събота, 24 март 2018 г.

Китай направи магистрала, произвеждаща ток от слънцето


Пъpвaтa в cвeтa мaгиcтpaлa със соларни панели бe oткpитa в Kитaй. Tecтoвият yчacтък e c дължинa eдин килoмeтъp и e чacт oт oкoлoвpъcтния път на Цинaн, cтoлицaтa нa пpoвинциятa Шaн-гo в изтoчнaтa чacт нa cтpaнaтa.

Cлънчeвитe пaнeли, кoитo пoкpивaт площ от 5875 квaдpaтни мeтpa, мoгaт дa пpoизвeдaт дo 1 милиoн килoвaт чaca eнepгия гoдишнo - дocтaтъчнo зa нyждитe нa oкoлo 800 дoмaкинcтвa, твърди кoмпaниятa, cъздaлa пpoeктa.

Haй-гopният cлoй на пътя e нaпpaвeн oт пpoзpaчeн мaтepиaл, cпocoбeн дa издъpжa нa виcoкo нaтoвapвaнe и пoзвoлявящ нa cлънчeвaтa cвeтлинa дa пpeминe, cъoбщaвa aгeнция Хіnhuа.

Eлeктpичecтвoтo, пpoизвeдeнo oт пилотната отсечка, щe бъдe изпoлзвaн зa зaxpaнвaнe нa cвeтлинитe, тaблaтa, кaмepитe зa нaблюдeниe, лaмпитe в тyнeлитe и тoл бyдкитe. Излишнaтa eнepгия щe бъдe пpaщaнa в мpeжaтa. Ocвeн тoвa пътят щe тoпи cнeгa и лeдa.

Oчaквa ce в бъдeщe дa мoгaт дa бъдaт зapeждaни в движeниe и eлeктpичecки aвтoмoбили.

Слънчевата магистрала е планирана да издъpжи 20 гoдини.

Mинaлaтa гoдинa във Фpaнция бe oткpит пътен участък, пoкрит cъc coлapни пaнeли. Taм oбaчe cтaвa въпpoc зa мaлко трасе c дaлeч пo-ниcкo нaтoвapвaнe.



Франция изпраща като герой полицая, загинал в заложническата драма


Франция изпраща като герой полицая, който се размени за заложниците в петъчната заложническа драма в град Треб, когато мароканец, дал клетва за вярност към "Ислямска държава" похити няколко души в супермаркет в града.

Лейтенант Арно Белтрам пострада при последвалата акция на полицията, а впоследствие загина от раните си. Благодарение на неговите усилия  Сега цялата страна му отдава почит.

Общо 16 души пострадаха, като трима от тях починаха по време на тази криза, която френският президент Еманюел Макрон определи като "Ислямски тероризъм".

Той обърна специално внимание на починалия полицай, наричайки го "паднал герой, показал изключителен кураж".

Обявявайки смъртта на полицая в Twitter, министърът на вътрешните работи Жерар Коломб заяви: "Той умря за своята страна. Франция никога няма да забрави героизма, смелостта и саможертвата му".

Самият Арно Белтрам е женен, без деца. Колегите му го описват като "блестящ", а досието му и редицата отличия също говорят за това.

Служил е в Ирак през 2005 г., а през 2007 г. получава медал за храброст. За 4 години е бил командир на Републиканската гвардия, отговаряща за охраната на Елисейския дворец.

През 2012 г. е посветен в престижния френски Легион на честта. Миналата година е бил назначен за зам.-командир на антитерористичните части в департаменд Од.

Според френския в. La Depeche du Midi миналия декември Белтрам е водил тактически упражнения точно върху терористична атака над супермаркет със заложници.

Самият случай започва в петък преди обед, когато в град в съседния град Каркасон нападателят Радуан Ладеем е откраднал частен автомобил, убивайки един пасажер и ранявайки шофьора. След това отправя огън по група полицаи, излезли да бягат в града, ранявайки един от тях.

Ладеем шофира до близкия град Треб, където влиза в местния супер маркет с викове "Аз съм войник на "Ислямска държава". Убива двама души - клиент и работник в магазина, преди да залови другите като заложници. Сред исканията му е освобождаването на Салах Абдеслам, единственият оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 г., смятан за един от мозъците зад нападението.

По думите на минитър Коломб, полицията успяла да изведе част от хората в супермаркета, но терористът успял да задържи една жена като човешки щит. В този момент лейтенант Арно Белтрам предлага да размени жената за себе си. Радуан Ладеем се съгласява. Междувременно Белтрам оставя телефона си с отворена линия с полицаите извън супермаркета, за да могат те да следят ситуацията вътре.

Когато полицаите чуват изстрели, тактическият екип нахлува в супермаркета. Терористът е убит, но лейтенант Белтраме е ранен тежко.

