събота, 10 февруари 2018 г.

Руските съдии вече могат да шофират пияни

Руските полицаи вече няма да имат право да спират съдии, които извършват пътни нарушения, дори и когато става дума за шофиране в нетрезво състояние.  Това стана възможно чрез промяна на правилника за движение по пътищата, влязла в сила вчера, предаде Франс прес.

Променените правила бяха публикувани в руския Държавен вестник. Те забраняват на пътната полиция да отнема шофьорските книжки на съдии, да ги подлага на тестове за проверка на наличието на алкохол в организма или да им съставя акт в случай на пътно нарушение.

За пътните полицаи остава само една възможност да прилагат закона – да изготвят доклад за извършеното нарушение от съдията, който после ще бъде предаден на Министерството на правосъдието. Досега подобен режим съществуваше само за прокурорите. Той бе преди всичко предназначен да попречи на полицията да упражнява натиск над тях, обясни руската Генерална прокуратура, която бе инициатор на тази мярка.

Законодателството по отношение на водачите, шофиращи в нетрезво състояние, неотдавна бе затегнато в Русия. За шофьорите, предизвикали катастрофа със смърт под влияние на алкохола, вече се предвижда минимална присъда от две години затвор.


В Русия всяка година при катастрофи загиват около 20 000 души. Страната е на едно от първите места в света по смъртност по пътищата – нещо, което по-конкретно се дължи на шофирането в нетрезво състояние, но и на лошата пътна инфраструктура и неспазването на правилата за движение.

Защо Кошлуков показва среден пръст в ефир?

Програмният директор на БНТ и водещ на предаването "Още от деня" Емил Кошлуков вчера си позволи да покаже среден пръст. В ефир. Жестът бе демонстриран в компанията на бившата министърка на екологията Нона Караджова и на Борислав Сандов от "Зелените", който е и активист от протестите за защита на Пирин. Двамата бяха в студиото по темата за националния парк и продължаващите протести. Част от хората от осмото поред шествие в четвъртък стигнаха до БНТ заради начина, по който обществената телевизия отразява протестите.

В кадрите, излъчени в предаването от протеста пред БНТ снощи, се вижда, че човек държи в ръка листовка, на която е изобразена ръка със специфичната конфигурация от пръсти. Във видеото се чува и глас от протеста - неперсонифициран, който скандира нецензурни думи по адрес на националната телевизия, съдържащи обидна дума, означаваща част от мъжката анатомия.

Съвсем в края на, да го наречем напрегнатия разговор със Сандов, последният казва, че се надява БНТ да отразява обективно протестите. В резултат Кошлуков свива пръсти по специфичния начин, при който само средният стърчи, илюстрирайки:

"А този знак ще го има ли...", обръщайки се към Сандов.

Събеседникът се защитава, че той такъв знак не е правил. Кошлуков, програмен директор на БНТ 1 и водещ, пак пита. И пак показва... В тази част нямаше предупреждение, както за видеото, че предаването съдържа кадри, неподходящи за всякаква аудитория.

По този повод най-новият виц в БНТ е:

Питат генералния директор Коко Каменаров: "Защо Кошлуков показва среден пръст от екрана?"


Каменаров мисли две секунди и отсича: "Защото може."

На тази дата: 10 февруари 1962 г. Руснаци разменят пилот на американски шпионски самолет за полковник от КГБ!

След завръщането си в САЩ Пауърс първоначално е обвиняван, 
че не е успял да унищожи шпионското оборудване в 
самолета и че не се е самоубил с отровата, която му е била дадена. 
Но въпреки всичко военните не повдигат обвинения срещу 
него и той продължава да работи във военната авиация. 
1962 г. заловеният съветски шпионин Рудолф Абел е разменен за пилота Гари Пауърс, свален над СССР през 1960 г.

На моста „Гленикер”, който свързва Източен и Западен Берлин, руснаците разменят пилота на американски шпионски самолет Франсис Гари Пауърс срещу полковника от КГБ Рудолф Абел, разкрит в САЩ пет години по-рано. Двамата са разменени точно в 8.52 ч. сутринта берлинско време. Малко по-рано, на друг пропускателен пункт в Берлин, властите на ГДР предават на американците студента Фредерик Прайър, арестуван през 1961 г.

Рудолф Иванович Абел е един от най-изявените съветски шпиони на Запад, експерт в техническите аспекти на шпионажа. След като служи във военното разузнаване през Втората световна война, Абел под фалшива самоличност отива в германски лагер за бежанци, откъдето получава убежище в Канада. През 1948 г. се прехвърля в САЩ, където реорганизира съветската шпионска мрежа.

Под името Емил Голдфус създава свое фотографско студио в Бруклин, Ню Йорк. ФБР попада на следите му през юни 1957 г., след като друг съветски шпионин в САЩ - подполковникът от КГБ Рейно Хейханен, бяга в американското посолство в Париж.

Франсис Гари Пауърс завършва колежа Милиган в щата Тенеси през 1950 г. и постъпва във военновъздушните сили. Обучава се за пилот на изтребител. През 1956 г. вече е капитан и е прехвърлен към програмата за полети на U-2 на ЦРУ. Сравнително отскоро ЦРУ изпраща шпионски самолети над Съветския съюз от бази в Пакистан и Норвегия. Прикритието на пилотите на U-2 е, че работят в Националната администрация по аеронавтика и космонавтика (НАСА).

