета" - мит от съветско време за рускини, родили чернокожи деца след Летните олимпийски игри през 1980-а. Толкова години по-късно Плетньова не може да признае, че немалък процент от жените са правили секс със студенти от Африка и Латинска Америка, дошли да учат в СССР. Много от тези мултиетнически фамилии са щастливи, въпреки че някои страдат от расистко отношение.

Лидерите - и тогава, и сега - предпочитат да си затворят очите за част от истината.

За да смекчи изказването си, 70-годишната Плетньова допълва, че няма нищо ненормално в това хора от различни раси да имат деца - важното е да се раждат бебета, "но все пак..."

Вместо да се опитат да чуят гласа на жените, политиците предпочитат да им затворят устата. През 2014-а в Сочи "анти-екстремисти" преследваха част от членовете на Pussy Riot в опит да ги спрат да пеят опозиционните си песни. През тази седмица арестите на опозициционери на Путин отново зачестяват. Мнозина мислят, че Путин се опитва да засили още повече властта си и за целта използва футболното първенство.

В същото време центърът на Москва е пълен с хора, носещи иранското, перуанското, аржентинското знаме. Вечер феновете се разхождат с бира в ръка по централната "Тверская", обикалят парковете и си говорят с новите си руски приятели.

Никой политик не може да спре рускините да си намерят чужденец и да по този начин да се опитат да направят живота си по-добър.

Паралелно с тях има и редица руснаци, които мразят всичко чуждо, странно и либерално, а след това обвиняват света, че не уважава Русия. Те рядко говорят друг език, освен руски, и прикриват страха си зад своята омраза.

Но нищо не може да попречи на рускините в този необичаен месец. За разлика от бабите им, те са решени да се забавляват, да се впускат в приключения и да си намерят съпрузи. Това е тяхната игра с техните правила.



по DailyBeast