След обявяването на смъртта му в събота сутринта, френската жандармерия почете падналия "другар" с послание, в което се казва лейтенант Белтрам "даде живота си за свободата на заложниците".

Новината за смъртта му доведе до множество статуси в социалните мрежи, говорещи за героизма и саможертвата на френския полицай.

Междувременно властите в страната все ще допълват информацията за Радуан Ладеем.

За него се знае, че е роден през април 1992 г. в Мароко и сега има френско гражданство. Бил е познат на службите за сигурност като потенциален джихадист и е бил следен в списъка с възможни екстремисти. През 2011 г. Лакдим е признат за виновен за носене на нерегистрирано оръжие, а през 2015 г. е осъден за употреба на наркотици и неподчиняване на съдебна заповед.

Смята се, че е имал връзки със салафитски организации. Данните на службите обаче не показвали, че Ладеем има намерението да действа и да извърши терористичен атентат. Общо взето той е бил смятан за дребен престъпник, който няма потенциала да извърши нещо подобно.

В момента се разследват контактите му в търсене на потенциалните съучастници. ю

Ладеем живее в апартамент в Каркасон с родителите си и няколкото си сестри. Съсед го видял същия ден да води една от сестрите си на училище.

Няколко часа по-късно полицията разбила апартамента на родителите му.



Служителите на летището пушили, яли и били до WC


Служителите на „Гранична полиция“, които не бяха на работните си места при пристигането на полета от Париж на 20 март, са били „пред сградата на терминала, да ядат, други - до тоалетната, а трети – са пушили“.

Това стана ясно от брифинг на вътрешния министър Валентин Радев днес по повод инцидента, при който над 40 души от полета от Франция са минали граничния контрол без задължителната гранична и паспортна проверка.

МВР ще започне дисциплинарна проверка срещу 13 служители, свързани със случая. В момента те дават обяснения и вече са отстранени от работа. Сред тях са и ръководителите на тези, които не са били по местата си, заяви Радев. Те ще бъдат заменени с хора от Бургас и Варна.

"Разпоредена е вътрешна проверка на случая на общо 13 души – на всички по веригата, включително и на ръководител на смяна, ръководител на софийското ГКПП и други. Те ще бъдат отстранени от работа и на тяхно място ще сложим екипи от Бургас и Варна, които са подготвени", заяви Радев.

Той е разпоредил и проверка от дирекция "Вътрешна сигурност", "защото не може всички да ги няма вкупом на работното им място". Вътрешният министър не изключва и версията за умишлени действия.

Според Валентин Радев всички пътници от самолета от Париж, които не са били подложени на граничен контрол на летището, са били проверени впоследствие, включително и багажа им.

"Добре, че полетът е от Париж. Те са преминали проверка през едно европейско летище и това е гаранция, че не са влезли терористи", заяви още вътрешният министър.

Директорът на „Гранична полиция“ предположи, че е имало и опит за прикриване на случая.

"На 20 март в 15,20 часа пристига полет на "България еър" от Франция, но по това време служителите, които е трябвало да извършат граничния контрол, не са били по местата си и част от пътниците са преминали, без да им бъде извършен такъв контрол. Тези лица са проверени и от тях няма такива, които да са издирани по един или друг повод. Това е недопустим пропуск на граничните служители, които са били на смяна. Тези служители са седем и към настоящия момент им се снемат обяснения, за да се установят истинските причини. На първо четене – нямало в момента полет, някой бил до тоалетна и т.н. 42 човека са преминали без проверка, което е около половината пътници от самолета", заяви главен комисар Станислав Кичиков.

Сигналът за случая пристигнал с ден закъснение към МВР. Според Кичиков това показва, че е имало опит за прикриване на случилото се.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че в хода на проверката ще се провери и защо сигналът пристига по-късно.

"Ще сме безкомпромисни към всяко едно нарушение, предприели сме всички мерки. Обект на проверката ще бъде и това, че случаят достигна до мен два дни, след като се е случил. До момента обяснението е, че колегите са искали да се запознаят допълнително със ситуацията и да установят дали наистина е имало преминаване на пътници без проверка", заяви Маринов.

Според него подобни случаи на немарливост "на фона на цялата работа на колегите по границата такива случаи... водят до падане на рейтинга на държавата по отношение на сигурността на границите".
По-рано през деня днес премиерът Бойко Борисов  привика Радев, Маринов и Кичиков, за да му докладват за случая на летището. Борисов разпореди на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания.

Поведението на служителите на летището е особено неприятно за премиера Борисов, защото поставя под сериозно съмнение позицията му, че България несправедливо не е допускана в Шенген, защото е изпълнила всички условия за членство. Фактът, че пътник може да влезе на територията на страната без никаква проверка, означава, че всъщност страната ни не изпълнява изискванията за европейска сигурност.



