събота, 27 януари 2018 г.

Протести блокираха важни пътни артерии

Два независими един от друг протеста блокираха днес важни пътни артерии. От Северозападна България поискаха магистрала Видин-София, а жители на столичния квартал "Горубляне" се обявиха против плановете за изграждане на парк върху частните им имоти.

С митинг с духова музика жителите на Северозапада блокираха международния път за "Дунав мост 2", предаде Нова тв. Те настояват за изграждането на магистрала от Видин към София и тунел под прохода Петрохан.

В срок от една седмица те искат да бъде взето решение  от Министерския съвет за незабавно стартиране на процедурите за изграждане на магистралния път. От своя страна от Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че през 2018 г. стартират процедури за изграждане на 85 км четирилентов път от Видин до София. Протестиращите обаче се заканиха, че ще останат на пътя до довечера и няма да се откажат, докато не виждат реален проект за магистрала.


Жители на столичния квартал "Горубляне" пък блокираха Околовръстния път и бул. "Самоковско шосе". Мотивът: недоволство срещу плановете на общината да изгради т.нар парк "Изток" върху частните им имоти.

На тази дата: 27 януари 1924 г. полагат балсамираното тяло на Ленин в мавзолей

1924 г. полагат балсамираното тяло на Ленин в построения за него мавзолей на Червения площад в Москва. Архитект на монументалната гранитна сграда е Алексей Шчусев, който е взаимствал някои елементи на античните мавзолеи, като за основа използва Пирамидата на Джосер.

Всъщност всичките три проекта на мавзолея са на архитекта Шчусев. Първоначално е построен от дърво във формата на куб само за шетс дни след смъртта на Владимир Ленин за неговото погребение. През пролетта на същата година е издигнат пак дървен мавзолей, като са пристроени трибуни. В сегашния си вид - от железобетон, с тухлени стени и облицовка от гранит, мрамор, лабрадор и порфир, е построен през 1929-1930 г.

Първите два саркофага за тялото на Ленин са по проект на архитекта Константин Мелников. По време на Великата отечествена война тялото е евакуирано в Тюмен, след което то е поместено в саркофаг по проект на Шчусев и скулптора Борис Яковлев.

От построяването му мавзолеят е използван като трибуна, на която се появявали ръководителите на Съветската държава и са наблюдавали тържества, шествия и паради на Червения площад. Любопитен факт е, че в периода 1953-1961 г. в мавзолея е съхранявано и тялото на Йосиф Сталин.

Сред руската общественост периодично се възобновява обсъждането дали да се погребе тялото на Ленин и какво да се прави с мавзолея. Учените вече са притеснени за състоянието на мумията. Според тях тялото на вожда се топи. „Вождът е в добро състояние, но костюмът му не бе сменен заради кризата”, обясни преди време Юрий Денисов-Николски, зам.-директор на Всеросийския научно-изследователски институт за лекарствените и ароматичните растения и ръководител на групата биолози, направили последното освежаване на мумията.



Четири малко известни факта за мавзолея на Ленин

Народен конкурс за мавзолей

През 1924 г. бил обявен народен конкурс за проект на мавзолей, в който всеки желаещ могъл да предложи виждането си за гробница.

Днешната форма на мавзолея съвсем не била единствената, която разглеждало журито – например, имало варианти с куб и пирамида, разказва специалистът по история на Москва Денис Ромодин:

- Имало е проект на неголям обелиск със зелена площ, към която плува малък кораб. Друг е предлагал цилиндрична кула, висока колкото Спаската кула. Имало е и проект на изкуствена пещера, до която се стигало с катерене.

Организаторите на конкурса стигнали до извода, че той трябва да се проведе между професионалистите. Ромодин смята за най-оптимален вариант проекта, по който бил построен мавзолеят, - на архитект Алексей Шчусев. Изхождайки от икономическите реалности на онова време, неговият проект бил най-практичен и технически осъществим.

По-малко от седмица за мавзолея на вожда

Ленин умира на 21 януари 1924 г. и Президиумът на Централния изпълнителен комитет (ЦИК) на СССР  постановил на Червения площад в Москва сред братските могили на Октомврийската революция да бъде построен некропол за съхраняване на тялото на вожда.
В нощта на 23 срещу 24 януари Държавната комисия под председателството на Вячеслав Молотов и Феликс Дзержински дала задача на архитект Алексей Шчусев спешно да изготви проект на временен мавзолей.

Шчусев бил извикан в Колонната зала в Дома на съветите около 12 часа през нощта. „Имах време само да взема необходимите инструменти за работа, а после трябваше да отида в помещението, което ми беше предоставено за работа. Още сутринта трябваше да започне строителството на трибуните, полагането на основата и на гробницата на мавзолея”, - разказвал по-късно Шчусев.

Рано сутринта на 24 януари 1924 г. лично той оградил мястото на постройката с колчета. След това се раздали първите взривове: земята, скована от 25-градусов студ, не се поддавала на лопати и чукове и, за да се изрие изкоп, трябвало да извикат екип от специалисти. Взривните работи отнели почти едно денонощие и едва след това земекопачните машини пристъпили към изкопаването, както записал в дневника си архитектът.

Днешният мавзолей е трети по ред

След първия временен мавзолей от дърво Шчусев през май 1924 г. строи по-капитална постройка, но също така дървена от дъб.

За да бъде предпазвана гробницата от атмосферните влияния, архитектът покрил стените й с маслен медно-кафяв лак, а капака – с медни листа. Необикновено изразителният надпис и майсторската украса върху медно-кафявата лакирана повърхност на мавзолея с вложките от тъмен дъб и петната от ковани пирони му придавали мемориален характер.
Третият и окончателен вариант на мавзолея, чието строителство завършило през октомври 1930 г., бил направен от камък.

