вторник, 16 октомври 2018 г.

Спирането на "Алфа" било трик за вдигане на рейтинг


Съветът за електронни медии ще поиска спешни писмени обяснения от ръководството на ТВ Алфа за изненадващото спиране на програмата й. Решението е взето на заседание на СЕМ във вторник.

Представители на медийния регулатор ще бъдат изпратени в партийната телевизия на "Атака", за да разберат какви са причините за спирането на излъчване. Оказва се, че никой от ръководството на медията не е информирал съвета за случая.

ТВ Алфа спря всички живи предавания и записи, като вместо нормалната програма се излъчва черен екран с надпис "Телевизия АЛФА спря. Питайте правителството защо".

Единственият коментар от страна на кабинета дойде от вицепремиера Валери Симеонов, който припозна своя стара предизборна тактика в случая.

"Това със спирането на телевизията не е нещо ново. Измислих го аз преди изборите през 2006 г., когато трябваше да вдигнем рейтинг на втория в класирането след балотаж - Волен Сидеров, спряхме телевизията (СКАТ, б.р.) за три дни и направихме 600 000 гласа. Това сега е повторение на моята идея", казва Симеонов по повод инцидента с "Алфа".

Партийната телевизия на "Атака" има лиценз за наземно цифрово, кабелно и сателитено излъчване в национален обхват от 2011 г. насам. Медията се издържа с част от партийната субсидия на политическата сила на Волен Сидеров.