Според в. "Таймс" САЩ и 20 европейски държави започват в понеделник да гонят руски дипломати


България е една от членките на Европейския съюз, които обмислят да изгонят руски дипломати. Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия, Ирландия и още няколко други държави също ще се включат в солидарността към Великобритания. Очаква се това да стане в понеделник, съобщава CNN.

Вчера и британският в. „Гардиън“ оповести информация, според която страната ни е в списъка на държавите, които ще наредят руски длъжностни лица да ги напуснат, като отговор на поканата за действие от страна на Обединеното кралство.
Също вчера обаче премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че България едва ли смята да предприема подобни мерки.

"Стъпихме на твърденията на Тереза Мей за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация. Аз и вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" да стане "пълна вероятност. Всички вярваме на позицията на Великобритания. Но когато има една вероятност, има и друга вероятност", каза Борисов.
Позовавайки се на чуждестранен дипломат обаче и CNN твърди, че България е сред страните, които ще предприемат мерки срещу Русия заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри. Случката предизвика сериозен срив в отношенията между Москва и Лондон, като кралството изгони вече 23-ма руски дипломати.

CNN съобщава още, че американският президент Доналд Тръмп ще получи препоръка от своя Национален съвет за сигурност да изгони определен брой руски дипломати от САЩ. Ако държавният глава вземе под внимание съвета, той ще експулсира дипломатите още в началото на следващата седмица.

Междувременно и британският в. "Таймс" съобщи, че САЩ и до 20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати. Безпрецедентната координирана акция щяла да започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС от Москва Маркус Едерер за четири седмици. Изданието също споменава България сред държавите, които ще предприемат мерки срещу Русия.

Вестникът цитира германската канцлерка Ангела Меркел, която казва: "Решени сме да действаме заедно", съобщава БТА.



На тази дата: 24 март 1976 г. Мария Естела Перон е свалена от власт чрез преврат

1976 г. Мария Естела Перон е свалена от власт като президент на Аржентина чрез държавен преврат.

Мария Естела е третата съпруга на най-известният президент Хуан Перон, който е на власт от 1946 до 1955 г. Той е популярен сред работническата класа и сред бедните аржентинци. Режимът му се смята за типичен представител на каудилизма - латиноамерикански политически феномен, лансиращ властта на силна и харизматична фигура.

Всъщност емблематично лице на неговото управление става съпругата на Перон -Ева Дуарте, влязла в историята като закрилницата на безризите Евита. Перон е свален от поредния военен преврат скоро след като жена му Евита умира от рак, през 1955 г. Военни управляват Аржентина от 1955 до 1958 г. и от 1966 до 1973 г.

След поредния провал на военните във властта Перон е поканен да се върне от емиграция и отново да оглави страната. Той издържа на власт едва няколко месеца и през 1974 г. умира, след като се простудява при една своя реч от балкона на президентския дворец Каса Росада.

Така президент става новата му съпруга - Мария Естела Мартинес де Перон. Управлението й е белязано с икономически хаос и дълбока корупция и приключва с поредния военен преврат през 1976 г.

Този военен режим, който управлява страната от 1976 до 1983 г. е един от най-кървавите в историята не само на Аржентина, но и на цяла Латинска Америка, измъчва и екзекутира много аржентински граждани без съд, избити и безследно изчезнали са около 30 000 негови противници. След като властта на военните пада през 1983 г., Аржентина се връща към демократичното си управление, но е разкъсвана от икономически проблеми.

Вицове, март 2018 г.

Накратко за времето

Ето! Все мрънкате, че зимата ни изненадала и сега, и пролетта ни изненада!

***

Запазена дама на 47г предлага подслон за премръзнал от самота щъркел до 50г.

***

След новината, че ще има закъснение на заплатите, сексуалната ориентация на шефа бързо се промени сред подчинените.

***

"Ако проблемът може да се реши с пари, то това не е проблем, а разход" (еврейска мъдрост)

***

Казват, че младежта не е каквато беше, ми те и бабите не са каквито бяха. Чорапи не плетат, баници не правят, само седят в нета!



петък, 23 март 2018 г.

Цитати на великите! Горанов: Виенска инфраструктура с пернишки данъци няма


Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол.

Според него проблемът с финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България.

"Имуществените данъци са за общините, облагането на доходите е за държавата. Не е дошъл моментът да се откажем от приходите си, за да помогнем на общините. Данъците върху недвижимо имущество се разминават сериозно с тези на Запад. Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци", обясни Горанов.

В кулоарите на парламента Горанов коментира и съобщението на НАП, че за периода 2000 - 2017 г. от ДДС несъбраните вземания по ревизионни актове са в размер на 5,8 млрд. лв. "Това е ежедневна битка, която продължава да се води. Всяка година актуализираме законодателството така, че да намалим възможността за злоупотреби и прехвърляне на дългове на малоимотни и безимотни граждани", каза финансовият министър.

Той добави, че всяка година законодателството се изменя, за да намалим възможността за злоупотреби и прехвърляне на дългове на малоимотни и безимотни граждани.