След обучението в Невада Пауърс е изпратен в базата на U-2 в Инджирлик, Турция, за да изпълнява полети по турско-съветската граница. През 1960 г. е прехвърлен в Пакистан и инструктиран за първия му полет над съветска територия. На 1 май 1960 г. той излита от Пешавар, Пакистан. След като прелита 6060 км, от които 4670 км над съветска територия, трябва да се приземи в Бьодо, Норвегия.

Сред местата, които ЦРУ се надява да снима, са и тези, които биха разкрили технологичното развитие на руските междуконтинентални балистични ракети. Наблюдателен полет, извършен на 5 април, е показал строеж на комплекс за изстрелване на ракети в Тюра Там. Президентът Айзенхауер дава разрешение за втори контролен полет над същия район, но е определил 1 май като абсолютен край на полетите на U-2, поне за известно време.

В същото време обаче Дуайт Айзенхауер, френският президент Шарл дьо Гол, британският министър-председател Харолд Макмилан и съветският премиер Никита Хрушчов имат предвидена среща на високо равнище за 16 май. След това се очаква Айзенхауер да направи безпрецедентно посещение в Москва. Той не желае никакви инциденти да помрачават предстоящите събития.

Както Пауърс твърди по-късно, той е бил уверен, че при тази височина (над 20 км) неговият U-2 няма да може да бъде улучен от никакъв съветски самолет или ракета. Над Свердловск обаче е улучен от ракета и успява да катапултира, спускайки се с парашут на земята, където цивилни граждани го задържат до идването на полицията.

След като самолетът не пристига в Норвегия, ЦРУ разбира, че е станала беда. Предположенията им са потвърдени от прехванатите радиосъобщения, че руснаците са се опитали да свалят чужд самолет над съветска територия. В ЦРУ допускат, че Пауърс е загинал, и веднага изготвят версия за прикритие, която се разпространява от военновъздушните сили и според която американски синоптичен самолет на НАСА, излетял от Турция, проучващ „горните атмосферни слоеве”, не се е завърнал в базата си и се смята за изчезнал.

На 5 май Хрушчов съобщава за свалянето на самолет във вдъхновена реч и заклеймява „агресивните американски кръгове” за това, че се опитват да попречат на конференцията на високо равнище с подобен провокационен акт. САЩ се придържат към синоптичната версия, добавяйки, че пилотът може да е бил в безсъзнание поради неизправност на кислородната система и че самолетът, оставен на автопилот, може би напълно случайно е нарушил съветското въздушно пространство.

На 6 май Хрушчов държи нова реч, в която разкрива, че пилотът на самолета е „жив и здрав”, и добавя, че е замълчал за това умишлено, тъй като в противен случай американците биха „съчинили още някаква басня”. Накрая Айзенхауер поема отговорността за станалото върху себе си, заявявайки, че просто е взел всички „всички възможни мерки за защита на САЩ срещу изненадващо нападение”. Хрушчов заминава за Париж, но отказва да вземе участие в разговорите на високо равнище, докато Айзенхауер не се извини. Пътуването на Айзенхауер в Москва е отложено.

Междувременно в Москва се подготвят за добре организиран показен процес срещу Пауърс. ЦРУ инструктира Сам Джаф - репортер от Си Би Ес, акредитиран за процеса. Майкъл Бешлос пише в книгата си „1 май: Айзенхауер, Хрушчов и аферата U-2”, че Джаф „е получил данни за съветския шпионаж като доказателства, опровергаващи обвинението, в случай че Хрушчов изобличи U-2. В репортажа си Джаф трябва да говори за Пауърс не като за пилот на шпионски самолет, а като за пилот, който извършва разузнаване”.

На 19 август 1960 г. е осъден от Военната колегия на Върховния съд на СССР на 10 години затвор.

На 10 февруари 1962 г. е разменен за съветския шпионин Рудолф Абел, който е в затвор в САЩ. След завръщането си в САЩ Пауърс първоначално е обвиняван, че не е успял да унищожи шпионското оборудване в самолета и че не се е самоубил с отровата, която му е била дадена. Но въпреки всичко военните не повдигат обвинения срещу него и той продължава да работи във военната авиация.

Вицове, февруари 2018 г.

- Марче, моля те, омъжи се за мен. Не мога да живея без теб...
- Стига глупости, Пешо, утре като изтрезнееш,ще съжаляваш.
- Кълна ти се, Марче,никога няма да изтрезнея…

***

- Какви цигари пуши Исус?
- Син Давидов.

***

Разговор между двама моряци:
- Защо капитана е тъжен?
- Спечели награда от лотарията.
- Какво спечели?
- Околосветско пътешествие с кораб.

***

За 8 Март ще сложа подаръците на жената под елхата.

***

Днес една пред мен дава на сина си 5 лева, а то ги взима и казва на баща си:
- Вземи ги ти тате, да си купиш бира.

С такива добри деца има бъдеще тая държава.

петък, 9 февруари 2018 г.

Това нещо ни е вицепремиер!

Валери Симеонов: От височината на кое минаре, завършилата университета „Шабанчъ“ в  Истанбул Ска (що за име!?) раздава правосъдие в чужда държава със  самочувствието на добре платен командирован сюнетчия?

Цитати на великите! Симеонов: Да изгоним евродепутатката Ска Келер с камионетка през Капъкуле

Евродепутатът Ска Келер да бъде обявена за персона нон грата и експулсирана от страната ни, поиска НФСБ в декларация до Външно.