Трибуните подчертават уникалността на сградата

Скелето на мавзолея е железобетонно, като стените са запълнени с тухли. Вратите на вътрешната зала, като вратите на входа и изхода, са обковани с патинирина мед.
През 1945 г. била направена частична реконструкция на главната фасада на паметника. Тогава освен двете железобетонни трибуни за зрителите отдясно и отляво на входа, покрити с мрамор, била направена още една, главна, - за ръководителите на партията и правителството.
При това тактиката на включване на мавзолея в много сложния исторически ансамбъл  на Червения площад не попречила на Шчусев да подчертае смисловата уникалност на обекта. Тъкмо за това помагат особените пропорции на сградата – много едри деления на компактния стъпаловиден обем с трибуните.

Забележителното е още, че мавзолеят при цялата си строгост на архитектурата не е съвсем симетричен и това му придава живописност, типична за много постройки на Шчусев.
Мавзолеят има и малък подземен етаж за непосредствено обслужване на този комплекс. Допълнително, на това място, нищо не могло да се построи: сградата на мястото на изкопа е на доста нестабилна почва, така че строителството на каквито и да е допълнителни подземни съоръжения би било крайно опасно.

Вицове, януари 2018 г.

Kонвенцията може да спреш, ама как ше спреш модата?
Посред нощ в една аптека влиза една леко разголена жена, застава пред младия фармацевт и
казва предизвикателно:
– От месеци не съм виждала мъж!
Аптекарят се усмихва с разбиране и ведро отговаря:
– Тук имам едни много добри капки за очи…

***

- Върбане, как се нарича това, когато една жена те иска само заради с*кса?
- Късмет, приятелю! Голям късмет!

***

- Е, не може да си хем красива, хем умна!
- Що, бе?! Ти как си хем тъп, хем грозен?!

***

- Тате, колко ти е заплатата? - пита детето.
- Питай майка си. - отговаря бащата.
- Забравих колко съм и казал.

***

Кола блъска пешеходец на "зебра."
Шофьорът към пострадалия:
- Имате голям късмет... аз съм лекар!
- А Вие - не... аз съм адвокат!



петък, 26 януари 2018 г.

Кола от кортежа на Тръмп удари полицай в Давос

Автомобил от кортежа на американския президент Доналд Тръмп удари полицай в Давос, съобщава БГНЕС като се позовава на в. „Блик“.

Инцидентът е станал в четвъртък вечерта, когато служителят се опитал да спре бял автомобил с швейцарска регистрация, който бил част от кортежа на Тръмп. В момента, в който полицаят се опитал да спре джипа, шофьорът увеличил скоростта и ударил полицая с десния калник.

Инцидентът е бил заснет от една от разположените в обекта камери за наблюдение.

Полицаят не е получил сериозни наранявания при удара поради бързата си реакция и отскочил встрани от пътя на автомобила.


До момента няма официална реакция за случилото се нито от швейцарска, нито от американска страна.

Първият сигнал в антикорупционната комисия е за Пеевски

В първия ден след влизането в сила на антикорупционния закон гражданското сдружение “Боец” е подало сигнал за депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи неправителствената организация във “Фейсбук”. От комисията за конфискация, която се префасонира по новия закон, са съобщили за “Медиапул”, че вече има получени три сигнала.

В този за Пеевски се иска проверка на “сделките му и множеството придобити активи за десетки милиони, без да има яснота за произхода на средствата за тях”. “Как с депутатска заплата от собственик на стар “Опел стана официално мултимилионер, без нито една институция и власт да се поинтересува какъв е произходът на тези средства”, питат от сдружението. В началото на 2016 г. “Боец” сезирал всички компетентни институции по този въпрос, но субектът му се оказал недосегаем.

Гражданската организация иска да се проверят и корупционни схеми и злоупотреба с власт в Софийската градска и Софийската апелативна прокуратура, които са осуетили проверки и са прикрили укриване на данъци, придобиване на незаконно имущество и др.

Сигналът срещу Пеевски няма да бъде проверен скоро, защото трябва поне месец, докато се приеме правилникът, по който ще работи антикорупционната комисия, а едва след два месеца ще бъде избрано ръководството й. Освен това наредбата за сформиране на дирекцията, която ще проверява сигналите, трябва да бъде приета чак след 3 месеца.


В новата мегакомисия гръбнакът ще е досегашната комисия за конфискация, а в нея трябва да се влеят Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, звеното от Сметната палата, отговарящо за имуществото на служителите по високите етажи, и антикорупционната дирекция на ДАНС.

На тази дата: 26 януари 1788 г. е основан Сидни като английски каторжен лагер

1788 г. по време на първото заселване на Австралия като английски каторжен лагер е основан Сидни. Днешният ден е обявен за Ден на Австралия и се чества като национален празник.

През 1770 г. британският капитан-лейтенант Джеймс Кук акостира на брега на залива Ботани. Тук той за първи път се среща с аборигенските племена, населяващи Австралия.

На 18 януари 1788 г. 11 британски кораба - „Първата флотилия”, с около 750 затворници и над 200 моряци и офицери (за охрана) на борда пристигат в Порт Джаксън (днес пристанище на Сидни) и основават първата наказателна колония в Австралия. Британците имат нужда да облекчат пренаселването на затворите в родината си и виждат в обширната страна. Според някои този ход е част от по-мащабния британски план да се установи плацдарм за понататъшни икономически начинания в южната част на Тихия океан.