ЕС ще отзове посланика си в Русия


ЕС да отзове посланика си в Русия Маркус Едерер. Това са решили след петчасово заседание на Европейския съвет лидерите на ЕС, предава ТАСС, съобщи „Фокус”. 

Отзвоваването на Едерер ще бъде направено в знак на солидарност с Великобритания в конфликта й с Русия, предизвикан от отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му.

Това решение не фигурира в крайния документ от заседанието на съвета. То ще бъде обявено от върховния представител на ЕС по външните работи Фредерика Могерини, съобщава ТАСС.

На тази дата: 23 март 1839 г. За пръв път е използван изразът ОК


ОК е използван за пръв път на 23 март в сутрешното издание на "Бостън морнинг пост" през далечната 1839 г. В кратка хумореска се съобщава за дейността на организация, която се е обявила против ползването на звънци на масата за извикване на обслужващ персонал.

В един пасаж се появява фразата " o.k.—all correct", от където се разбира, че OK стои за all correct (съвсем вярно). Грешката е нарочна, тъй като по това време (както сега впрочем) се забелязва допускане на умишлени грешки в писмената реч за повече колорит и постигане на неправдоподобност в значението, сатирично подчертаване.

Съкращението обаче става национално достояние през 1940 г. с президентските избори. ОК е съкращение от прякора на кандидата на Демократическата партия Мартин ван Бурен - Old Kinderhook (бил родом от град Киндерхок).

Опонентът му започва да го използва подигравателно, но екипът на ван Бурен бързо обръща съкращението в негова полза, като го свързва с ползваната от "Бостън пост" фраза o.k. - точно в смисъла на позитивно, градивно и достоверно. И това да допринесе за положителен имидж на ван Бурен.
Произходът на ОК обаче е толкова забравен и запилян в най-различни теории, стигащи дори до Древна Елада, че никой вече не си спомня, а и не се интересува откъде идва тя. Важното е, че тя стои в най-активния ни речник за цяла гама емоции, кодове за общуване и стремеж към разбирателство.
Заедно с жеста, който му принадлежи, ОК е една от най-разпознаваемите изрази в цял свят и навсякъде по света ОК значи едно и също - "добре, съгласен съм, така е"
От последните години, в които впрегнахме интензивно ОК и в онлайн общуването, наред с фрази като LOL, OMG, LMAO, WTF, дойде една инициатива, която цели да вложи малко повече душа и смисъл в обезличилото се ОК.

Всички можем да участваме с въпроса "Добре ли си?" (R U OK?) Инициативата идва от Австралия от 2000 г. и дори си има свой ден - всеки втори четвъртък от септември. Идеята е да се акцентира на психичното здраве и с простичкия въпрос да водим по-смислени разговори помежду си, които да показват истинска загриженост и съпричастие.



Вицове, март 2018 г.

Докато вали

Мъж пита жена си:
- За новия апартамент ще купуваме ли гардероб?
Глас от гардероба:
- Ще купуваме, ще купуваме!

***

Селският ковач говори на новия си чирак:
- Сега ще извадя подковата от огъня. Като кимна с главата, удари я с чука!
Така новият чирак станал изведнъж ковач…

***

- Иванчо, коя ти беше първата учителка?
- Учителката по физическо, в девети клас.

***

Просто, не учи физика в училище, и целият ти живот ще бъде изпълнен с чудеса и вълшебства.

***

Вече второ поколение котки, не знае какво е да се спи на топлия телевизор.



четвъртък, 22 март 2018 г.

Ах, тази пролет


Спасените български щъркели стигнаха до световните медии


Доброто дело на Сафет Халид, който спаси няколко щъркела от премръзване край селото си Зарица, стигна до международния печат.

За постъпката на Халид съобщиха медии като The Guardian и Франс Прес.

В британския сайт са публикували и докосващи снимки на Халид и неговите нови приятели.

Мъжът от с. Зарица сподели за постъпката си преди няколко дни в социалните мрежи и оттогава стана същинска звезда в медиите.

"Тази нощ спасихме живота на четири щъркела, които бяха сковани и замръзнали от поледицата", написа Халид преди дни.

За своята добра постъпка Халид бе и награден от Министерството на околната среда с печка за отопление.



На тази дата: 22 март 1913 г. Родена е Сабиха Гькчен осиновена дъщеря на Ататюрк- първата жена пилот на изтребител

На 22 март 1913 г. в Бурса е родена турската авиаторка Сабиха Гьокчен – една от осемте
осиновени дъщери на Мустафа Кемал Ататюрк, първата жена пилот на изтребител, взела участие в бойни действия. Починала е също на 22 март на 88 г. (2001 г.)