Политическият документ на партията на вицепремиера Валери Симеонов е адресиран и до Европейския парламент, федералното правителство на Германия и Коалиция „Алианс 90/Зелената партия”.

В текста на декларацията, подписана от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев, се казва:

„Национален фронт за спасение на България протестира остро срещу участието на немския евродепутат Келер във вечерното софийско шляене на политически маргинали под прикритието на лозунга „Да спасим Пирин“, а с истински мотив – „Да се върнем във властта чрез лъжи“.

Евродепутаткатът Келер, с очевидно неадекватен вид, каканижеше пред услужливите уж български медии: за оставка на български министър (?!), за отмяна на решение на суверенното българско правителство (?!) и дори преразглеждане на проекта за магистрала в Кресненското дефиле?! И всичко това гарнирано с до болка познатите лъжи на белевци и ковачевци.


По повод позицията на вицепремиера Валери Симеонов германският евродепутат Ска Келер отговори, че досега не ѝ се е случвало член на правителство в Европа или някъде по света да иска да я изгони.

" Ако иска да ме изгони, нека дойде и да го направи", каза още Келер.

“Лет ит би”: BiT спира всички предавания от днес

Всички предавания на BiT са спрени от днес. В ефир остават само новините на телевизията, а между тях се излъчват записи на стари предавания.

Решението е на новото ръководство на медията, което срещна за пръв път с екипа малко преди обяд. По време на разговора станало ясно, че ръководството харесва само новинарската част от програмата и затова засега остава само тя.

Вчера бе официално съобщено, че телевизията е продадена от създателите си - братята Павел и Румен Вълневи, на нов инвеститор. Неговото име не бе посочено в съобщението за смяната на собствеността, но според различни източници това е телевизионният продуцент Мирослав Янев.

Николай Марков – бивш служител на НСО - пък съобщи, че в 11 ч е трябвало да гостува заедно с адвокат Марин Марковски в предаване на медията. Вместо да бъде поканен в студиото, той станал свидетел на следната картинка:

На влизане на паркинга на телевизията с автомобила ми в 10.45 часа, бях засечен от кортеж луксозни возила, управлявани от здрави гологлави интелигенти, които охраняваха новия собственик. С влизането си в телевизията беше издадена светкавична заповед за прекратяване на всички предавания освен новините. Настана хаос и объркване, който съм преживял и в ТВ7, лично. Видимо, теорията на жеста не е позната на тъмните балкански субекти!


Така стоят нещата в почти европейската ни държава,свободата на словото, независимите медии и никак независимите от властта новоназначени олигарси...

И последната свободна телевизия си замина:

Собчак се извини на САЩ за руската намеса в изборите им за президент

Кандидатката за президент на Русия Ксения Собчак се извини пред CNN за руската намеса в изборите за американски президент през 2016 г.

"Изглежда наистина сме се намесили. "Ако наистина е така, искам да се извиня", заяви тя и подчерта, че подобна намеса на която и да е страна във вътрешните дела на друга държава е недопустимо.

Кандидатката за президентския пост в Кремъл е в САЩ, за да участва и в молитвената закуска с президента Доналд Тръмп, като по думите й обаче събитието й се сторило "абсолютно безполезно и безсмислено".

В САЩ Собчак е на посещение в САЩ като освен участието в молитвената закуска тя имаше срещи в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон (CSIS) и в университета в Джорджтаун, където изнесе лекция за поставторитарния ред в Русия.

Пред медиите тя коментира и предизборната кампания в Русия като според нея избирателите в страната я познават достатъчно добре.

По думите й, властите се боят от Алексей Навални, чиято кандидатура не допуснаха до изборите. Собчак обаче не одобрява призива му да се бойкотира президентският вот.


Тя определи позицията му като противоречива. Според нея, ако Навални беше допуснат до изборите, не би призовавал към бойкот привържениците си, а би се постарал да мобилизира нагласите им срещу действащия президент Владимир Путин.

На тази дата: 9 февруари 1923 г. Александър Стамболийски става министър-председател

На 09 февруари 1923 г, в България е съставен нов кабинет с министър-председател
Александър Стамболийски.

Александър Стамболийски е водач на Българския земеделски народен съюз (БЗНС). Министър-председател на България в 40-то правителство (1919-1923). Народен представител в XIV-то, XVI-то, XVII-то, XVIII-то, XIX-то, XX-то ОНС и в V-то ВНС.

Роден през 1879 г. в с. Славовица, Пазарджишко. Завършил Лозаро-винарското училище в Плевен. Ученик на основателя на Българския земеделски съюз (БЗС) Янко Забунов. Учил философия в Хале и агрономство в Мюнхен.

Участва в учредителния конгрес на БЗС (1899). Фактически водач на БЗНС - под негово влияние съюзът е преобразуван от съсловна организация в политическа партия. Противопоставя се на промените в Търновската конституция (1911) и на участието на България в Първата световна война, за което през 1915 г. е отстранен от парламента и осъден на доживотен затвор. По време на Войнишкото въстание (1918) е освободен и изпратен да преговаря с въстаниците за мирно разрешаване на конфликта.

Под влияние на своя сътрудник Райко Даскалов, той оглавява въстанието и е провъзгласен за председател на т. нар. Радомирска република. След неуспеха на бунта се укрива, но през 1918 г. е амнистиран. През 1919 г. се включва в коалиционното правителство на Теодор Теодоров. 