Земята на първоначалния лагер е неплодородна и има недостиг на питейна вода, затова на 26 януари той е преместен към брега на залива Сидни. Заселването на новата колония обаче не е лесно - земята се обработва трудно, болестите са хроничен проблем и освен това възникват конфликти с местното население - аборигените, които населяват континента вече 60 000 години. Въпреки това през следващите шест десетилетия в Австралия са докарани още 160 000 осъдени.

Аборигените правят опити да се съпротивляват на британското заселване и се стига до сблъсъци между двете страни. През 1789 г. обаче тежка епидемия унищожава голяма част от местните жители. Към 1820 г. в района на Сидни са останали едва няколкостотин аборигени и британската администрация полага усилия да ги „цивилизова, покръсти и образова”, като ги отдели от клановете им. При управлението на губернатора на Нови Южен Уелс Лаклан Макуори Сидни започва да се благоустроява - британски и ирландски каторжници изграждат улици, мостове, кейове и обществени сгради. През 1822 г. в града вече има банки, пазари, добре очертана улична мрежа и организирана полиция.

Едва през 30-те години на 19 в., когато вътрешността на континента добива известност като добро място за отглеждане на овце, започва преселническият бум на обикновените британци.

На 20 юли 1842 г. е официално основана общината на Сидни, който става първият град в Австралия, а за негов първи кмет е избран Джон Хоскинг. През 1851 г. започва първата от няколкото австралийски златни трески и пристанището на Сидни посреща първата от множество вълни имигранти от целия свят.

Градът е наречен на британския вътрешен министър лорд Сидни, който издава заповедта за основаването на наказателната колония.

Вицове, януари 2018 г.

Защо в Русия не слагат често панорамни прозорци...
Качих се на кантара и ооо, ужас. Веднага започнах със слабителен чай, разбира се резултат има, но до фото модел имам още да сера, сера...


***

Два джипа се блъскат в центъра на София. От тях излизат две едрогърди блондинки и започват да си крещят:
- Ти знаеш ли на кой е тоя джип ма, фльорцо?!
- Знам! Нали преди теб, аз го карах ма, краво...

***

- Защо си кастрирал котарака си?
- Защото много скита, по цели нощи мърсува и не се прибира.
- А сега как е?
- Пак скита, но вече като консултант.

***

- Как е жена ти?
- Страда от алкохолизъм.
- Ау, че тя пие ли?
- Не бе, аз пия, тя страда.

***


В детството си мечтаех да бъда безсмъртен, да спирам времето и да мога да се телепортирам. Сега искам повишение на заплатата, отпуск, нова любовница. Какво направи от мен този ш*бан живот...

четвъртък, 25 януари 2018 г.

Част от сграда падна върху автомобил във Варна

Снимка: "Таралеж"
Част от фасада на къща на улица "Котел" във Варна е паднал върху предното стъкло и капак на автомобил, предава репортер  на „Таралеж“. 

Районът е отцепен, няма пострадали хора.

"Борисов 3" оцеля след първия вот на недоверие

Със 103 гласа "за" и 131 "против" парламентът отхвърли първия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3", поискан от БСП заради провал в борбата срещу корупцията. 

Дебатите по искането за оставка на правителството се проведоха във вторник, но съдбата се реши днес.


Гоу бек в седалищните части на майките си, заради Истанбулската конвенция

На общественото обсъждане на Истанбулската конвенция страстите ескалираха и на някои участници им гръмнаха бушоните.


Изказващата се Мадлен Кирчева натири посланика на Англия и представителя на УНИЦЕФ в седалищните органи на майките си.

Жената взе микрофона и никой не беше в състояние да и го отнеме.

ВИДЕО

На тази дата: 25 януари 1905 г. Работник в мина в Южна Африка открива най-големия известен диамант на света

Скъпоценният камък преди обработката.
1905 Работник в мина в Южна Африка открива най-големия известен диамант на света. „Кулинан”, наречен така по името на собственика на мината, тежи 3106 карата (над 620 грама). Когато е раздробен за обработка, се получават 9 големи скъпоценни камъка и 100 по-малки. Най-големият - „Кулинан - 1”, е от 516,5 карата и го монтират в британския кралски скиптър.

Легендата разказва, че туземецът бил нает от предприемача Кулинан по време на диамантената треска в Африка. 

Кулинан решил да разработи рудник, кръстил го “Премиер”, но по време на изкопните работи се наложило да се изкопае кладенец, за да се търси вода. Само на 30 см. работниците ударили на камък, който не се поддавал изобщо на опитите да го раздробят с кирки и лопати. Туземците се опитвали да разбият най-големия в света диамант, чиито размери се оказали 100 х 65 х 50 мм. Той бил наречен “Кулинан” по името на собственика на мината. Хората се стичали на тълпи да гледат диаманта в банката на Йоханесбург, където бил изложен.

9-те най-големи къса след разделянето.
По-нататъшната съдба на този скъпоценен камък го отвежда във Великобритания. През 1907 г.
е купен за 150 000 фунта стерлинги и поднесен като подарък за рождения ден на крал Едуард VII. По онова време стойността на диаманта е била реално 9 милиона фунта стерлинги, които в днешно време могат да се приравнят на стойността на 94 тона злато. Приемайки скъпоценния камък, кралят обещал, че ще го съхрани в същия вид сред историческите ценности на английската корона. Но в същото време е запазена репликата му, че ако той бил попаднал на тоя камък, е щял да го помисли за стъкълце и презрително да го подритне с крак.