Сабиха е дъщеря на етническите босненци Мустафа Изет бей и Хайрие ханъм, които загиват по време на Първата световна война. През 1925 г. при посещението на Ататюрк в Бурса, 12-годишната Сабиха иска разрешение да говори с Ататюрк и изразява желание да учи в интернат.

След като научава нейната история и за нейните мизерни условия на живот, Ататюрк на свой ред иска разрешение от нейния брат да я отведе в президентската резиденция в Чанкая в Анкара. Там той я осиновява и тя заживява с другите осиновени от президента дъщери Зехра, Афет и Рукие (Еркин).

Сабиха завършва началното си образование в Анкара, после продължава обучението си в известния девически колеж, разположен в квартала Ускюдар в Истанбул.

На 19 декември 1934 г. Ататюрк успява да въведе в турското законодателство задължителното ползване на фамилни имена и Сабиха получава фамилията Гьокчен (Gök - небе), но тя все още няма нищо общо с небето и с авиацията. Всъщност Ататюрк й дава фамилията на бореца срещу гръцката интервенция Гьокчен Ефе, който умира и поверява двете си деца на Джелал Баяр, съратник на Ататюрк.

Ататюрк придава голямо значение на авиацията и за тази цел ръководи основаването на турската Авиационна Асоциация още през 1925 г. Той взема Сабиха със себе си на церемонията по откриването на Авиационното училище „Тюрккушу” (Турски птици) на 5 май 1935 година, като в авиошоуто участват безмоторни самолети и парашутисти, поканени от чужбина.

Ататюрк забелязва огромното вълнение, което предизвикват демонстрациите у Сабиха, и я пита иска ли да стане летец. Тя с готовност кимва с глава и казва: „Да, готова съм още сега.”

Ататюрк нарежда на директора на авиационното училище Фуад Булча да запише 22-годишната Гьокчен като първата жена-курсант и след интензивно обучение тя скоро получава лиценз за пилот.

Сабиха е изпратена в Съветския съюз заедно с още седмина младежи за обучение в безмоторно летене. Докато е в Москва, тя научава, че е починала Зехра и незабавно се връща в Турция, временно отлагайки обучението си.

В началото на 1936 г. Ататюрк я убеждава да постъпи в Академията на ВВС, за да стане първата жена военен пилот в Турция. Там тя подобрява своите летателни навици и започва добре да пилотира бомбардировачи и изтребители в авиобазата в Ескишехир. Придобива опит и в ученията, провеждани в тракийските и егейски региони на Турция през 1937 г. В същата година взема участие във военната операция против разбунтувалите се дерсимски кюрди. В доклад на Генералния щаб се отбелязва нейно бомбардиране на „бандити”. Заради нейното участие в тази операция тя е отличена от Авиационната Асоциация с медал със скъпоценни камъни.

През 1938 г. Сабиха изпълнява петдневно турне из балканските страни, по време на което 25-годишната туркиня предизвиква истински фурор и значително подобрява образа на страна си в процеса на европеизация.

По-късно е назначена за главен обучаващ инструктор в авиационното Türkkuşu, където служи до 1955 г. Тя лично обучава четири турски девойки като авиатори – Едибе Субаши, Йълдъз Учман, Сахавет Карапаз и Незин Вираниали. Става член на Изпълнителния съвет на Авиационната асоциация.

В професионалната си кариера в турските ВВС Сабиха има над 8000 летателни часа, пилотирала е 22 различни типа самолети, като 32 часа е изпълнявала бойни полети за бомбардиране.

Сабиха Гьокчен за 28 г. (до 1964 г.) обикаля целия свят като визитна картичка на страната си. Нейната книга „Живот по пътя на Ататюрк” е публикувана през 1981 г. от турската Авиационна Асоциация в чест на 100-годишнината от рождението на Ататюрк.

Сега второто международно летище на Истанбул на азиатския бряг заслужено носи името „Сабиха Гьокчен”.

През 1996 г. Военновъздушната академия на САЩ я отличава като единствената жена сред „20-те най-велики летци в историята на военната авиация”.

Сабиха Гьокчен е обект на лого в Google в чест на рождения си ден, показан в Турция на 22 март 2009 г.

Вицове, март 2018 г.

Дочака го...

Голямата акула(майка) ще учи малката акула да яде хора.
Голямата акула към малката:
Когато видиш човек във водата правиш 1 много голям кръг около него, след това още 1 по-малък и 1 още по-малък. След това се спускаш и изяждаш човека.
... Малката акула:
Добре бе мамо, не може ли направо да се засиля и да го изям!?
Голямата акула към малката:
Ако искаш да го ядеш с лайната...

***

Скоро гледах "Пепеляшка". Доколкото аз го разбрах, за една жена е важно да се удържи красива до полунощ, нататък както дойде...

***

Клиент разглежда джапанки в магазина. Върти ги, оглежда ги оттук-оттам и казва на продавача:
- Извинете, но надписа Made in Velikobritania, нещо ме смущава…

***

Като гледам, тая година на Великден, ще обикаляме църквата с кънки...