Участва в преговорите за сключване на мирен договор на Парижката конференция. След отказа на Теодоров да приеме наложените условия, той оглавява правителството и на 27 ноември 1919 г. подписва Ньойския договор.

След парламентарните избори през 1920 г. правителството е съставено само от представители на БЗНС. Правителството на Стамболийски се опитва да изведе страната от международната изолация след Първата световна война чрез активно участие в дейността на Обществото на народите и установяване на приятелски отношения с Югославия.

Във вътрешен план то провежда някои реформи, като ограничаване размера на поземлената собственост, въвеждане на трудова повинност, опростяване на правописа. Наложено е авторитарно управление. През 1922 г. е проведен референдум за съдене на виновниците за националните катастрофи.

По-късно се провеждат репресии срещу БКП и срещу буржоазната опозиция. Основен инструмент на репресиите е т.нар. Оранжева гвардия. В началото на 1923 г. режимът на Стамболийски губи напълно подкрепа, извън средите на българското селячество. Срещу него е цялата българска интелигенция - лява и дясна, македонските емигрантски организации, военните.

На 9 юни 1923 г. срещу правителството на Стамболийски е извършен военен преврат, организиран от Военния съюз, с подкрепата на буржоазните партии и царя. Оранжевата гвардия е обезоръжена. Междувременно, в страната избухват стихийни селски вълнения. БКП заема позиция на неутралитет, лишава бунтовете от подкрепа и в крайна сметка те са потушени. Стамболийски е заловен край родното си село и убит по особено жесток начин на 14 юни 1923 г.

Убийството на Александър Стамболийски, 1923 г.

Покушението срещу министър-председателя Александър Стамболийски е едно от многобройните политически убийства с огромни последствия за страната и със сигурност едно от най-отвратителните. След като управлението му напълно губи подкрепа извън средите на селячеството, а срещу него застава цялата българска интелигенция, армията и останалите политически партии, на 9 юни 1923 г. е извършен военен преврат. Няколко дни по-късно законният министър-председател е заловен и заедно с брат му Васил е подложен на нечовешки изтезания в къщата им край с. Славовица. Рязан с нож и прободен близо на сто места, на 14 юни Александър Стамболийски издъхва в нечовешки мъки. Впоследствие главата му е отрязана. След тази садистична екзекуция, колелото на насилието в българската история отново се завърта, помитайки след себе си малкото останал здрав разум в политическата ни действителност.

Вицове, февруари 2018 г.

Царе на рекламата
- Мило направих ти любимият ти сладкиш да ми простиш че съм ти ударила много лошо
колата...
- Какво си направила?
- Любимият ти сладкиш!

***

Отегчен мъж влиза в книжарница, разглежда книгите, но нищо не харесва.
- Извинете, можете ли да ми препоръчате нещо за четене?
- Мога да Ви предложа Кама Сутра.
- Предпочитам нещо за мъже, които още пазят детското в себе си.
- Добре тогава, имаме Кама сутра за оцветяване.

***

Тия, които пият от обяд считат за алкохолици тия, които пият от сутринта!

***

Според Стивън Хокинг до 100 години хората трябва да напуснат Земята. Което ще е много тъпо, щото тъкмо ще е завършена магистрала Хемус.

***


На тиймбилдинга на метеоролозите присъстваха между 18 и 22 човека, на места до 25.

четвъртък, 8 февруари 2018 г.

Две патрулки преследвали колата на Десислава Радева

Две патрулки на столичното Шесто РУ участвали в гонка с първата дама Десислава Радева, чиято кола не спряла, след като й размахали палка.

Полицате опитали да спрат мерцедес, но колата продължила с мръсна газ. Последвало преследване, при което колата била настигната.

За изненада на полицаите мерцедесът бил кола на НСО, управлявана от шофьор на службата, а първата дама само се возела.

В никакъв случай г-жа Радева не е шофирала автомобила, не е имало преследване в София с патрулки. Тя е била в колата с охраната си и с шофьора, заяви шефът на НСО в оставка ген. Ангел Антонов, цитиран от „24 часа“.

Не става въпрос за инцидент, имаме нарушена координация между отделните служби – не са разпознати колите, категоричен бе ген. Антонов. Случват се подобни случаи, но ще търсим първопричината след като анализираме ситуацията, допълни той. Той обясни, че всички останали подробности ще ги разкаже след приключване на проверката.

Не става въпрос за гонки, нито за съпротива. Ще се разберем с колегите и ще си сътрудничим за изясняване на случая, каза ген. Антонов.

В момента извършваме проверка по цялостната ситуация около случая и ще се изяснят всички подробности и всичко, което се е случило. Докладват ми се нещата и ще се извършат и допълнителни проверки, докато имам тази възможност, допълни ген. Антонов.


Ако има нарушения от наша страна от колегите – ще се вземат мерки от ръководството. Ще го съгласувам с колегите от Жандармерията, които са си извършвали постоянната си работа, допълни той.

Шотландската полиция обсажда 45 минути плюшен тигър

Полицаи в Шотландия се отзоваха на сигнал на фермер, помислил, че голяма котка е влязла в обора с кравите му и 45 минути обсаждаха голям плюшен тигър, съобщиха агенциите.

