събота, 6 октомври 2018 г.

На тази дата: 6 октомви 1976 г. в Китай е арестувана Бандата на четиримата

1976 г. в Китайската народна република е арестувана Бандата на четиримата. Лидери от управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) са обвинени за жестокостите на Културната революция в Китай. Групата включва Джан Цунцяо, Яо Уънюен, Уан Хунуън и Дзян Цин (вдовицата на дългогодишния партиен и държавен лидер Мао Дзедун).

С Културната революция Мао Дзъдун преследва две основни задачи - да унищожи опозицията, която започва да издига идеи за икономически реформи с частично внедряване на пазарни механизми в икономиката, а в същото време да отклони вниманието на бедстващите народни маси. Крайната цел и на двете е да засилят водещата му позиция в политическия живот на Китай.

По време на Културната революция Мао Дзедун поставя съпругата си за ръководител на държавния културен апарат. Джан Цунцяо, Яо Уънеан и Уан Хунуън са лидери на партията в Шанхай. Те спомагат за задържането на града за Мао по време на културните реформи. Към края на живота на Мао Бандата на четиримата води битки за власт срещу Дън Сяопин, Джоу Енлай и Йе Дзиенин.

Влиянието на групата осезателно запада към 1976 г., тъй като след смъртта на председателя на Държавния съвет Джоу Енлай през януари с.г. на неговия пост не застава никой от радикалите, а неизвестният дотогава Хуа Гоуфън. Когато Мао умира, Хуа е избран за председател на партията.

На 6 октомври 1976 г. Хуа нарежда арестуването на четиримата и на техни поддръжници. Масирана медийна кампания впоследствие им дава името „Бандата на четиримата” и ги обвинява за зверствата на културната революция.

На публичен процес през 1981 г. Дзян Цин и Джан Цунцяо получават смъртна присъда, която впоследствие е променена на доживотна. Уан Хунуън и Яо Уънюен са осъдени на затвор съответно до живот и на 20 години. Впоследствие и четиримата са освободени.