***

Жена мери крачето на малкия си син.
- Колко е, мамо?
- 18 сантиметра.
Детето търчи и крещи:
- Вече ми е 18 см!
Баща му изпусна тигана в кухнята...



сряда, 21 март 2018 г.

Таско Ерменков: Пиша за Крим вечерно време, по къси гащи


ГЕРБ се опитват да разсеят обществото от скандала за сделката с ЧЕЗ с "един Таско Ерменков". Това заяви червеният депутат Таско Ерменков в кулоарите на парламента днес, след като ГЕРБ прочетоха декларация за изказванията му в социалната мрежа фейсбук.

Народният представител от БСП нарече "идиоти" Евросъюза и западните държави по повод победата на Путин в Крим, перифразирайки Христо Ботев. А днес обясни защо тези коментари не са партийна позиция:

"Това, което пиша във фейсбук, го пиша вечерно време, извинете, по къси гащи, с фанелка, с компютъра на коленете си, така че няма как да бъде партийно мнение това нещо."

Според него трябва да стане ясно на българите, че управляващите отдавна е трябвало да паднат от власт.

"ГЕРБ се опитват да ни правят всички идиоти", обобщи Ерменков, но нямало да успеят.



Българи шашнаха туристите в най-баровския курорт в Европа с Шушана и шампанско за 40 000 евро! Видео


Синът на роден бизнесмен пръска шампанско за 40 000 евро под звуците на Шушана.
Българи втрещиха с поведението си туристите в баровския ски курорт Куршевел в Алпите. Те  празнуваха, леейки шампанско Moët за над 40 000 евро, под звуците на песента „Шушана“.

Всичко това е запечатано на видео, а главният герой в него е Владо Вутов - синът на най-богатия българин Цоло Вутов, пише "Топ Преса".

Цоло Вутов участва в изграждането на доста инфраструктурни проекти, един от които е магистрала "Струма", както и в миннодобивната индустрия.

На клипа, който стана хит в социалните мрежи, се вижда, че  туристите са в шок от купона на българите.

Според класация на британско издание Куршевел е най-скъпият курорт в Европа. По информацията купонът с Владо Вутов е бил в известния гръцки ресторант "Наммос", където една бутилка Moët се предлага за 350 евро.

Видео



Фотофакт: Хора от Северозападна България приютяват щъркели


На тази дата: 21 март 1871 г. д-р Петър Берон е намерен удушен!

Д-р Петър Берон - портретът е 
рисуван от художника Николай Павлович
На 21 март тая година късно една злодейска ръка се осмели и посегна да отнеме живота на честния и преблаг найш вуйчо д-р Петър Берон, и то с с най-грозния и чрез най-мъчителния начин – с удушването му!”

Това са първите редове от некролога, издаден от близките на автора на „Рибният буквар”, по повод неговата кончина. В некролога още пише: „Ние сме уверени, че всекиму трябва да настръхнат космите на главата, като си помисли за страшното положение, в което се е намирал покойният в последните дни на живота си, когато са го мъчили

безчовечните и звероподобни същества,

називаеми человеци, които извършиха това зверско злодейство!”.

Д-р Петър Берон е удушен на 21 март 1871 г. около 8 ч. вечерта в дома си на ул. „Личеулуй” № 1 в кв. „Св. Троица” в  гр. Крайова. Румънската полиция веднага тръгва по дирите на заподозрените убийци и скоро ги залавя. Това са селяните Йон Калин и Николае Тибу. Издаваният в Букурещ български в. „Свобода”, съобщава, че те са направили пълни самопризнания. Арестувани са също предполагаемите поръчители на убийството – Петру Александру и инж. Илие Чокулеску.

Последният дължал на Берон 110 жълтици.

Поръчителите са освободени поради липса на доказателства. Двамата убийци са пратени на доживотна каторга в солниците, тъй като по онова време в северната ни съседка не е имало смъртно наказание.
Д-р Петър Берон ще остане в нашата история най-вече като авторът на „Рибният буквар”. Но всъщност животът му е бил пълен с превратности и приключения. 

След като на 3 юли 1831 г. завършва с докторска дисертация медицина в Мюнхен, Берон се установява за известно време в Букурещ като частен доктор. От 1832 до 1841 г. е окръжен лекар на Крайова. Заедно с племеника си Никола Христов основава дружество за търговия с аби. Започва и доходен бизнес със зърно. През 1841 г. купува чифлика „Скорила” край Крайова с площ 10 000 дка. Това му позволява да живее като рентиер до края на живота си.

Премества се да живее в Париж и използва времето си да пише научни трудове – публикува 25 тома.
С огромното си богатство д-р Петър Берон подпомага редица български училища и талантливи младежи. През 1853 г. той прави завещание, с което предоставя цялото си имущество за развитие на образователното дело в България. На 12 март 1869 г. Берон продава  чифлика „Скорила” на своя съдружник и съгражданин котленеца Теохар Папазоглу и двамата му племенници. 

