събота, 18 август 2018 г.

Путин, казашки хор и носии - сватбата на дипломат No.1 на Австрия


Карин Кнайсел е нещо повече от жена със самочувствие. Като външен министър на Австрия често си позволява да хока журналистите от националните медии, когато й задават "нечестни въпроси" в интервютата си, пише "Дер Щандард".

Говори няколко езика, смятана е за експерт с опит - качества, които самата тя с удоволствие изтъква за себе си и които определят публичното й поведение.

И все пак Кнайсел едва ли е осъзнавала какви ще са последствията, когато през юни 2018 г. решава да отправи покана към руския президент Владимир Путин да гостува на сватбата й.

Танцът на Путин с булката
Изненадващо, Путин прие да уважи личното събитие на 53-годишната Кнайсел, без формално да е поканен на държавно посещение в Австрия.

Решението не просто е нетипично за руския президент. Самият факт, че държавен ръководител
на една страна посещава сватба на дипломат No.1 на друга страна е своеобразно извънредно събитие от гледна точка на протокола и световната политическа практика.

Женитбата на Кнайсел никога нямаше да привлече към себе си особено внимание, ако не беше поканата към високия гост. Появата на Путин на церемонията в Гамлиц привлече солиден брой местни жители и медии, които се опитваха да зърнат президента на Русия. Посещението му обаче мина бързо и почти "незабелязано" заради повишените мерки за сигурност и извеждането му с лимузина на служебната охрана към Грац.

Бързината беше наложителна - Путин има още една среща в календара си за 18 август, и то на 930 km от мястото на сватбената церемония. Край Берлин, с Ангела Меркел.

Коя е Карин Кнайсел?

Родена във Виена, Кнайсел прекарва част от детството си в столицата на Йордания - Аман. Там баща й работи като личен пилот на крал Хусеин, а майка й е стюардеса. По-късно Карин изучава езиците на страните от Близкия изток, докато следва в университета във Виена. Продължава образованието си в Еврейския университет в Йерусалим и в Университета на Йордания.

Кнайсел има дипломи и от Джорджтаун (САЩ), и Националната школа по администрация във Франция. Говори свободно 6 езика, има дисертация по международното право и концепцията за границите в Близкия изток.

Между 1990-1999 г. Карин Кнайсел работи като експерт в МВнР на Австрия, а по-късно се занимава с научна и преподавателска дейност. Въпреки че не членува в политически партии, от 2005 до 2010 г. тя участва в кандидатските листи за местни избори на консервативната Свободна партия на Австрия (FPO). Партията е известна с тясното си сътрудничество с "Единна Русия".

Кнайсел заема твърда позиция по отношение на мигрантите и неведнъж критикува политиката на германския канцлер Ангела Меркел.

На 18 декември 2017 г. Карин Кнайсел е избрана за министър на външните работи в кабинета на Себастиан Курц като част от квотата на коалиционния партньор FPO.

Говорителят на МВнР на Австрия Матиас Форенбах посочи, че Кнайсел се познава с Владимир Путин от 18 години, като първата им среща датира от 2001 г. по врема на форум в Словения. Няма официална информация дали тя го е посещавала в Русия, преди да бъде избрана за министър на външните работи.

Сватба с традиционни носии и карети


На 18 август Кнайсел каза "Да" на бизнесмена Волфганг Майлингер във винарна в градчето Гамлиц  в австрийската провинция Стирия. Двамата младоженци, както и голяма част от гостите им, са облечени в традиционни носии. Кнайсел и бъдещият й съпруг се повозиха на карета, украсена със слънчогледи, преди началото на церемонията.

Подаръкът на Путин? Казашки хор от десетима изпълнители, които ще направят импровизиран концерт за младоженците и близо 100-те им гости.

Всички разходи по охраната на Путин ще бъдат поети от руската страна, а организацията на сватбата ще бъде на лични разноски на Кнайсел. Сред поканените е и канцлерът Себастиан Курц, а един от чуждестранните гости се оказа генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо.

"Троянски кон на Русия в ЕС"

Поканата на руския президент през главата на австрийския държавен глава и правителството доведе до призиви за оставка на Кнайсел от страна на опозицията.

Михел Раймон от "Зелените - Европейски свободен алианс" поиска тя да напусне МВнР на Австрия, в противен случай - Себастиан Курц сам да поеме отговорността и да я предложи за уволнение.

"Как ще възприемат Австрия по света в ролята й на посредник, ако между австрийският външен министър и президентът на Русия очевидно съществуват близки отношения?", коментира Бруно Росман от лявата опозиционна партия "Peter Pilz List".