Кралят не спазил съвсем обещанието си – още на следващата година диамантът “Кулинан” е отнесен в Амстердам на най-добрия ювелир Йозеф Аскер, който получава поръчка да раздели само с 1 удар камъка така, че да се получат минимално количество късове. Няколко месеца минали в изучаване на структурата на камъка, за да се избере най-подходящата точка за удара. 

Накрая ювелирът не се решил сам да го нанесе и предоставил тази възможност на ученика си, а според легендата самият той припаднал от вълнение в решителния момент. Когато се свестил, разбрал, че изчисленията му все пак са били правилни и диамантът е разделен успешно. Операцията била повторена още няколко пъти и накрая се получили 9 големи камъка и 100 по-малки. Шлифоването им отнело 2 години на майстора. След 7 години обработката на основните камъни на “Кулинан” била завършена.

От диаманта са направени 105 брилянта с обща маса 1063,65 карата. Най-големият от тях е наречен “Кулинан I” или “Голямата звезда на Африка” и е с маса 516, 5 карата (или 103,3 грама). Брилянтът е обработен във формата на панделка и украсява кралския скиптър, изложен в Тауър. “Кулинан II” тежи 317,4 карата, има форма на изумруд (почти правоъгълна форма) и украсява британската корона, която също се съхранява в Тауър. От частите на диаманта, останали след обработката на първите 2 брилянта, са получени още 2 – “Кулинан III” (94,45 карата) и “Кулинан IV” (63,65 карата), както и 3 по-малки брилянта, наречени “Малките звезди на Африка”. 

Останалите късове са послужили за получаването на още стотина брилянти с тегло между 5 и 28 карата. “Кулинан III” е инкрустиран в короната на кралица Мери. Формата му е като на крушовидна перла и също се съхранява в Тауър. Може да се носи самостоятелно на верижка. Брилянтът “Кулинан IV” е квадратен по форма и се намира отново в короната на кралица Мери. Може да се сваля и да се носи като брошка. "Кулинан VI" се намира в короната на кралица Мери.

Вицове, януари 2018 г.

Танц на девственици пред краля на Свазиленд.
По време на ритуалния танц, който се записва на видео
от националната телевизия, кралят си избира
поредната нова жена.
Обява:
Монах от Троянския манастир търси втори поп от третия пол.

***

Лекар към пациента:
– Колко сте тежали най-много?
– Сто и единайсет килограма.
– А най-малко?
– Три и шестстотин, ама беше много отдавна…

***

Мъжкият мозък е като кайма Тандем - 60% свиня, 40% говедо, и всичко това е предназначено за принцеси.

***

- Опишете се с три думи.
- Мързелив...

***


Няма нужда от въвеждане на трети пол. Ако може да мълчи повече от 15 мин. е мъж, иначе е жена...

сряда, 24 януари 2018 г.

БСП, "патриотите" и един от ГЕРБ отложиха темата за Истанбулската конвенция

Предложението за ратификация на Истанбулската конвенция е било отхвърлено от комисията по младежта и спорта в Народното събрание. Гласовете били 9:10 "против" документа, като за резултата допринесъл един глас "против" от ГЕРБ - този на бившия конституционен съдия Георги Марков. Официалната позиция на колегите му от управляващата партия е точно обратната.


Днес пет от комисиите на депутатите разглеждат документа. В тази по правни въпроси с председател Данаил Кирилов от ГЕРБ БСП и "патриотите" успели да надделеят с предложението дискусията да бъде отложена.

Фотофакт!


САЩ готвят "Докладът Кремъл". В Русия се безпокоят.

Една седмица преди деня "хикс" тежката артилерия в руската политика взе думата. В неделя Дмитрий Песков, говорител на президента, заяви в едно интервю, че руското правителство и президентът "отдавна са предприели предпазни мерки". Външният министър Сергей Лавров пък допълни още същия ден, че руската външна политика се подкрепя от народа и всеки опит за промяна "чрез натиск върху елитите" е обречен на провал.

Вече в продължение на няколко седмици Русия гадае какво ще съдържа т.нар. "Доклад Кремъл", който американското правителство ще представи на Конгреса вероятно на 29 януари. Медиите допълнително нажежават обстановката.

През лятото на 2017 година Американският конгрес гласува закон за санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Тогава в частта за Русия законодателите заложиха една бомба със закъснител: най-късно 180 дни след подписването на документа американският финансов министър е задължен да представи на съответните комисии в Конгреса подробен доклад. Ето, че сега този срок изтича - дали случайно, или не, точно в разгара на предизборната борба в Русия. През март шефът на Кремъл Владимир Путин най-вероятно ще стане президент за четвърти път. А американският "Доклад Кремъл" взима на мушка елитите, които са тъй верни на Путин.

Списък с имена, активи, роднински връзки

Законът за санкциите срещу Русия е част от отговора на Вашингтон на руските действия в Украйна и - още повече - на опитите за намеса в президентските избори в САЩ. Нещо, което Москва отрича. Сега дългоочакваният "Доклад Кремъл" може да надхвърли всички американски санкции, въведени от анексирането на Крим насам. Очаква се в доклада да бъде осветлен целият руски елит. Става дума за олигарси, за висши държавни служители по всички етажи на властта, както и за шефове на държавни фирми. Списъкът ще съдържа и данни за техните активи, бизнес и роднински връзки - родители, съпрузи, деца, братя и сестри. Ще бъдат посочени връзките с Кремъл, както и размерът на състоянието на конкретните лица. Засегнати са впрочем не само сегашните близки до Кремъл елити, но и техните бивши представители. В доклада трябва да бъдат описани и връзките на тези руснаци с важни сектори от американската икономика, както и да бъде оценен ефектът от санкциите. Обширни пасажи от доклада ще бъдат публикувани официално. Част от него обаче ще остане засекретена.