Няколко екипа са били изпратени по спешност във ферма в Питърхед, Абърдийн, включително и въоръжено звено. Докато разберат обаче, че тигърът е играчка, минало доста време. "Докато не сме сигурни точно за какво става дума, разглеждаме всички възможности", каза инспектор Джордж Гординър. Полицията описа инцидента като "фалшиво повикване, направено с наистина добри намерения". Говорителят обаче каза, че служителите на реда са имали "ужасна смяна".


Фермерът Брус Гръб отишъл да нагледа кравите си, докато посрещал гости. Тогава видял "тигъра" на рампата. "Бях абсолютно трезв", кълне се Гръб. "Алкохолът няма нищо общо с това, че го помислих за истински", допълва той. Не става ясно обаче защо при кравите е имало плюшен тигър.

На тази дата: 8 февруари 1878 г. Освобождението на Несебър от турско робство

Датата,която историята визира за Освобождението на Несебър от турско робство е 8 февруари 1878 г.Обявяването на акта на освобождението става без нито един изстрел след като майор Колантаевски, начело на военна формация от полуескадрон от 2-ри ес­кад­рон на 13 ­Дра­гун­ски на Во­ен­ния ор­ден полк завзема града по същия начин, както и ден преди това Поморие.

 Информацията за събитието се съдържа в том 75 от Сборника с материали за руско-турската война 1877-1878 на Балканския полуостров, чиято поредица започва да излиза в Санкт Петербург през 1911 г. Всъщност, става въпрос за документи, обнародвани от името на Военната комисия на Руския генерален щаб.                    

Завземането на Черноморското крайбрежие,особено селищата с удобни пристанища ,било от стратегическо значение за окончателното Oсвобождение на България.Това е така, защото по този начин се предотвратява евентуален десант на турската армия по левия фланг и в тила на руската армия.По това време в Бургас и в останалите селища на региона вече

нямало официални представители

на турския султан. Последните 2 000 турски войници и 4 оръдия са били натоварени на английски кораби и в края на декември 1877 отплaвали от бургаското пристанище към Истанбул. Дългото изолиране на бургаската територия от активни освободителни действия създало смут сред местното население.

Това активирало и безчинствата на башибозушките и черкезки банди.На масови кланета били подложени жителите на Карнобат и Българово. За да защити българското население, щабът на ХI армейски корпус

сформирал летящ отряд
под командването на полковник Лермонтов. Той имал за задача да заеме позиции в Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюлинския проход черкези и дезертирали турски войници. На 4 февруари са освободени Карнобат и Българово, на 5 февруари Айтос, на 6 февруари отрядът влиза в Бургас.

Полковник Лермонтов влиза с първия отряд от 30-40 кавалеристи от ХIII драгунски полк и е срещнат с хляб и сол и после отведен в църквата “Св.Хач” за отслужване на благодарствен молебен.

Градските първенци тържествено предали на освободителя на Бургас-полковник Лермонтов, ключовете от турските складове на пристанището, където се съхранявали храни и въглища, по-късно разпределени от новата управа за изхранването на населението. Същата вечер под звуците на църковните камбани са посрещнати и останалите 2 000 руски воини от 24 дивизия на ХI армейски корпус. Почивката била кратка, защото пристигнали тревожни вести за черкезки нападения.
срещу Несебър и Поморие, а само половин час след тържественото посрещане полковник Лермонтов получил съобщение за поява на турски броненосец в

Бургаския залив и опасност от евентуален турски десант.

Междувременно в щаба на ХІ армейски корпус в Карнобат на 1 февруари постъпва донесение от дозора на Бургуджийския отряд, че в Месемврия местните българи обезоръжили целия турски гарнизон и пленили 3 оръдия, като за защита на населението от нападения на черкези и башибузуци е организирана самоотбрана. Обстановката обаче остава несигурна, оставала и опасността от турски набези. Тази опасност била предотвратена,след като от Бургас бил изпратен един полуескадрон, който на 7 февруари под командването на майор Колантаевски



освобождава Поморие, а на 8 февруари и Несебър.

Вицове, февруари 2018 г.

Кво правим сега
Преди малко прочетох, че миналата година са се оженили 213 257 човека...
Не искам да се заяждам, ама не трябва ли бройката да е четна?!

***

Стоя си във фейсбук и целия Холивуд минава пред очите ми...

***

"Харесвам те, но само като приятел" произхожда от латинското "грозeн си, нямаш пари, но понякога ми е много скучно!"

***

Детето на японка и българин е странна комбинация. Много му се работи, но го мързи да стане.

***


Казват, че любовта на мъжа минава през стомаха. Това е само северният път - има и южен... по-къс!

сряда, 7 февруари 2018 г.

Готово: Няма пътно-транспортно произшествие с министъра на транспорта, защото моторната шейна не e пътно-транспортно средство

Няма пътно-транспортно произшествие с министъра на транспорта, защото моторната шейна не e пътно-транспортно средство, а "самоходно шаси". Ползването й не е регулирано от закона, ама то е законодателен пропуск.

Днес Националната следствена служба (НСлС) съобщи официално, че е започнала разследване срещу министъра на транспорта Ивайло Московски за причиняване на смърт по непредпазливост на 4-годишния му син при инцидент с такова превозно средство миналия петък.

Абсурдът с моторните шейни е, че нито един закон не им вменява каквито и да е задължения. От Министерството на транспорта оправданието е, че те не са "пътно превозно средство" и че не попадат под какъвто и да е контрол на техните контролни дирекции, които са известни основно с това, че там има огромен брой сигнали за корупция, които си остават недоказани.


