вторник, 24 юли 2018 г.

Пеевски препоръча на бТВ да се „прочисти“ от Светослав Иванов


Редакционна статия на издавания от Делян Пеевски вестник „Телеграф“ препоръча бТВ да бъде „прочистена от „журналисти“ като Светослав Иванов“. Повод за атаката е интервю в последното издание на предаването „120 минути“ в неделя, в което гостуваше изпълнителният директор на „Ню Бояна филмс“ Ярив Лернер.

На 25 април бе съобщено, че фирма от групата на „Ню Бояна“ - „Ню имидж България“, е сключила предварителен договор за покупката на 50% от „Телеграф медиа“, притежавана от „Интръст“ ЕАД, която пък е еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Фирмата „Телеграф медиа“ издава вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан мач“ и Борба“, а тяхното съдържание се тиражира едно към едно от интернет сайтове, чиято собственост Пеевски отрича.

Светослав Иванов попита Лернер дали се притеснява от това, че „някои от тези издания са натоварени с доста негативи през годините, подозирани са в доста политически зависимости, в това, че са служели за средство за саморазправа с много неудобни и политически, и икономически опоненти“. Журналистът допълни, че „това е нещо, което е констатирано от големи международни организации, а пък и от българското общество“.

Гостът отговори с „Да“ (т.е. притеснява се) и съобщи, че все още правят предпроектно проучване, „няма да бъде финализирана сделката скоро, имаме още много работа“.

Това се превръща в повод за реакция от страна на изданията на Делян Пеевски. Статията в „Телеграф“ е подписана като редакционна, т.е. зад нея стоят изданието и неговият собственик. Текстът е публикуван и в останалите издания от групата, и в сайта „Блиц“, за който Пеевски също отрича да има нещо общо.

„Телеграф“ посвещава на Светослав Иванов цялата си втора страница, като по негов адрес са изсипани познатите и недоказани твърдения за мрежи и връзки с Цветан Василев, Иво Прокопиев, Сорос и т.н. без нито едно доказателство. Накрая изданието на Пеевски препоръчва на бТВ:

„И тъй като от месеци именно медиите от кръга „Капитал“ тиражират слуха, че бТВ ще бъде продадена, то ако това е вярно, добре е същата телевизия най-после да бъде прочистена от „журналисти“ като Светослав Иванов, използващи националния ефир за осъществяването на елементарни манипулации в услуга на менторите му.“

Засега бТВ няма официална реакция по случая. Светослав Иванов нарече в профила си във фейсбук статията „банален кяфяв коктейл с дъх на гнило“.

„Защо му е на един филмов продуцент да си партнира с издател на вестници, който е и депутат? Какво очаква да му донесе това? Какво е мнението му за имиджа на тези издания, които от години се използват за саморазправа според големи журналистически организации?“, припомня Иванов въпросите, които един журналист иска да зададе на събеседник като Лернер.

Ден по-късно „излизат отново обичайните калящи публикации, които често съпътстваха целия ни сезон. От същите хора. Със същите думи. По същите причини.“

„Ще им повторя отново – когато един журналист си върши работата и го калят, той обикновено се къпе. До следващото цапане. И до следващото измиване. И прочее – калташки ми ти работи, толкова характерни за българската реалност в момента.

Пожелавам Ви да не правите компромиси с Вашата лична хигиена и почтеността си. Вярвам в свободния избор на хората. И в техния интелект и критичност. Вярвам във Вас! Хубаво лято! Хранете се правилно“, завършва Светослав Иванов.