събота, 11 август 2018 г.

Любопитно: Как получават прякорите си известните престъпници


Карлос Чакала

Истинското име на международния терорист всъщност е Илич Рамирез Санчес. Баща му е венецуелски марксист, който кръщава синовете си Владимир, Илич и Ленин.

След престрелка в Париж, при която загиват двама детективи и информатор, полицията съобщава на пресата само името "Карлос". То е открито във фалшивите паспорти на стрелеца, съобщава The Guardian.

Прякорът "Чакала" е последната част от пъзела. През 1975 г. Бари Удхамс намира чанта с оръжия в апартамента си в Лондон. Удхамс живее с бившата приятелка на Карлос и предполага, че оръжията са на терориста. Вместо да се обади на полицията, той се свързва с вестника The Guardian. Репортерът Питър Нийсуанд идва на мястото и забелязва, че на един шкаф стои копие на книгата "Денят на Чакала" от Фредерик Форсайт.

Така на следващия ден във вестника е поместена статия за Карлос "Чакала" - прозвище, което остава и до днес. Проблемът е, че книгата всъщност не е била притежание на терориста, а на самия Удхамс.

Ал "Белязаният" Капоне

Легендарният гангстер се сдобива с прякора "Белязания" (Scarface) още докато работи като охрана за занимаващия се с рекет Франки Йейл. Всичко се случва в клуб в Бруклин, Ню Йорк. Капоне е охрана на входа и обижда жена. Това води до бой с нейния брат – Франк Галучио. Той успява да посече лицето на Капоне три път от лявата страна.

От този момент нататък гангстера крие лявата половина на лицето си, когато го снимат. Лъже, че белезите са от войната, макар никога да не е служил в армията.

Клоунът убиец

Джон Уейн Гейси-младши е сериен убиец и изнасилвач. Жертвите му са най-малко 33 момчета в тийнейджърска възраст, които той насилва и убива в периода 1972-1978 г. Гейси е чудовище, което заравя телата на жертвите в собствения си дом или ги захвърля в реката. За престъпленията си е екзекутиран през май 1994 г.

Публичният образ на Гейси е много по-различен от неговата мрачна същност. Той е женен мъж, когото съседите му мислят за отзичвчив. Активен е в местната общност. Освен това влиза в клуб, чиито членове се маскират като клоуни и се появяват на различни благотворителни мероприятия – от събития за събиране на средства до посещения на болни деца в лечебни заведения.

Гейси създава своите образи – клоунът Пого и клоунът Пачъс. Сам изработва костюмите си и се научава да си слага грим. От това му странично хоби по-късно се появява и прякорът Клоунът убиец.

Джон "Тефлоновият дон" Готи


Популярният американски гангстер от италиански произход става глава на престъпната фамилия Гамбино в Ню Йорк след като през 1985 г. организира убийството на дотогавашния дон - Пол Кастелано. Така Готи застава начело на една от най-големите престъпни организации в света, която годишно изкарва милиони долари от рекет, кражби, лихварство, трафик на наркотици, проституция, изнудване и други престъпни занимания.

Става популярен с прозвището "Спретнатият дон" (The Dapper Don) заради скъпите дрехи, които носи, и това, че не крие лицето си от обществеността и медиите. По-късно, след като три големи съдебни процеса завършват с оправдаването му (макар и постигнато с тормоз над свидетелите и купуване на съдебни заседатели), Готи получава и друг прякор - "Тефлоновият дон". Идеята е, че винаги се изплъзва от ръцете на закона и нищо не "залепва" върху него.

Зодиак


Ето една неразрешена загадка. Убиецът Зодиак вилнее в Северна Калифорния в края на 60-те и началото на 70-те години. Убива четирима мъже и три жени на възраст между 16 и 29 години в периода декември 1968 – октомври 1969 г.

До ден днешен не се знае неговата истинска самоличност. Прозвището "Зодиак" той си дава сам чрез писмата, които изпраща на пресата. Те включват четири криптограми, от които само една е била разкодирана със сигурност. По думите му разкодирането на всичките е щяло да разкрие самоличността му пред полицията.

И макар в някои градове в района на Залива на Сан Франциско случаят все още да е отворен, едва ли някога ще стане ясно истинското име на убиеца.