Инцидентът, при който загина синът на министъра е извън урегулираното трасе с дължина 10 километра, което се обработва редовно за любителите на този тип забавления от "Бороспорт" в курорта Боровец. Също така обаче няма и забрана за хората, притежаващи такива машини да карат където си поискат.

Илон Мъск изстреля колата си в Космоса

Най-мощната ракета в света потегли на първата си мисия вчера вечерта, изпращайки по посока на Марс червена спортна кола с шофьор манекен, носещ име от песен на Дейвид Боуи, предаде Франс прес.

Вчера частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля ракетата "Фалкон хеви". Тя е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния Космос. "Фалкон хеви" е дълга 70 метра и е широка 12 метра.

Де факто "Фалкон хеви" е разработена на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и представлява фактически три ракети - централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети ускорители, предаде ТАСС. "Фалкон хеви" има и 27 двигателя "Мерлин", допълва Асошиейтед прес. Стартовата тяга на "Фалкон хеви" е около 2500 тона, добавя Франс прес, цитирана от БТА.

Компанията "Спейс Екс" си бе поставила за цел всяка от трите ракети да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия. След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга.

Полезният товар, избран от Илон Мъск, бе червен кабриолет на компанията "Тесла", която също е собственост на милиардера. Зад волана на колата е манекен със скафандър на име Стармен. Пред него на таблото на колата има поставен надпис "Без паника", правещ препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия". От радиото на колата се чува без прекъсване парчето Space Oditty на Дейвид Боуи.

Колата се появи от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар. Нейната поява бе наблюдавана от неколкостотин хиляди души в интернет. Самият Мъск написа в туитър:

"Очевидно има кола в орбита около Земята" - и публикува линк към видео, показващо я. Във видеото тя се виждаше, благодарение на множество камери, от различни ъгли, предаде Франс прес. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в Космоса, която един ден, след милиони години, може би ще бъде открита от извънземна раса.


Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето, предаде Франс прес. Епопеята й може да продължи един милиард години и да я отведе на милиона километра от земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколката около нашата планета.

Без Путин на 3 март в България

Снимка: "Таралеж"

Посланикът на Русия Анатолий Макаров пред „Таралеж“: Въпросът с посещението на руския президент ще се решава след  президентските избори в Русия


Посланикът на Русия Анатолий Макаров отговори на въпрос на „Таралеж“ кога да очакваме руски президент в България след поканата на президента Радев:
Анатолий Макаров: Все още не е ясно, кога ще има посещение на руския президент в България, тъй като предстоят президентски избори в Русия на 18 март и чак след това ще се решава за визита в България.

В момента е ясно, че имаме покана от българския президент Радев и след, като минат изборите в Русия ще видим как ще се организират нещата.

Ние приемаме, че тази година е юбилейна за освобождението на България и през цялата година може да се организира такава визита.

Руснаци честваха "Денят на дипломата" пред паметника на граф Игнатиев във Варна

Руското посолство организира поднасяне на венци пред паметника на граф Игнатиев във Варна по случай Деня на дипломата, предава репортер на "Таралеж".

На тържеството присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Русия в България Макаров, служителите на посолството и на апарата на Военния аташе, сътрудници на Руския културно-информационен център. 

Репортер на „Таралеж“ забеляза и представители на Путиновския рокерски клуб „Нощните вълци”.

От българска страна присъстваха кмета на града Иван Портних, зам. областният управител И.Карагьозов и различни русофилски организации предвождани от Светлана Шаренкова изпълнителна директорка на в.”Русия днес”.


СНИМКИ: „Таралеж“

SpaceX изстреля най-мощната ракета в света

SpaceX изстреля ракетата Falcon Heavy - два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след Saturn V.

Смята се, че Falcon Heavy ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния космос.

Дълга е 70 м и е широка 12 м. Съставена е от три ракети Falcon 9 и е снабдена с 27 двигателя.


Както при ракетите Falcon 9, компанията си е поставила за цел всяка от първите три степени на новата ракета да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите.

На тази дата: 7 февруари 1878 г. Созопол е освободен от турско робство

На 7 февруари 1878 година Созопол е освободен от турско робство. Това прави т.нар. летящ отряд, воден от полковник Александър Михайлович Лермонтов, командир на XIII Драгунски на Военния орден полк. На 3 февруари отрядът бил сформиран от 7 пехотни роти, 2 кавалерийски ескадрона и 2 конни оръдия, набрани от 13 драгунски и 104 Устюжки полк.

Той имал за задача да заеме ключови позиции за защита на бреговете на Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюлински проход башибизуци и дезертирали турски войници. На 4 февруари са освободени Карнобат и Българово, на 5 февруари Айтос, на 6 февруари отрядът влиза в Бургас, на 7 февруари е освободен Созопол.

По традиция населените места в Бургаска област, освен Националния празник - 3 март,честват и деня на Освобождението си от турско робство, с полагане на цветя и венци пред паметниците на своите осводители.

Вицове, февруари 2018 г.

Снегът превърна Ленин в Елвис.
Кучето е най-добрият приятел на човека - ето защо Северна Корея няма приятели!

***

Тя си купи кантар от Турция и когато стъпи на него ,видя изписано....машалла !!!

