четвъртък, 11 октомври 2018 г.

Вселенската патриаршия призна независима украинска църква


Украинската православна църква - Киевската патриаршия вече е независима автокефална църква. Това е решил Светият синод на Вселенската патриаршия в Истанбул.

Новината съобщи във фейсбук говорителят на украинската църква Евстратий Зоря.
Решението на Синода е удар за Московската патриаршия, която досега де юре контролираше местните православни - близо една трета от техните храмове са в Украйна. През 1992 г., след отделянето на страната от СССР, украинските духовници създадоха нова църква и патриаршия, която обаче остана на практика подчинена на РПЦ заради решение още от далечната 1686 г. Този акт Зоря определя като "незаконно анексиране на Киевската митрополия от Руската църква".

Наскоро лидерите на двете организации - митрополит Филарет (Денисенко) и Макарий Малетич - поискаха от Константинополската патриаршия томос за признаване на тяхната независимост.

С днешното решение Вселенската патриаршия всъщност отменя акта от 17-ти век и УПЦ вече е напълно самостоятелна.
Според Руската православна църква това е груба намеса в диоцеза на Москва и преди решението те заявиха, че отменянето на акта може да предизвика нова голяма схизма в православния свят.

Миналия четвъртък Св. Синод на Българската православна църква отхвърли искане за свикване на църковен събор за обсъждането на "украинския разкол". Подобно желание се съдържаше в писмо на руския патриарх Кирил.
"На заседанието е било разгледано и писмото на Московския патриарх Кирил, в което той "уведомява за тревожните събития свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП". Св. Синод е взел решение да предаде писмото за разглеждане на специална синодна комисия по въпроса за църковния разкол в Украйна", гласеше официалното съобщение след края на заседанието.