петък, 14 септември 2018 г.

МВР арестува журналисти, защото снимат как се горят документи за подкупи


Журналист от сайта "Биволъ" е арестуван от полицията в Радомир, съобщава Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). За момента от МВР не потвърждават официално случая.

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", алармираха от асоциацията.

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото.

От "Биволъ" обявиха, че свързват ареста с разследването си #ДжиПиГейт за корупция при изпълнение на европроекти.

Около 10 ч тази сутрин от "Биволъ" съобщиха, че двамата журналисти вече са освободени след намесата на консула на Румъния. За дипломатическата намеса потвърди и бившият съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова.

"Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден. Мълчат, защото е замесен всесилния Валентин Златев, ортак по карти на премиера Борисов. МВР също мълчеше и дори ни дезинформираше какво се случва с нашите колеги. Стигна се до намесата на румънския консул.

Веднага след като бяха освободени Димитър и Атила се върнаха на мястото и спасиха някои документи. #ДжиПиГейт става #Шредъргейт", пишат от "Биволъ".