***

- Госпожо, едната ви гърда е навън!
- Мамка му...! Забравила съм бебето в автобуса.

***

- Пешо,какво стана с твоя проблем?
- Реших го.
- Айде бе! Как?
- Реших че няма проблем.

***

Трийсет години след аварията в Чернобил. Три крокодила си седят на едно дърво и си говорят:
- Помните ли, че преди аварията бяхме зелени? - попитал първия.
- И плувахме! - казал втория.

- Хайде стига приказки вече - казал третия - хващайте кофичките и да отлитаме, че имаме мед за събиране!

вторник, 6 февруари 2018 г.

Пеевски внесе закон за свободни и прозрачни медии

Издателят и депутат от ДПС Делян Пеевски внесе в парламента предложение за промени в медийното законодателство и по-специално - изменение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Сега този закон изисква всяко печатно издание да съобщи собственика си в началото на всяка календарна година, а информацията се вписва в регистър.

Освен Пеевски, вносители на още Йордан Цонев, Хамид Хамид и бившият пиар на ДПС Велислава Кръстева, която също е депутат.

С предлаганите промени регистърът ще се разшири и ще обхваме собствениците не само на печатните медии, но и на онлайн изданията, радиата и телевизиите. Собствениците трябва да бъдат посочени до физическите лица. Вносителите изрично посочват, че законът ще обхване всички доставчици на "медийни услуги" по смисъла на Изборния кодекс, а в него влизат всички видове медии.

"Доставчиците на медийни услуги са длъжни да посочват данните за действителния си собственик и в интернет-страницата на съответната медия или издание", пише в законопроекта.

В предложените промени медийните собственици ще са длъжни да подават декларации за собствеността по Търговския регистър, декларация с информация за всеки постъпил лев към медията с размера, основанието и лицето, предоставило финансирането. Посочено е, че става въпрос за финансирането извън обичайната търговска дейност на медиите.

Друг любопитен акцент от законопроекта е, че той въвежда ограничение върху монопола в разпространението на пчеатните издания - нещо, за което самият вносител Делян Пеевски неведднъж е бил обвиняван. Ако се установи, че едно лице държи над 1/3 от всички обекти за продажба на дребно на печатни издания, Министерството на културата ще трябва да сезира Комисията за защита на конкуренцията.
В мотивите е посочено, че по този начин ще се повиши степента на свободата на словото, а друга цел е борбата с фалшивите новини.

Депозирането на законопроекта бе съпътстван и с изявление на Пеевски до медиите. Препечатваме го без редакторска намеса:

Уважаеми Госпожи и Господа, днес, заедно с колегите ми Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, внесохме за обсъждане в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Внесеният законопроект ще отговори на общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда, тъй като предвижда задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията, чиято роля за информираността на обществото все повече нараства. Законопроектът ще преустанови и спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове, че в България медийната среда е непрозрачна и че собствеността в медиите била неясна.

Същият кръг от медии, вече повече от десет години непрестанно генерира фалшиви новини за мен и издателския ми бизнес, с единствената цел да манипулира обществото чрез постоянното повтаряне на неистини. Независимо от тенденциозно изграждания ми през годините негативен образ, моята позиция винаги е била ясна и последователна – да разкривам манипулациите и лъжите, като изнасям цялата истина за авторите им и техните зависимости.

Истината за участниците в престъпната приватизация, ограбила националния капитал, истината за разграбването на активите, финансирани с парите на вложителите в КТБ, истината за кукловодите на българския преход, оплели държавата чрез икономически зависимости и медиини манипулации, които години наред си бяха присвоили ролята на обществен ментор и целенасочено заблуждаваха хората.

Именно тази позиция е в основата и на внесения законопроект. Обществото трябва да знае, кой кое е на медииния пазар и как се финансират медиите. Всеки трябва да може да прецени достоверността и независимостта на информацията и мненията, изразени в медиите, именно през призмата на прозрачната собственост и пазарното икономическо същестуване.

Защото не може някои медии да се самообявяват за „независими“, на каквито примери сме свидетели днес, когато крият действителния си собственик или се финансират непазарно и обслужват конюнктурните интереси на своите български или чуждестранни финансови благодетели.


Хората, потребители на медийната информация, трябва да знаят това, а участниците на медийния пазар им го дължат".

На тази дата: 6 февруари 1958 г. Най - черният ден за „Манчестър Юнайтед”

1958 г. осем футболисти на „Манчестър Юнайтед” загиват в самолетна катастрофа край Мюнхен. Новината за катастрофата сломява цяла футболна Европа. Отборът на „Манчестър Юнайтед” губи голяма част от състава си. Но само 10 години по-късно те печелят Купата на европейските шампиони, като начело на тима отново е Мат Бъзби. През 1968 г. „Манчестър Юнайтед” става първият английски футболен клуб, който печели Купата на европейските шампиони.

На 5 февруари 1958 г. отборът на „Манчестър Юнайтед” играе реванш в турнира за Европейската купа срещу сръбския Цървена звезда в Белград. В първата среща на „Олд Трафорд” момчетата на Мат Бъзби, или както са ги наричали по онова време „Бебетата на Бъзби” са победили с 2:1. След равенство 3:3 в Сърбия манчестърци се класират за полуфинала с общ резултат 5:4.

В деня след срещата с Цървена звезда ги очаква полет до дома и повечето играчи вече мислят за съботния мач с тима на „Уулвърхемптън”. Тръгването от Белград се забавя с час, защото един от футболистите Джони Бъри е загубил паспорта си. След това самолетът каца в Мюнхен, за да презареди с гориво.

