четвъртък, 8 ноември 2018 г.

Канада свърши канабиса само няколко седмици след легализацията


Три седмици след като Канада легализира канабиса страната започна да изпитва сериозен недостиг на легална марихуана, който пренасочва потребителите обратно към черния пазар.

Дефицитът е най-осезаем в провинциите Квебек, Онтарио и Ню Брънзуик като в два от трите региона специализираните магазини масово затвориха врати.

"Трябва ни повече трева!".

Това казва Тревър Тобин, който заедно с майка си отваря магазин за продажба на марихуана в Нюфаундленд, близо до границата с Квебек. Тобин допълва, че неговите доставчици не са засадили достатъчно стръкове канабис и не поддържат необходимото количество запаси на склад. Това е елементарна грешка в основния принцип на търговията - този за търсенето и предлагането.

А дефицитът заплашва да подкопае основната цел на легализацията - да прекрати нелегалната търговия с марихуана, която в Канада е оценена на 5,3 млрд. канадски долара годишно.

Потребителите в страната са гневни и масово се връщат към нелегалните дилъри на канабис. В Монреал например дилърите са започнали да се възползват от създалата се ситуация като предлагат абсурдно ниски цени и доставка до посочен от клиента адрес.

Търговци, потребители и производители са подразнени от дефицита, който се дължи най-вече на неочаквано голямото търсене и на бавните темпове, с които правителството издава лицензите за производство и търговия.

В момента канадската Агенция за канабиса трябва да изгради система, която допреди три седмици е липсвала напълно.

Търсенето надвишава предлагането, а лицензираните производители не са преценили добре капацитета си. Те могат да се опитат да наемат още работна ръка, но това няма да накара стръковете канабис да растат по-бързо.

Този понеделник Ню Брънзуик се оказа третата провинция, която съобщава за недостиг на марихуана. Там са затворени около 20 магазина за продажба на канабис в очакване на доставки на нова стока. Провинцията взима това решение след Квебек, който затвори всичките си 12 лицензирани източника на канабис, докато производството не се стабилизира. В Онтарио клиентите също започват да се връщат към незаконните си дилъри.

Там през първата седмица на легализацията са получени 150 хил. поръчки, които едвам са изпълнени. Проблемът в региона се задълбочава и заради стачка на пощенските работници.

Според Тобин така правителството просто подхранва пазара на черно, към който са се насочили потребителите. Той отваря магазина си на 17 октомври - ден след легализацията, и цялата му стока е разпродадена за четири часа. Сред най-търсените артикули се оказват предварително свитите цигари, както и силен сорт марихуана, който предизвиква особено приятно вълнение.

След като чака 14 дена за доставка на нови количества, той е принуден да затвори магазина си за една седмица.

Тобин и майка му са инвестирали в бизнеса около 100 хил. канадски долара и в момента изпитват затруднения да си платят сметките. Неговите доставчици, които са лицензирани от местния парламент, са подценили търсенето. Магазинът, който в момента е отворен, се опитва да оцелее с продажбата на аксесоари за пушене, но Тобин допълва, че това не е достатъчно, за да бъде успешен бизнесът му.

Майка му, Бренда Тобин, допълва, че търсенето на легален канабис надминава очакванията отчасти заради влечението към новото и непознатото, но и защото одобрената от властите марихуана е максимално изчистена за разлика от тази, продавана по улиците. Хората знаят какво получават срещу парите си и това им харесва.

Андре Ганьон, говорител на канадските здравни служби, които са отговорни за регулациите в сектора, казва, че датата 16 октомври бележи края на почти вековна криминализация на канабиса и началото на една нова, урегулирана индустрия. Както във всяка индустрия, така и в тази има предполагаемо завишено потребителско търсене и периоди, в които стоката може да намалее или свърши.

Като се има предвид, че марихуаната е била нелегална толкова дълго време, Ганьон допълва, че правителството все още няма установени практики кои продукти ще се търсят най-много.

Производителите от своя страна казват, че овладяването на уменията в една нова индустрия става бавно и постепенно.

Собствениците на плантации дори не са изненадани от недостига - все пак още е много рано за отрасъл, който допреди дни е бил забранен. А и в крайна сметка кой да предположи, че тревата ще се окаже толкова популярна...по New York Times

Няма коментари:

Публикуване на коментар