неделя, 14 октомври 2018 г.

Светецът от Ел Салвадор, опълчил се на армия и революция


Папа Франциск ръководи церемония във Ватикана по провъзгласяването за светец на убития салвадорски архиепископ Оскар Ромеро. Духовникът, отявлен посланик за мир по време на гражданската война в Ел Салвадор, е застрелян от военни, докато отслужва литургия през 1980 г. Убийците му никога не застават пред съд, защитени от амнистията от 1992 г.

Провъзгласяването за светец на архиепископ Ромеро отдавна бе желано от католиците в региона – които го виждат като Светец на Централна Америка, предава Би Би Си.

На церемонията днес присъстват повече от 60 хиляди души, сред които и множество световни лидери. Канонизиран за светец от папа Франциск ще бъде още и папа Павел VI, ръководил Църквата от 1963 г. до 1978 г.

Франциск, първият папа от Южна Америка, приветства двамата мъже за смелостта им в трудни времена и за тяхната отдаденост на социалната справедливост на потиснатите хора.

Кой е Оскар Ромеро?

Архиепископ Оскар Ромеро бе обявен за блажен през май 2015 г. на церемония в Ел Салвадор, на която присъстваха хиляди хора. За вярващите, неговата сила идва от факта, че е критикувал и двете страни в конфликта, започнал през 1980 г., за всякакви действия, засягащи народа.

Когато подкрепената от САЩ салвадорска армия използва отряди за екзекуции и изтезания, за да попречи на левичарските революционери да стигнат до властта, Ромеро се противопоставя в, оказва се по-късно, последната си проповед.

„Божията заповед, която казва да не убиваш, трябва да се чуе преди всяка човешка заповед за убийство. Крайно време е да възстановите съвестта си – казва архиепископът, призовавайки Националната гвардия и полицията да преустановят насилието. – Аз ви моля, умолявам ви, заповядвам ви в името на Бога: спрете репресиите!“

На следващия ден, на 24 март 1980 г., духовникът е застрелян, докато отслужва литургия в болничен параклис. Смъртта му ужасява света и ескалира насилието в Ел Салвадор, което прераства в 12-годишна гражданска война, отнела 75 хиляди човешки живота.

Мнозина салвадорци са гневни и до днес, 38 години по-късно, че убийците на архиепископа така и не са изправени пред правосъдието.

И все пак Ромеро е презрян от някои представители на крайната десница, които го описват като „партизанин в расо“, защото подканвал войниците да слушат сърцето си и да не се подчиняват на заповеди.