От приходите от чифлика те трябвало да отделят по 1000 жълтици годишно за издръжка на български училища. Скоро обаче Берон разбира, че тримата нямат никакво намерение да изпълнят волята му и на 15 октомври 1869 г. докторът прави ново завещание, за чиито изпълнители посочва комитет от 12 видни българи, начело с Евлоги Георгиев. Същевременно Берон завежда дело за анулиране на продажбата на чифлика, но го губи на първа инстанция. В апелативния съд първото заседание е насрочено за 7 април 1871 г. За делото Петър Берон се връща от Париж в Румъния.

Но не доживява за първия ден на процеса.

След дълъг съдебен процес комитетът за наследството на д-р Петър Берон, оглавяван от Евлоги Георгиев успява да анулира продажбата на  „Скорила”. За законен наследник на доктора е признат племенникът му Стефан. През 1896 г. с парите от спорния чифлик – 400 000 златни франка, в Одрин е открита мъжка педагогическа гимназия, именувана „Д-р Петър Берон”.

Вицове, март 2018 г.

Подготовката на китайските стюардеси прилича на
подготовка на отряд за бързо реагиране

На сватба.
- Извинете, Вие какъв сте на булката?
- Любовник, от първия ѝ брак!

***

Егати пролетта! Видях две лястовички с ватенки, и един щъркел с ушанка...

***

Първата брачна нощ е нищо в сравнение с първата извънбрачна.

***

- Разкажи нещо весело.
- От моя живот ли?
- Не бе, нещо весело!

***

Селски момък излиза от къщата и люпи семки. На двора петел оправя кокошка. Момъкът му хвърля семчици, петелът зарязва кокошката и започва да кълве семките.
Юнакът се кръсти:
- Недай си, Боже, така да изгладнея!



вторник, 20 март 2018 г.

Изгонените руски дипломати напускат Лондон


Изгонените руски дипломати от Великобритания напуснаха посолството в Лондон и се отправиха към летището, предаде РИА Новости.

Всички колеги на дипломатите се бяха събрали, за да ги изпратят. Изгонването им е наказателна мярка, приета от правителството на Тереза Мей, защото Лондон смята, че Москва е виновна за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Колона от над 10 коли и минибусове събра 23-мата служители и техните семейства и потегли към аеропорта. Общата бройка на връщащите се в Русия е около 80 души.

Руският посланик Александър Яковенко отиде на летището лично да изпрати доскорошните си
служители.

Москва също изгони 23 британски дипломати. Очаква се скоро те да напуснат Москва и да се върнат в родината си. Кремъл обяви, че закрива консулството на Великобритания в Санкт Петербург, както и че забранява дейността на Британския съвет в Русия.


Село остана без кмет, заминал на гурбет


Кметът на старозагорското село Памукчии Георги Празов от месеци не ходи на работа, защото е заминал да работи в чужбина.

Местните разказват, че Празов по-често пребивавал във Франция, където има бизнес. В Памукчии се връщал само за по няколко дни, съобщава бТВ.

Хората казват, че са оставени сами да се оправят и в отсъствието на кмета на хората се налага да пътуват до околните села, за да си извадят документи.

Синът на Празов твърди, че истината е изопачена и обвиненията на хората са неоснователни. От общината казват, че кметът е в неплатен отпуск и се очаква да се върне до края на март. Добавят, че той вече е бил глобяван заради отсъствията си.

Очаква се след като Празов се върне в Памукчии, да бъде изяснено дали смята живее в чужбина и да си подаде оставката, за да има частични избори, или предпочита да продължи да бъде кмет и ще се върне на работа.
Георги Празов станал кмет на селото преди 2 години и половина, а преди това е бил кметски наместник. Тогава също често отсъствал от работа, обясняват местните. Хората го избрали за кмет, защото обещал да се поправи. Едно от предизборните обещания на Празов било да ремонтира рушащата се църква в селото - „Света Петка”. Той дори сложил скеле, изкарал и разрешения за поправянето на църквата, но до ремонт така и не се стигнало.

Според хората и секретарката на кмета Недялка Колева често не е на работното си място. Тя отрича и твърди, че никой не е бил върнат.



"Нисан" чете мислите на водача, за да му помага


Автомобил, който буквално чете мислите на водача, върху това работят от "Нисан". В концептуалния модел "Ай Ем Екс Куро" (IMx KURO Concept), дебютирал на автосалона в Женева, компанията демонстрира и до къде е стигнала.


Както може да се очаква, футуристичният автомобил е автономен и електрически. Той разполага и с възможност да бъде управляван от човек, като технологията за улавяне на сигналите от мозъка, може да помогне и в двата режима на шофиране.

