сряда, 24 октомври 2018 г.

Любопитно: "Стаите на гнева" - последната мания за самопомощ


Кога за последно счупихте нещо нарочно? Може би в детството си - в изблик на първичен гняв? А може би никога не сте си позволявали да го правите, защото сте възпитани да спазвате правилата?

Сега вече дори „добрите" момчета и момичета могат да свалят задръжките на емоциите си и да трошат на воля - срещу заплащане, разбира се. В Ню Йорк вече съществува „стая на гнева", наречена Wrecking Club. Чупенето на чинии и други предмети в стаята е своеобразен фитнес-феномен, нещо като анти-йога. Целта тук не е да опознаеш себе си, а да преживееш едно необичайно усещане.

„Стаи на гнева" вече има в много градове в Съединените щати. Таксата за ползването им обикновено е сравнително висока. Най-евтината тарифа за 30 минути e в размер на 79,99 долара за един или двама души в Wrecking Club.

Гневът не просто се е превърнал в мода през последните години, но и явно „продава" доста добре.

В замяна на тази такса получавате най-различни електронни устройства, мебели, съдове, чаши, битови предмети, дори очукан дунапренен модел на човешки торс, подредени върху стари бирени кегове. Въоръжават ви с бейзболна бухалка и ковашки чук, и ви оставят в собствена стая, за да излеете емоциите си на воля.

В съседство, в стаята Rage Cage има по-евтина оферта - $44.99 за 25 минути - с много по-малък пакет от подлежащи на чупене неща. Там духът е насочен е по-скоро към Instagram; има стойка за телефона в стаята, която ви позволява да се снимате, и нарисувана със спрей мишена на стената. Но в повечето аспекти нещата са сходни: затворено собствено пространство за чупене, четири стени и празно място, и свободата да правите каквото си пожелаете.

Естетиката на стаите на гнева напомнят на „подземен нощен клуб като от 1977 или стая за разпит на ЩАЗИ", гласи едно от описанията в „Ню Йорк Таймс".

Има няколко правила: не хвърляйте кеговете. Носете обувки, затворени отпред, предпазни очила, ръкавици, дълги ръкави и каска. Това е всичко. Никой не ви наблюдава, докато сте в стаята. Там можете да правите каквото пожелаете.

Всяко начало обикновено е колебливо. Ще се изненадате колко слаб ефект може да има първият ви опит да разбиете екрана на компютър с бухалка, например. Може да загреете със стъклария - вероятно сте чупили поне една чаша или прозорец в живота си, макар и неумишлено. Видът на крехките форми, които експлодират в пламенен изблик след едно замахване, създава особено вълнение.

Разпарчетосването на по-тежки и сложни устройства провокира усещане за психическо предизвикателство.

Всяко отчупване на пластмаса от стар принтер след удар с ковашки чук изглежда като малка победа, докато вътрешностите и кабелите не започнат да се изсипват навън. Изразяването на яростта е физически изтощаващо преживяване, но не само.
В поне един аспект този феномен е изключително странен: защо да плащате за нещо подобно, когато теоретично бихте могли да чупите каквото пожелаете в собствения си дом? Сякаш плащате за правото си да вилнеете и да бъдете диви за известно време, извън границите на социално приемливото. Донякъде това напомня на студентските купони, при които младите момчета, напоени с алкохол, вадят на показ първичната си агресия. Понякога импулсът да унищожаваш вещи може да придобие чертите на социална позиция.

През септември Nike се оказа в центъра на скандал в социалните мрежи заради решението си да превърне в свое рекламно лице Колин Каперник, състезателя по американски футбол, който даде начало на протестите срещу полицейското насилие и расовата несправедливост в САЩ, като коленичипо време на националния химн. Гневни американци започнаха да споделят клипове и снимки, в които се вижда как изгарят артикули с марката Nike в знак на несъгласие с политиката на спортния гигант.

Кампанията #JustBurnIt провокира логичния въпрос - защо някой би унищожил собствените си вещи, за които така или иначе вече е платил на Nike и няма да ощети с нищо производителя?

Половин час престой в „стаята на гнева" ще ви даде обяснението на този въпрос - това е импулс за диво, неконтролируемо освобождаване на първична енергия. Неодушевеният предмет е фокусна точка на всичко останало, което ви вади от равновесие във всекидневния живот.

Добро или лошо е, че хората се наслаждават на това поведение и са склонни да си плащат, за да избиват гнева си? Някои психолози твърдят, че стаите на гнева не са полезни в дългосрочен план, защото вместо да служат като отдушник, може да подхранят агресията, особено у хората с тревожност и проблеми с контролирането на гнева.

А може би „полезността" им е относителна, в зависимост от това кой вилнее в стаята. За хората, които са възпитани да потискат гнева си на всяка цена, това може да бъде освобождаващо изживяване. За други, които трудно контролират емоциите си, това е токсична среда, затъване в мрака на истинската ярост.

"Стаята на гнева" е уелнес продукт, въпреки че естетически е далеч от уелнеса. Тя продава своеобразен „балсам" за неудовлетвореното: в този случай, нашия гняв. Тя не решава нищо, но може да си струва все пак парите, заради потното диво облекчение от чупенето.



по Vox