петък, 16 ноември 2018 г.

Никола Груевски е избягал с унгарска дипломатическа кола


Бившият македонски премиер Никола Груевски е избягал от страната си с унгарски дипломатически автомобил, като е преминал през територията на Албания.

Това беше съобщено от полицията в Тирана, след като унгарските власти първоначално отрекоха да имат намеса в изчезването му.

Никола Груевски се е намирал в автомобил с номера CD 1013A, се казва в съобщението.
От Черна гора също потвърждават, че Груевски е влязъл на територията на страната на 11 ноември, като е преминал транзитно и е пресякъл границата в същия ден. Оттам добавят, че всички законови процедури по случая са спазени.

Груевски беше обявен за общодържавно издирване от македонската полиция на следващия ден - 12 ноември, когато съдът постанови, че той трябва да бъде приведен към изпълнение на 2-годишната си присъда "лишаване от свобода".

На следващия ден Груевски се появи в профила си във Facebook, като обяви, че е поискал политическо убежище в Унгария заради заплахи срещу живота си. Унгарското правителство официално отрече да е осигурило съдействие за бягството му от Македония. Данните на албанските и черногорските служби обаче опровергават твърденията на кабинета на Виктор Орбан.