понеделник, 31 декември 2018 г.

Любопитно: Новата година идва първо на нос Шабла


Дежурният на фара на нос Шабла е първият човек на територията на България, който ще посрещне Новата година. По астронамическо време там стрелките са с около 21 минути по-напред от тези в София и 3 минути по-напред отколкото във Варна. Затова там, освен че първи посрещат изгрева на слънцето, първи вдигат и новогодишната наздравица.

По традиция служителите на фара дежурят със семействата си в новогодишната нощ, за да не са сами на празника. Времето за настъпването на следващата година обаче официално съобразяват с телевизията и речта на президента.

Маякът, който повече от век хвърля на всеки 20 секунди спасителен лъч в морето, е най-източната точка на географската карта на България.

Фарът на нос Шабла е най-старото навигационно съоръжение по българското черноморско крайбрежие – на повече от 150 години, и е с най-високата кула, която се издига 32 метра над околния терен, хвалят се местните хора.

В далечното минало моряците знаели, че щом видят светлините на фара, значи са преполовили разстоянието между устието на Дунава и Босфора, припомнят от общината. Според справките, днешният Шабленски фар е открит официално през юли 1856 година. А историците предполагат, че навигационното съоръжение на този бряг е функционирало още през Римската епоха. Знае се още, че светлината от върха на оцветената в бяло и червено кула се вижда от 17 мили.

Шабленският фар е уникален не само с дългогодишната си история. Той е умалено копие на прочутия Александрийски фар, който е и едно от Седемте чудеса на света. Това е и единственото такова съоръжение, боядисано в два цвята - червено и бяло.