В Русия в момента усилено гадаят кои имена ще бъдат включени в списъка. Някои руски медии говорят за 50 олигарси и техните роднини. Тези издания предполагат, че така броят на подлежащите на санкции лица ще нарасне до 300 души. Други източници пък говорят за десетки хиляди.

Дениъл Фрийд от вашингтонския мозъчен тръст "The Atlantic Council" смята, че списъкът не бива да бъде прекалено дълъг. "Тук не става въпрос просто за богати руснаци, а за онези, които имат връзка с Путин", казва експертът, който преди в ролята си на дипломат е координирал санкционната политика на Държавния департамент. "Ще бъде разкрит най-тесният кръг около Путин и неговите бизнес-връзки. И Путин не може да го предотврати", допълва колегата на Фрийд - Андерс Аслунд. Той смята, че наред с вече санкционираните олигарси в списъка ще се появят и нови имена. Андерс Аслунд говори за две групи. В едната влизат хората, които "съхраняват пари на Путин". Например челистът и близък приятел на руския президент от времето в Санкт Петербург - Сергей Ролдугин. Неговото богатство, което дълго време бе неизвесто, беше разкрито от "Панама пейпърс" през 2016 година. Аслунд допълва, че от санкциите ще бъдат засегнати и децата на влиятелни приятели на Путин, които могат да се похвалят с огромно състояние и високи постове. Според експерта, "Докладът Кремъл" има за цел да разедини руските елити.

Краят на една ера?

Известната московска политоложка Лилия Шевцова смята, че докладът ще породи вълна на недоволство и множество съмнения. Според нея обаче, олигарсите няма да се разбунтуват срещу Путин. Шевцова казва още, че "Докладът Кремъл" слага край на "цяла геополитическа ера от последните 20 години, при която руските елити бяха интегрирани на Запад, но и същевременно бяха против Запада". "Този модел беше лесен. Елитите печелеха пари в Русия и ги изнасяха на Запад с помощта на лобистки структури", казва Шевцова. Според нея, този модел вече няма да може да функционира толкова лесно. "Докладът Кремъл" всъщност е основа за една нова американска политика на сплашване на Русия, твърди политоложката.

"Въпреки че докладът не предвижда санкции, той ще създаде доста трудности на руските елити", твърди Дениъл Фрийд. "Докладът ще увеличи вероятността в бъдеще и други олигарси да бъдат включени в списъка. А това ще доведе до проблем с имиджа, ако западните фирми и банки продължат да работят с тези хора", казва той.

Дилемата на руските елити

Според Андерс Аслунд, Москва взема това развитие насериозно. Това си проличава и от факта, че миналата година Путин се срещна два пъти с големите руски бизнесмени, а не както обикновено само веднъж в края на годината, посочва експертът от "The Atlantic Council". Освен това присъстващите на срещата през септември са били много повече, отколкото в миналото.

Друг сигнал за нервността на елитите е неимоверно нарасналият брой на молби за престой на руски бизнесмени и техните семейства в еврочленката Малта, посочва Аслунд. Изглежда, че руските елити са изправени пред дилема: или да върнат парите от чужбина в Русия и да се предпазят от санкции, или да заминат на Запад.


В действителност не само руските елити са застрашени от евентуални нови санкции от страна на САЩ. Вашингтон не изключва и възможността за по-твърд подход към руските производители на оръжия. Наскоро руската частна банка "Алфа" обяви, че с оглед на опасността от евентуални санкции възнамерява да сложи край на сделките с оръжейни фирми. В тази връзка руските медии съобщават, че Москва е на път да основе нова държавна банка, за да защити държавния военно-промишлен комплекс от санкции. Явно това са рисковете и предпазните мерки, за които споменава и говорителят на Путин.

По DW

На тази дата 24 януари 1972 г. Селяни откриват японския сержант, който не разбрал за края на Втората световна война и 28 години се укривал

На 24 януари през 1972 година, докато пресичали девствената джунгла в Гуам, отивайки да проверят рибарските си мрежи, които били заложени в местната река, двамата селяни Хесус Гуеняс и Мануел Де Гарсия се натъкват на една странна находка. Пред изумените погледи на рибарите се изтъпанчва приличащ на първобитен дивак човек, който след кратка схватка двамата успяват да заловят и да отведат в местния полицейски участък.

Странният индивид, който бил напълно контактен и адекватен заявил, че се казва Шоичи Йокой, представил се като редник от японската армия и обяснил, че от 1944 година се подвизава в джунглата на Гуамо. В продължение на 28 години японеца успешно се укривал в собственоръчно направена землянка и нямал никаква представа,че войната отдавна вече е свършила...

Историята на редника започнала в края на 44-та. Тогава японската армия успяла успешно да превземе почти всичките тихоокеански острови, в това число и Гуамо. В редиците на окупаторите се намирал и нашият герой Шоичи. Не щеш ли обаче, войната в тези райони взела, че се закучила и тъй като японците на практика нямало накъде да се изтеглят, повечето от тях вместо да се предадат се биели самоотвержено докато не загинали.

На Шоичи не му се наложило да води чак такива битки на честта, защото в суматохата на боевете изостанал от частта, към която се числял, загубил се и се наложило да се покрие в местната джунгла. Нямал никакъв интерес да се предава, защото прекрасно осъзнавал факта, имайки предвид безчинствата, който вършели японците, че ако бъде заловен от местните, веднага ще бъде убит. Не бил привърженик и на ритуалните японски самоубийства, до които почти всеки японски войн в беда би прибягнал и предпочел да се скрие, за да оцелее.

