неделя, 30 септември 2018 г.

Референдумът в Македония се провали!


Приключи гласуването на референдума за новото име на Македония. В 19.00 часа местно време (20.00 часа българско) избирателните секции в страната затвориха.

Последва кратка пресконференция от представители на Държавната избирателна комисия (ДИК), които увериха, че ще бъдат положени всички усилия, за да може официалните резултати да бъдат съобщени във възможно най-кратък срок, информира Агенция "Фокус".

Въпреки това обаче може със сигурност да се заключи, че гражданите на югозападната ни съседка изглежда предпочетоха бойкотa пред евроатлантическата интеграция. Това става ясно от ниската избирателна активност, която бе регистрирана на днешното гласуване.

По данни на ДИК към 18.30 часа местно време, половин часа преди края на изборния ден, избирателната активност е била 34,09%. Това означава, че 519 435 граждани са упражнили правото си на глас. За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват над половината от регистрираните избиратели - около 903 000 души.

Гражданите на югозападната ни съседка гласуваха на референдум за промяна на името на страната на Република Северна Македония - компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигнаха през месец юни като ключова стъпка за прекратяване на дългогодишния спор, възпрепятстващ евроатлантическата интеграция на страната.

Въпросът, на който отговаряха македонците на днешното гласуване, бе "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.