неделя, 23 септември 2018 г.

Любопитно: Полицаят, който се превърна в беглец


Той е рус, висок и синеок. Има 11 години опит в полицията, владее бойни изкуства и поддържа отлична физическа форма. Харесва баскетбола и свири на пиано. Но далеч не е перфектният мъж. Дори напротив – зад тази добре изградена фасада се крие истинско чудовище.

Животът на Даниъл Уилям Хайърс-младши минава през пълен обрат. От полицай в Чарлстън, щата Южна Каролина, той се превръща в едно от имената в списъка с най-издирвани престъпници.

И има защо – Хайърс първо е обвинен в малтретирането на 10-годишно момиче, а след това и в убийството на съпругата си. Той обаче успява да изчезне безследно и в продължение на цели 13 години се укрива.

Сега, според информации в китайски медии, той не само е жив, но и най-накрая е арестуван. В случай, че информацията се потвърди, ще се окаже, че Хайърс не само е успял да се измъкне от Щатите, но и да изгради нов живот в Китай, работейки като учител по английски.

И живеещ в сенките, за да не бъде открит от дебнещите го американски власти.

Един болен ум

През 2004 г. Хайърс работи като училищен полицай в гимназията "Уест Ашли". Работи в полицията в Чарлстън от вече 6 години.

Самотна майка на малко момиченце се запознава с полицая в карате школа, която детето посещава. С течение на времето високият, русокос Хайърс се превръща в нещо като бащинска фигура за детето.

Той позволява на момичето да си играе с фаровете и сирената на патрулната му кола, а по-късно започва да я кара до карате школата и при други излизания. Майката на момиченцето по-късно признава, че е била много наивна, за да даде на полицая достъп до детето си. Тя дори позволява на Хайърс да води детето в магазин от веригата WalMart, за да пазаруват заедно. Именно тма наяве излиза истинската му същност.

Според властите Хайърс е малтретирал малкото момиченце в магазина – галел я е и я е карал да го докосва.

Детето се е страхувало твърде много, за да направи нещо. Полицаят я заплашва и й казва, че ще има големи проблеми, ако каже на някого. Все пак петокласничката разкрива всичко на майка си след като в училище е гледала видео за неуместни докосвания от други хора.

Полицията арестува Хайърс през ноември 2014 г. за извършване на развратни действия върху дете на възраст под 16 години. Той е освободен под гаранция, но също така е и уволнен от работата си.

"Тайната" съпруга

След арестуването на Хайърс властите разбират, че той всъщност има съпруга. Нещо, за което дори някои от най-близките му хора не подозират.

"Нямахме представа, че той има жена. Никога не я е водил на каквито и да е специални събития, които сме организирали", разказва местният учител по карате Дейл Кокър.

Майката на малтретираното момиченце е чувала за съпругата. Хайърс й разказал, че жена му се е върнала в Бразилия, за да подаде молба за развит.

Съпругата на Хайърс - Мила.
Според публикация в Post and Courier, полицаят е срещнал съпругата си Людмила (Мила)
Араухо по време на круизно пътешествие до Маями през 1995 г. Тогава Хайърс е бил на 22, а Мила – гражданка на Бразилия – едва на 15. По това време тя е свенливо и слабо момиче, което е на почивка с приятели.

Според разказа на брата на Хайърс – Скот, полицаят дори е отишъл на посещение в Бразилия заради Мила. През останалото време всяка нощ е говорил по телефона с нея. Този странен романс кулминира в брачна церемония през август 1997 г. По това време Мила е само на 16 години.

Нейният баща се противопоставя на връзката заради възрастовата разлика между дъщеря му и младия американския полицай, но в крайна сметка отстъпва. Самата Мила живее в своята красива любовна история без да подозира, че тя ще й коства живота.

Оказва се, че Хайърс е излъгал майката на малтретираното момиче за съпругата си. Мила всъщност е в Щатите и подкрепя съпруга си след като той е задържан по обвиненията в сексуално малтретиране. Отхвърля молбите на баща си да се върне в родната си Бразилия.
През март 2005 г. на Хайърс са повдигнати нови обвинения – за умишлено престъпно сексуално поведение с непълнолетна и извършване на развратни действия върху непълнолетна заради тормоза над малкото момиченце. Опозореният полицай трябва да се яви в полицейското управление, но не го прави.

Вместо това същата сутрин той застрелва 24-годишната си съпруга в тила от упор, докато тя спи.

През този ден адвокатът на Хайърс го търси, но не може да се свърже с него. Заради това звъни на неговата майка – Линда. Жената отива в дома на двойката, но не смее да отвори вратата на спалнята и иска помощ от съседа. Малко след 17 ч. той открива тялото на Мила.

Става ясно, че след убийството Хайърс е избягал от града. Обявена е награда от 25 000 долара за информация, която би довела до залавянето му. По-късно е издадена и заповед за международното му издирване.

От Южна Каролина до Китай

Бившият полицай е видян за последно около 13:50 ч. същия ден зад волана на червения "Шевролет" на Мила. Колата е открита три месеца по-късно в Ларедо, Тексас - градче, намиращо се по границата на САЩ с Мексико.

Дни след убийството на съпругата му, Хайърс е забелязан на охранителни камери да изтегля стотици долари от банкомат в магазин в окръг Колтън, на около 80 км от дома му. След това обаче следите му се губят.

През годините от 2005-а насам полицаи често са проверявали съобщения за това, че Хайърс е бил забелязан на места като Колорадо Спрингс и дори Торонто, Канада.

През това време се натрупват и повече детайли за живота му. Зам.-федералният шериф Денис Суско разказва, че Хайърс е живял двойствен живот - посещавал е проститутки и е бил чест гост в стриптийз-клубове. Възможно е бившият полицай да е имал връзки и с други непълнолетни момичета.

Историята става още по-странна, когато през септември 2018 г. се появява информация, че Хайърс най-накрая е арестуван – 13 години след убийството на съпругата му и последвалото го бягство.

Той е задържан на изненадващо място – в Шанхай. Според блога Shanghaiist бивша студентка от Китай, която понастоящем живее в Калифорния, вижда Хайърс в списъка на американските федерални шерифи с най-издирвани престъпници и го разпознава.

Жената твърди, че Хайърс е бил нейн учител по английски в Китай. Бил популярен, защото е висок и красив. Опитал се да ухажва нейна приятелка, но когато тя му отказала, той започнал да й изпраща порнографски снимки.

Американските власти все още не се потвърдили това, че Хайърс е арестуван в Китай. Коментарът им по темата за момента е, че се "работи с международните партньори".

И така остава отворен въпросът дали сексуалният хищник, застрелял своята "тайна съпруга", най-накрая е бил открит след 13 години криене в сенките.

по The Daily Beast