четвъртък, 2 август 2018 г.

Новата желязна завеса в Русия


Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) пречи на милиони руснаци да напуснат страната. На своите собствени служители тя директно казва "невыездные" - никакво пътуване в чужбина.

По-рано през 2018-а беше затегнат и граничният контрол за тези, които искат да излязат от Русия. Оправданието? Усложнената геополитическа ситуация.

Една част от тези хора имат забрана да пътуват за САЩ, а повече от два милиона въобще не могат да излязат от страната легално.

Броят на руснаците в така наречения "стоп списък" нараства непрекъснато, а огромен процент от тях са държавни служители, които доброволно са подписали съгласието си. С това нарастват и притесненията, че се спуска нова Желязна завеса, която твърде много напомня на съветската епоха.

Daily Beast разговаря с Генади Гудков, бивш офицер от КГБ, според който причината за мерките е комбинация от свръх преувеличена загриженост за сигурността на Русия и опасенията, че "изтичането на мозъци" става неконтролируемо.

Забраната за пътуване зад граница важи за десетки хиляди военни, полицаи и всеки, който евентуално може да има достъп до секретна информация. Гудков е на мнение, че това е признак на екстремна параноя.

Голям брой държави искат да привлекат руски специалисти, но едва ли някой настоява да наеме полицейски сержант или заварчик.

Само че се оказва, че Русия не могат да напуснат дори работници във фабрики за авиочасти.

Гудков е прекарал младостта си зад Желязната завеса, където СССР е предпазвала гражданите си и тези на сателитните си републики да контактуват със Запада. Завесата пада по времето на Горбачов, но три десетилетия по-късно Кремъл като че ли се опитва да създаде нова нейна версия.

А през това време руски агенти непрекъснато повтарят, че Русия е в идеологическа вражда със западния свят.

През 1987-а Гудков е на 31 години и е назначен от КГБ да замине на разузнавателна мисия в САЩ. Той прекарва повече от два месеца във Вашингтон и Ню Йорк, за да събира информация за инженерния и културен прогрес на Америка. Справя се толкова добре, че когато се прибира в Москва - веднага му е предложено повишение. Корупцията на режима обаче го отказва да приеме.

Обратно в настоящето и по-точно през април тази година ФСБ предлага на президента Путин нови регулации с аргумента, че свободното придвижване зад граница е заплаха за националната сигурност, суверенитета и природните ресурси на Русия.

Като се има предвид с какви темпове се развиват технологиите в днешно време, тези забрани са до голяма степен безсмислени.

На хората просто се забранява да пътуват, вместо да се полагат усилия да бъдат задържани в родината си.

На служителите на ФСБ е позволено да пътуват само до държави от Централна Азия, Абхазия и Южна Осетия, както и до Армения, Азербайджан, Беларус, Куба, Виетнам и Китай.

Според прокремълските анализатори повечето от държавните служители с радост са се отказали от правото си на пътуване зад граница. Трудно е да се определи обаче каква част от тях са го направили от патриотизъм и каква - заради стабилната работа и добро заплащане.

През май месец свободното придвижване е забранено на поредната доза руснаци, този път заради непогасени задължения, най-често - заради кредити. Единственото, което беше постигнато с тази стъпка, беше, че мнозина започнаха да избягват още по-старателно тегленето на кредити, за да не се окажат в "стоп списъка".

Пречка пред излизането зад граница са и документите, необходими за целта. Повече от 70% от руснаците нямат необходимите документи и ако им предстои пътешествие - тепърва ще трябва да ги издават. Само че по-богатата част от Русия е свикнала да пътува и е намерила как да бъде улеснена - чрез центрове за визи.

Правителството обмисля затварянето на въпросните центрове, но предложението предизвика широк негативен отзвук.

Властите от своя страна реагираха бързо и се отказаха от такива крути мерки. Затварянето на центровете за визи няма да се хареса на руския елит, а това би довело до още по-масово недоволство.

В момента руснаците слушат от медиите си как Европа се разпада, а САЩ е в упадък, а в същото време политиците им изпращат децата си там и прекарват ваканциите си там.

При първото си пътуване из Америка Гудков остава с много силни впечатления. Когато се връща в Русия, той споделя с тесен кръг приятели и колеги, че страната им изостава от Щатите с поне 100 години. Примерите, които Гудков им посочва, са валидни и днес според самия него.

Има обаче огромна разлика между лидерите на СССР и лидерите в съвременна Русия.

Тук е достатъчно да посочим Путин и външния министър Сергей Лавров, чиито близки също са в чужбина. Голяма част от руския елит живее в готовност във всеки един момент да напусне страната, защото се притесняват да не останат изолирани от Запада и неговите постижения.

Така че не се знае кое е по-страшно - клептокрацията на Путин или нова Желязна завеса, само че този път спусната от западния свят.по DailyBeast

Няма коментари:

Публикуване на коментар