сряда, 5 септември 2018 г.

Журналистически разкрития в "Страх: Тръмп в Белия дом"


"Страх: Тръмп в Белия дом" – това е заглавието на новата книга от най-известния разследващ журналист в Съединените щати Боб Удуърд. Шокиращите тайни от "кухнята" на Овалния офис разкриват ужаса, който изпитват служителите от своя президент.

В 448 страници, авторитетният журналист Боб Удуърд повдига редица въпроси, чиито отговори тепърва ще се изясняват. Сред шокиращите разкрития е историята на затворения кръг от служители в Овалния офис и техния страх, че президентът представлява опасност за националната сигурност.

По думите на Удуърд, началникът на кабинета Джон Кели е нарекъл Тръмп "идиот" и "откачен", а министърът на отбраната Джеймс Матис е заявил, че неговия главнокомандващ има познанията на "шестокласник".

Адвокатът на Тръмп Джон Дауд е използвал думите: Той е идиот. Излязъл е от релсите.

И тримата категорично отричат написаното. Но това не е всичко. Съветникът по икономическите въпроси Гари Кон е скрил писмо, оставено на бюрото на Тръмп, от опасението, че президентът ще застраши националната сигурност.

Документът е съдържал предложение Съединените щати да се оттеглят от важно търговско споразумение с Южна Корея. Книгата твърди, че президентът бил "обсебен" от случая с руската намеса в изборите.

Веднъж дори поискал да бъде поръчано убийството на сирийския му колега Башар Асад. Белият дом нарече книгата "поредица от измислени истории".

Дали обаче, е така? Боб Удуърд е утвърдено име в американската журналистика. Неговите трудове по скандала "Уотъргейт" започват процеса, който доведе до оставката на президента Ричард Никсън.

Символично или не, официалната дата, на която книгата "Страх" ще излезе на пазара, е 11 септември – на годишнината от най-разрушителния атентат в модерната история.