В три часа следобед метеорологичните условия на германското летище са лоши заради обилния снеговалеж. На два пъти пилотът безуспешно опитва да излети. Третият опит се оказва фатален - самолетът се отделя от пистата, но губи височина, разбива се в ограда на летището и избухва в пламъци.

23-ма от общо 44 пътници на борда загиват. Между тях са седем играчи на „Манчестър Юнайтед” - Джеф Бент, Роджър Бърн, Еди Колман, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър и Лиъм „Били” Уелън. Звездата на отбора Дънкан Едуардс е ранен тежко и умира две седмици по-късно в болницата в Мюнхен. По онова време той е сочен като една от големите надежди на английския футбол.

Секретарят на клуба, както и Берт Уоли от треньорския щаб, също загиват, заедно с няколко британски спортни журналисти. Други двама футболисти на английския гранд - Джони Бъри и Джаки Бланкфлауър, получават тежки наранявания и никога повече не играят футбол.

Оцеляват легендарният треньор на „червените дяволи” Мат Бъзби, Вайълет, Рей Ууд, Бил Фолкъс, Хари Грег, Кени Морганс, Албърт Сканлън и станалият легенда по-късно - сър Боби Чарлтън.

Бъзби успява да преодолее нараняванията си и започва да гради нов отбор. Денис Вайълет става един от водещите играчи в тима. През сезон 1959-1960 оцелелият след трагедията играч счупва рекорда на Джак Роули, като бележи 32 гола за един сезон. Отборът завършва на 17-то място.

Формата на Юнайтед в началото на новото десетилетие не е впечатляваща, но отборът скоро започва да „набира скорост”. Червените стигат до финал за купата на Англия през сезон 1962-1963 и побеждават „Лестър Сити” с 3:1.

През следващия сезон 1963-1964 г. играчите на „Манчестър Юнайтед”, вдъхновени от успеха си, започват да мислят и за титла - „червените дяволи” завършват втори, само 4 точки след „Ливърпул”. „Манчестър” печели първенството през 1965 и 1967 г. и Купата на Европейските шампиони през 1968 г., ставайки първия английски отбор, спечелил отличието. Мат Бъзби се оттегля от мениджърския пост през 1969 г.

Вицове, февруари 2018 г.

Вторият барон Ротшилд (1868-1937) с известната
си карета, в която впрягал зебри и често се разхождал из Лондон.
Така той демонстрирал, че този вид подлежи на лесно опитомяване.
- Прибирам се през нощта и какво да видя - седи на тротоара ...жаба. Вдигнах я, лежи
доверчиво в ръката ми. Взех я с мен в къщи, сложих я до мен на леглото и съм заспал... Събуждам се сутринта и какво да видя - лежи в леглото младо хубаво момиче, съвсем голо... Вярваш ли ми?
- Да.
- А жената не вярва...

***

Дело. Съдят младеж обрал жена в претъпкан автобус. Съдията разпитва потърпевшата.
-Къде държахте въпросните сто и двайсе лева?
-В сутиена.
-Е как, Вие не усетихте ли когато обвиняемият бръкна там!?!
-Ами усетих разбира се, ама мислех, че има добри намерения...

***

Телефонен разговор:
- Здрасти Иване, как си? Още ли пиеш ония хапчета, от които спадало шкембето?
- Да, и съм много доволен! Помниш ли миналото лято като се напих и си татуирах орел на тумбака?
- Да.
- Е, сега вече е колибри...

***

Катастрофа. Полицаите, които пристигнали първи на произшествието намерили на земята три гранати.
- Да ги занесем веднага в районното - предложил единият.
- Ами ако по пътя гръмне някоя?
- Ще кажем че сме намерили само две...

***


Забелязали ли сте, че женското: "След 5 минути съм готова" и мъжкото: "След 5 минути се прибирам" са едно и също?

понеделник, 5 февруари 2018 г.

Природозащитници прекъснаха екофорум, искат оставката на Нено Димов

Екоактивисти прекъснаха представянето на екоминистъра Нено Димов по време на 21-вия Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха в "София Тех Парк".

Природозащитниците държаха плакати с лозунгите "Нено лъже", "Нено, оставка" и "Спаси Пирин" на английски език.

Те поискаха оставката на Димов заради решението на правителството от 28 декември да промени плана за управление на парк "Пирин".

В същото време плакати с надписи "Спаси Пирин" бяха окачени от двете страни на моста, който се намира до "София Тех Парк" на бул. "Цариградско шосе".

Форумът е организиран от Европейската комисия и Министерство на околната среда и водите в рамките на Българското председателство на ЕС и ще продължи до утре.

Освен екоминистърът Нено Димов сред участниците във събитието са Даниел Креспо, директор по "Генерална дирекция по околната среда" на ЕК, Ивелина Василева, председателят на комисията по околна среда и водите в НС, както и евродепутатът Ивелина Василева.


ВИДЕО

Снежната стихия в Москва

Москва стана свидетел на най-обилния снеговалеж за денонощие, откакто има измервания.


Един човек загина, убит от паднало дърво и електрически кабели, а петима души бяха ранени. 

Повече от 2000 дървета бяха повалени от тежестта на снега, въздушният трафик беше нарушен - десетки полети бяха отложени.