За целта навлязъл навътре в джунглата, избрал си едно безлюдно място и си направил землянка, в която смятал да поживее известно време търсейки начин да се измъкне. С течение на времето се сдобил и с разни примитивни оръжия, с които успешно ловувал дивеч, а когато не наблягал на месото се хранел с плодове и корени. Колкото и да звучи парадоксално изкарал по този начин умопомрачителните 28 години. Всичко свършило на 24 януари 1972 година, когато двамата гуамски селяни, които споменах в началото съвсем случайно го открили. Въпреки, че по време на войната японците били избили доста от роднините на хората от Гуамо те не се отдали на мъст, а след като го разпитали, най-човешки предали изтерзания боец на японските власти.

И така, след почти три десетилетия в изгнание, Шоичи най-сетне се завърнал в страната на изгряващото слънце. Там почти никой не искал да повярва, че е издържал толкова време в нелегалност и то насред джунглата, но в последствие, когато самоличността му била установена и всичко съвпаднало войника взел, че станал супер известен. Медиите го обсипвали с внимание, канели го по разни предавания, интервюирали го, а интериорът на землянката му бил изложен в местния музей в Гуамо. След половин година шумотевица около отшелническият му живот обаче, хората започнали все по-малко да се интересуват от Шоичи и лека-полека от известна личност той се превърнал в обикновен японски пенсионер. Изживял си спокойно старините и когато чукнал 82 години, починал от инфаркт. По ирония на съдбата бил погребан в родното си място, точно под надгробната плоча, която майка му сложила на гроба му още през 1945 година.

Вицове, януари 2018 г.

Коза катери покриви в центъра на Г. Оряховица
Попитали свещеник:
- Отче, може ли да се гледат снимки на голи жени?
- Може.
- А п*рно може ли да се гледа?
- Разбира се, че може.
- А какво не може да се гледа?
- Не може да гледаш как заваряват!

***

Мъж без жена е като куче без бълхи, може да живее но му е скучно.... а жена без мъж е като бълха без куче, може да живее, но няма кого да хапе ...

***

Мотоциклетист блъска пешеходец. Помага му да стане и казва:
- Имате късмет, че днес е вторник!
- 'Що?
- През другите дни от седмицата карам ТИР.

***

Пожарникаря Джордж , искаше да изгаси горящата къща на бившата си жена , но ограничителната заповед не му позволяваше да се приближи на по-малко от 500 метра .

***


Дори и добре да живее третия пол, рано или късно ще срещне перничанин на три ракии!

вторник, 23 януари 2018 г.

Молитви срещу ратификацията

Св. синод мина в нова атака срещу окачествената от него като опасна Истанбулска конвенция, която ще доведе до "духовна смърт на народа".

С неочаквана експедитивност оттам, след като вече излязоха с позиция и обръщение, днес подеха друга инициатива - молитва. На сайта на Синода може да бъде прочетено любопитното четиво, озаглавено Решение с призив за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция.

Тъй като сме в дни на "тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на православния български народ", висшият клир на Българската православната църква зове за усърдна молитва, за да се изпроси "Божията помощ да НЕ бъде приета Истанбулската конвенция".

Има и конкретни указания кои молитви трябва да се четат.

Валери Симеонов: Нинова се превърна в политическата Анита Мейзер

По-добре Вие да се освободите от страха. От страха от загуба на политически рейтинг. Защото това, което извършвате, е поредната свинска опашка, с която унищожавате всичко здраво в БСП. Вместо в една българска Тереза Мей, Вие се превръщате в една политическа Анита Мейзер.

Това определение даде вицепремиерът Валери Симеонов на лидера на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по време на обсъждането на внесения от левицата вот на недоверие срещу правителството заради корупция в управлението.

Симеонов отговори и на обвиненията на ДПС, че "Обединените патриоти" са национал-социалисти, а партиен член на НФСБ е уличен в трафик на бежанци:

"Естествено сме изключително далече от богатия опит и демонстрация на корупция, която Вие сте направили досега във Вашето участие в политиката. Защо забравихте Христо Бисеров? Къде отиде Бат Сали? Мълчите по този въпрос, нали", каза вицепремиерът.

Валери Симеонов предупреди ДПС, че ще си разчистват сметките след като премине Европредседателството.
Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев определи вицепремиера Симеонов като "недоразумение":


"Менторският тон, с който ни говори това, ще си позволя да използвам неговия тон - недоразумение. С менторски тон да се обръща към една партия, която има заслуги за мира в България, която има заслуги за демокрацията, която има заслуги за нашето европейско и натовско членство. Това няма да му бъде позволено, защото наистина сте недоразумение"    

Слави Трифонов: Кошлуков вижда КОЙ в огледалото

В своя Facebook профил Слави Трифонов подкрепи предаването "Денят започва с култура" по БНТ.

"Пределно ясно е на чия ясла е заплатата на Кошлуков. И той е всеотдаен в своята роля да застави всички в БНТ, ако трябва и Педя човек лакът брада, да се подчиняват безрезервно на волята на тия, които пълнят Кошлуковата ясла" - пише Трифонов.

Публикуваме пълния текст на позицията му:

"Денят на Емил Кошлуков не започва с култура, а започва с поглеждане в огледалото. А там Кошлуков вижда...КОЙ?

