петък, 23 ноември 2018 г.

Цацаров при Слави: Не съм безконтролен, ще разследвам Горанов

Когато корупцията е държавна политика, никоя прокуратура не може да я спре. Това подчерта главният прокурор Сотир Цацаров в гостуването си при Слави Трифонов, цитирайки думи на бившия си колега Никола Филчев.

Главният прокурор не е абсолютно безконтролен. За главния прокурор се носят всякакви легенди – главният прокурор го контролира парламента, контролира го ВСС, а на практика няма нито едно действие на главния прокурор, което да не подлежи на санкция от съда. Реално всеки прокурор може да ми повдигне обвинение. Да, това не ми изглежда логично – затова се работи за ефективен механизъм за повдигане на обвинения на т.нар. трима големи в съдебната система, увери Цацаров.

Същевременно обаче той е на мнение, че главният прокурор не трябва да се избира пряко, защото щяло да има кампании, платени от някого. В много случаи правосъдието е бавно, защото е подчинено на определени правила и в него не работят безгрешни хора, уточни Цацаров защо мина толкова време. В обществото има глад за справедливост, защото няма справедливост, призна главният прокурор.

Няма обаче главен прокурор, който да въздаде справедливост с магическа пръчка – пред него има служби, след него – съд, е тезата на Цацаров, който бил със съзнанието, че прави каквото може и е чист пред съвестта си. Сам или с още някой е много трудно да го направя, подчерта обвинител номер едно на България. Мисля, че мандатът на главния прокурор трябва да се мери с това колко висши държавни лица са обвинени на база истински доказателства, които могат да издържат на истински процес и колко от тях са осъдени.

Има обвинени висши политици, ще има още обвинени висши политици – но постановяването на присъди не е работа на прокуратурата, каза още Цацаров и се похвали с осъдителната присъда на бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин – за безстопанственост и щета от 430 000 евро за купуване на телефонни централи. Върнат и на темата с думите "ти си го избра", изречени от бившия градски прокурор Николай Кокинов пред Бойко Борисов, Цацаров внуши, че Кокинов го е казал, защото не му били удовлетворени амбициите да бъде повишен в ръководител на Софийската апелативна прокуратура. Не се чувствам личният прокурор на Бойко Борисов, добави Цацаров.

Крупните случаи и афери главният прокурор призна, че не знае дали финансовият министър Владислав Горанов живее от 6 години безвъзмездно в апартамент в комплекс "Есте Хоум енд Спа", който е собственост на "Есте пропъртис" ЕООД, дъщерна компания на "Адванс пропъртис" ООД, притежавана от братя Домусчиеви. Става въпрос за комплекс в столичния квартал "Изгрев" и апартамент от 180 кв. метра, по думите на скулптура Велислав Минеков във Facebook. Още утре ще започне проверка, обеща Цацаров, без да бъде питан, че на 8 декември изтича срокът, в който КПКОНПИ трябва да се произнесе по казуса.

Цацаров обяви и, че категорично бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева е държана при такива условия, при каквито са държани всичко останали арестанти. А за аферата "Джи Пи Груп" главният прокурор обяви, че едва ли разследването ще се изчерпа само с двама обвиняеми. И не взе отношение как така обвинените двама служители на "Джи Пи Груп", единият от които е съдружник (съдружници са Владимир Владимиров-Житенски, Стефан Тотев и Георги Василев), не са дори в ареста, а има запор за сума от 14 млн. лева, докато Иванчева е в ареста месеци наред по обвинение за подкуп от 70 000 евро. Белезниците на краката не се поставят от прокурори, а от МВР, оправда се още Цацаров, според когото това било "напълно излишна мярка" и го казвал на вътрешния министър. И не пожела да каже кои точно са обвиняемите от "Джи Пи Груп", но ако това бил проблемът, още утре пресцентърът на прокуратурата щял да ги съобщи.

Относно кипърския гражданин Георгиус Георгиу и „Юлен”, главният прокурор обяви, че е направена изключително мащабна проверка. И посочи, че прокуратурата има ангажимент да защити интересите на държавата за концесионното възнаграждение, което трябва да се плаща от "Юлен" – сега било на базата на изчисления като за концесия за въглища. Ако бездействието на Министерския съвет продължи, очевидно прокуратурата ще предприеме действия, обеща Цацаров, като уточни, че държавното обвинение ще има да почака още "2-3 месеца", но не уточни как ще се търси колективна вина на Министерския съвет, след като първо посочи МОСВ, но се поправи. И посочи, че по памет не може да каже кой е реалният собственик на "Юлен", но прокуратурата го установила. Цацаров отрече и, че и едно евро е достигало до него от Цветан Василев, както твърди банкерът, коментирайки въпроса дали е получавал по 100 000 евро на месец от бившия собственик на КТБ.

Попитан колко време ще чака обществото да завършат 24-те производства по аферата КТБ, в които се търсят връзки на Пеевски със случая, главният прокурор увери, че разследванията продължават, без да влиза в конкретика. Има внесени обвинителни актове, но да посоча имена на подсъдими означава да наруша презумпцията за невиновност, добави Цацаров. Той уточни и, че не се страхува от закона "Магнитски", който Цветан Василев неколкократно посочваше като лост срещу него и Делян Пеевски, който ще използва заради връзките си в САЩ. Относно оградата с Турция - кой я е правил, дали е Валери Симеонов и на какви цени, главният прокурор заяви, че проверка на ДАНС показала, че три сектора на оградата са строени на цена, която била далеч по-висока от реалната цена.

Образувано било досъдебно производство, работела експертиза и ако тя потвърди заключенията на ДАНС, щяло да има обвинени и министри, и областни управители. По темите "Миню Стайков", "Арабаджиеви" и "Баневи" и защо преди избори ставали такива скандали, главният прокурор не се съгласи с тезата, че тези хора били насочени към предстоящите избори. Той обяви и, че на посочените лица им било позволено да привитазират и съсипят големи бизнеси, но разработки можело да започнат чак след събиране на "напълно годни данни" и защо това не се случило в миналото, трябвало да каже някой друг.

Относно въпрос какво прави прокуратурата и защо не разследва обществените поръчки, спечелени от "Хидрострой" и това, че ТИМ управлява града, Цацаров прехвърли топката на Варненската прокуратура и обяви, че главният прокурор не може да се занимава с всички случаи. Те дължат обяснение на своите съграждани защо нямат нито едно значимо дело за корупция, обяви главният прокурор. Същевременно Цацаров не видя престъпление в информацията на гражданско движение "Боец", че имало 16 млрд. лева източено ДДС от 2000 до 2017 година. НАП обясни, че нямало толкова несъбрано ДДС, а толкова ДДС било направено опит да бъде укрито, но несъбраното било 5,8 млрд. лева.