петък, 28 септември 2018 г.

Видеофакт: Бит ли е репортерът на "Господари на ефира"?

Трети ден една от централните теми в българските медии е посегателството над репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов в склад за хранителни стоки във Велико Търново в сряда вечерта.

Случаят предизвика реакцията на премиера Бойко Борисов от Ню Йорк, който в четвъртък "разпореди" извършителите да бъдат задържани и срещу тях да бъде стоварена "цялата строгост на закона". Няколко часа по-късно Районната прокуратура във Велико Търново обвини двама души в причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на Върбанов и ги задържа за 72 часа, докато съдът разгледа искането за постоянния им арест.

Кадри от охранителните камери във въпросния склад обаче показват по-различна гледна точка. На тях се вижда как двама мъже избутват репортера до вратата на склада, отварят я, след което го добутват навън и я затварят след него. Камера, разположена от външната страна на вратата, показва как Върбанов сам пада на земята, след което оператор от екипа му започва да го снима. Репортерът остава на земята за известно време, подпрян на лакът и говори пред камерата на колегата си. Впоследствие той ляга по гръб, а операторът му звъни по телефона. Накрая на мястото пристигат двама полицаи.

В този момент Върбанов продължава да лежи по гръб, държейки се с дясната ръка за лицето. Униформените му помагат да стане, след което, олюлявайки се и куцайки с единия крак, журналистът отива до близка пейка и сяда, давайки вид, че физическото му състояние не е добро.

ВИДЕО