Всъщност Кошлуков няма проблем с рейтинга на предаването „Денят започва с култура“ – този рейтинг не се различава особено от рейтинга на предаването „Още от деня“, с водещ... Емил Кошлуков.
Истината е, че Кошлуков и неговите отражения в огледалото имат проблем с избора на теми и гости в „Денят започва с култура“.
Другата истина е, че бившият програмен директор на партийната и пропагандна телевизия „Алфа“ е искал да напомни на екипа на „Денят започва с култура“ неотдавнашния съвет на бившия, забележете - културен министър - Вежди Рашидов. А именно – да не иронизират непрестанно държавата, на чиято ясла са техните заплати.

Пределно ясно е на чия ясла е заплатата на Кошлуков. И той е всеотдаен в своята роля да застави всички в БНТ, ако трябва и Педя човек лакът брада, да се подчиняват безрезервно на волята на тия, които пълнят Кошлуковата ясла.


На екипа на „Денят започва с култура“ и на всички в БНТ искам да кажа следното: „Първо, разбрах, че сте потърсили подкрепа от СЕМ. Не я търсете, те са част от играта. И второ, вие не сте на яслата на някой банкер, на собственик на кафеви медии или на партиен лидер – вашите заплати ги плащаме всички български граждани. И ги плащаме, за да бъдете свободни. Колеги от БНТ, на всяка цена бъдете свободни!“

На тази дата: 23 януари 1849 г. Елизабет Блекуел става първата жена лекар

1849 г. Елизабет Блекуел се дипломира в Медицинския колеж в Дженива и става първата съвременна жена-лекар в САЩ и Великобритания. Родена в семейството на собственик на захарна рафинерия тя от малка получава добро образование. По-късно Елизабет Блекуел започва да се самообразова като чете медицинска литература и през 1847 г. успява да постъпи в колежа в Дженива.

Първоначално е отбягвана от състуденти и професори. Не е допускана до лекции. Постоянно среща укор и отхвърляне. Местните хора я мислят за луда и неморална заради желанието й да стане лекар. Тя се съсредоточава единствено върху образованието си и завършва като отличник на курса. По време на дипломирането, деканът я поздравява за постиженията, но изразява и съмненията си дали би допуснал други кандидатки, защото това внася дискомфорт за учебното заведение.

След завършването си Блекуел заминава за Англия, а оттам за Париж, където постъпва в курс за акушерки. През 1850 г. се връща в Лондон и работи известно време в болница, после отива в Ню Йорк. Там през 1853 г. основава малък диспансер, преобразуван през 1857 г. в Нюйоркска амбулатория за бедни жени и деца. През 1858-1859 г. прави обиколка във Великобритания, като изнася лекции и става първата жена, включена в Британския медицински регистър. През 1868 г. основава Женски медицински колеж към Нюйоркската амбулатория, който функционира до 1899-а.

През 1869 г. Елизабет Блекуел окончателно се премества в Англия, където установява успешна частна практика и преподава гинекология в Лондонското медицинско училище за жени. Оттегля се от преподавателското място през 1907 г., умира три години по-късно.

Вицове, януари 2018 г.

В очакване на пролетта
- Много се извинявам, господине! Седнала съм ви на очилата без да искам! - Не се притеснявайте, госпожо, те са виждали много по-лоши неща!

***

Учителката по химия:
- Мими, какъв цвят има твоя разтвор?
- Розов.
- Правилно, 6.
- Петърчо, какъв цвят има твоя разтвор?
- Оранжев.
- Постарал си се, 4.
- Иванчо, какъв цвят има твоя разтвор?
- Черен.
- Какво? 2. Клас легни!

***

Разговарят двама ветерани:
- Теб къде те раниха?
- В Дарданелите.
- Кофти, там ужасно боли!

***

- Добър ден! Дошъл съм за изкарване на шофьорска книжка.
- Но тук е болница, не автошкола!
- Знам...! Отзад ми я навряха, но това е една дълга история...

***


- Тате, искам да се запиша на балет. - Недей, сине, това е много болезнено изкуство. - Защо? - Щото ще ти счупя краченцата!

понеделник, 22 януари 2018 г.

Граждани на протест пред БНТ срещу Кошлуков

Журналисти, граждани и активисти се събраха на първия протест срещу новия програмен директор на БНТ Емил Кошлуков днес и поискаха оставката му. Акцията се организира в социалната мрежа Фейсбук от снощи.

Екипът на предаването излезе с декларация, в която разкри за безпрецедентна намеса и оказван натиск от страна на Кошлуков при гости и дискутирани теми. Самият той поиска поиска от предаването да вдигне рейтинга си в срок от 2 седмици или екипът ще бъде сменен.

До момента няма реакция нито от генералния директор на БНТ Константин Каменаров, нито от Управителния съвет, нито от самия Кошлуков.

"Нека да се обявим против напора на мафията да завладее обществената медия чрез лакея на Пеевски, Борисов и Доган! Нека като гражданско общество да застанем в понеделник по обед пред сградата на обществената телевизия БНТ и да поискаме оставката на Емил Кошлуков!", призовава протестиращите.

В социалните мрежи започна и призив да се пращат писма до СЕМ срещу действията на бившия кадър на ТВ "Алфа" (АТАКА) и TV7. Той оказвал натиск върху екипа на културното предаване, като изисквал "по-лайфстайл звучене" и "култура на достъпен език". В БНТ смятат, че натискът е заради теми за свободата на словото и състоянието на медиите в България.
Културологът и литератор проф. Александър Кьосев вчера призова да не бъде променяно предаването "Денят започва с култура", защото е "една от малкото останали автентични институции на българската култура". Той написа писмо до омбудсмана на телевизията, което беше подкрепено от 450 души, между които Александрина Пендачанска, Петър Кърджилов, Мануела Малеева. Музикантът Васо Гюров пък изкара 5 часа пред БНТ с надпис "Цензурата и Кошлуков вън от БНТ".

Започната е и кампания за пращане на сигнали до СЕМ за нарушенията на новия програмен директор, след като Кошлуков заяви, че ако е нарушил правилата, сам ще подаде такъв сигнал срещу себе си.

Синодът призова депутатите да не гласуват Истанбулската конвенция

Светият синод на БПЦ призова депутатите да не ратифицират Истанбулската конвенция.

Това става ясно от съобщение на Синода към българското общество и властта. В текста се казва:

Мили сънародници,

Скъпи в Господа чеда на светата ни Българска православна църква,

Уважаеми представители на държавната власт,

Повод за обръщението ни към Вас е „Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие“, известна като Истанбулска конвенция.

Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си.
Това разбиране отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека - до „втората смърт”, която е духовната смърт. То е диаметрално противоположно на нашата вяра, в центъра на която е Богочовекът Христос! Той ни учи,че смисълът на живота на Христовия човек е в спасението във и чрез любовта към Бога и ближния! Затова няма здравомислещ Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието въобще, още повече срещу насилието над жени!

Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни.

Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство.

Нашият народ повече от хилядолетие е живял с един стремеж - да въплъти в себе си евангелските правда, любов, святост, да стане „свят народ”, „Божий народ” /1 Петр. 2:9-10; 1:15-16/, който и чрез своята история проповядва божествените ценности и добродетели.

Макар и юридически акт, Конвенцията има и духовни измерения - тя е средство, което насажда чужда за нас ценностна система, за да позволи обществото да бъде управлявано по нов модел, съответен на интересите на малка част от него.

В официалния текст на Конвенцията на английски език – навсякъде, където се говори за „социален пол”, се използва терминът „джендър”. В този текст понятието “джендър” (gender, genre) е категорично разграничено от понятието “пол” (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език.

Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието „джендър“ и производните му се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

Тези понятия се използват с цел превръщането в държавни политики на една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена и тя се утвърждава чрез нов изкуствен език, който намираме в Конвенцията, и който е чужд и непознат за нашата народопсихология, култура, традиции и православно Предание.

Според тази идеология билогичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя „диктатурата на природата” над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи.

Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.“(Битие 1:27) .

За Светия Синод, като изразител на българските източноправославни християни, борбата срещу насилието над жени и домашното насилие е пряко свързана с евангелските добродетели, първа и най- голяма от които е любовта към Бога и към хората.

Регламентите на Конвенцията, свързани с въвеждането на обучение за нестереотипните роли на пола „в официалните учебни програми и на всички образователни равнища” са насочени срещу установения от Бога брачен съюз между мъжа и жената - домашната Църква, в която любовта се изразява и служи за спасението на човека.

Според „Всеобщата декларация за правата на човека“: „Семейството е естествена и основна клетка на обществото и има право на закрила от обществото и от държавата.”
Нравствен ориентир за съхраняването му е верността и доверието между съпрузите във всичките им измерения. Без тях то ще се разпадне, а създаденото поколение ще остане лишено от любов, грижа и възпитание.

Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които „джендър” идеологията отдавна е държавна политика.

Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система!

Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!


Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: „Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото – за горчиво!“ (Ис. 5:20).

На тази дата: 22 януари 1873 г. султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски

1873 г. султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски. Той е 32-ият султан на Османската империя. Наследява брат си Абдул Меджид на 25 юни 1861 г.

През 1867 г. предприема пътуване до Великобритания, Франция и Австро-Унгария, през 1869 г. присъства на откриването на Суецкия канал. През неговото управление е разрешен българския черковен въпрос. На 27 февруари 1870 г. султан Абдул Азис подписва ферман за учредяването на самостоятелна българска църковна йерархия под формата на Българска екзархия, полунезависима от Цариградската гръцка патриаршия.

През май 1875 г. Абдул Азис обявява финансовия банкрут на Османската империя. Свален е с преврат и е детрониран на 30 май 1876 г. заради неуспехи в управлението, Априлското въстание и убийството на консулите в Солун.


Любопитен факт е, че в Русе пазят вагона на Абдул Азис. Луксозното возило е перлата на Националния музей на транспорта. Луксозният вагон „Султание” е построен в Брюксел през 1866 г. специално за посещението на султан Абдул Азис в България. Височайшата турска особа пристига в Русе една година по-късно, за да открие първата жп линия у нас, свързваща крайдунавския град с Варна. Именно тази линия била липсващата връзка между Европа и Цариград.

Вицове, януари 2018 г.

5 бала вълнение удари Батуми. Морето върна
това, което хората са ме дали.
- Добре че дойдохте, излязоха резултатите ви... и беше крайно време да ви изпиша лечение...
- Защо докторе, толкова ли е страшно?!!
- Да, още няколко дни и сам щяхте да си оздравеете...

***

Митническа проверка:
- Господине, защо куфарът ви е празен?
- Защото съм нудист.

***

- Детето ви е при нас!
- Колко искате?
- Идвай да си го вземеш кретен, затваряме детската градина...


***

Урок в училище. Учителката разказва за животните и сезоните: - Есен е. Листата на дърветата са окапали. На кого сега му е трудно да се крие в храстите? - На катаджиите! – изцепил се Иванчо.

***

- Скъпи, аз умея да готвя само ориз и крем карамел.

- А това на масата кое от двете е!?