Когато "Нисан Ай Ем Екс Куро" се придвижва сам, улавянето на мозъчните вълни ще се използва, за да се определи психическото състояние на собственика, като колата ще се опита да го развесели, ако е депресиран, или пък да засили чувството на еуфория, когато засече такова.

В ръчен режим на управление, идеята е автомобилът да предвиди желанието на водача да завие, ускори или спре рязко, като ще се постарае всяко от тези действия да стане по-бързо. Досегашните тестове на технологията са свързаност между мозъка на водача и колата, показват намаляване на времето за реакция с между 0.2 и 0.5 секунди, които могат да са достатъчни, за да се избегне инцидент.
Неудобството е, че за да се засичат мозъчните вълни на водача, той трябва да носи специално устройство на главата си. Що се отнася до удобствата на борда на "Нисан Ай Ем Екс Куро", то пътуващите в него се разполагат на четири индивидуални кресла с всички възможни екстри.

При активиране на автономния режим на придвижване воланът потъва в арматурното табло, като така и пред водача има достатъчно място, за да се пътува комфортно. Концептуалният автомобил се задвижва от два електромотора с обща мощност 429 конски сили. Въпреки това запасът от ход е над 600 километра.

С "Ай Ем Екс Куро" "Нисан" демонстрира новата си архитектура за електромобили, която се отличава с равен под, нисък център на тежестта и максимална олекотеност. Новият модел разполага и с възможност да се свързва с умни мрежи за доставка на електричество, като се зарежда, когато натоварването е малко, а при пиково потребление отдава ток.




Ето как се прави рекордна победа на изборите! Видео


Изборите в Русия приключиха с рекорден резултат за Владимир Путин.
Камери, инсталирани в изборните секции обаче хванаха нарушение на изборите в Русия.

Ето как се правят избори по руски:

Днес цял свят празнува Международния ден на щастието


На тази дата: 20 март 1995 г. сектата Аум Шанрикьо организира атентат със зарин в токийското метро

1995 г. сектата Аум Шанрикьо организира атентат със зарин в токийското метро.

Движението е създадено от Шоко Асахара в едностайния му апартамент в токийския квартал Шибуя през 1984 г. под името Асоциацията на планинските магьосници Аум. Първоначално започва като курс по йога и медитация и постепенно се разраства. Тъй като привлича значителен брой млади висшисти от елитните японски университети, започват да го наричат „религия за елита”.

През 1987 г. Асахара се завръща от Индия и казва на съмишлениците си, че е постигнал крайната си цел - просветление. Най-близките му последователи му предлагат пари, които той приема и използва, за да организира интензивен семинар по йога. Той продължава няколко дни и привлича много хора, интересуващи се от духовно развитие. Самият Асахара обучава участващите и групата започва бързо да расте.

Същата година Шоко Асахара официално сменя името си и подава молба за регистрацията на религиозната групата Аум Шинрикьо. Първоначално властите не отказват да й присъдят статус на религиозна организация, но след обжалване през 1989 г. я признават за такава. След това е установен е манастирски ред и много от последователите решават окончателно да се присъединят.

Най-големият достигнат брой членове е около 20 000. Много от тях са привлечени към групата с обещанието, че ще развият свръхестествени способности, а други - с отрицанието на корупцията и материализма, които виждат из цяла Япония. Членовете на Аум се считат за част от японския елит - завършили са престижните университети и според ценностите на тогавашните времена е трябвало да бъдат едни от най-привилегированите в обществото. Но много от тях са недоволни от Япония, която според тях е станала материално богата, но духовно празна.

Доктрината на Аум Шинрикьо е базирана на оригиналните будистки сутри, наричани Пали канон. Освен Пали канона, Аум шинрикьо използва и други текстове като тибетските сутри, Йога сутрата на Патанджали и таоистки текстове. Идеологията на Сектата също така е повлияна и от християнството.

Асахара също така използва предсказанията на християнския астролог Нострадамус и предрича големи катаклизми в края на миналото хилядолетие. Той също така вижда мрачни конспирации навсякъде, разпространявани от евреи, свободните масони и конкурентни японски религии.

Асахара очертава пророчество за второ пришествие, което включва трета световна война. Последният сблъсък, според Асахара, завършва с ядрен армагедон. Асахара дори използва терминът „армагедон”, който взима от Откровение на Йоан. Според теорията му човечеството ще изчезне освен избран елит - естествено това са тези, които са се присъединили към Аум. Мисията на сектата е не само да разпространи словото на спасението, но и да оцелее след края на дните.

Той първоначално предсказва, че армагедонът ще се случи през 1999 г., но за да пришпори своите последователи към по-радикални мерки, променя датата и обявява, че ще се състои през 1997 г., но в крайна сметка се спира на 1995 г.

Сектата започва да привлича внимание на обществото още през 80-те години с обвинения за измама на новобранци, задържане на членове против волята им и принуждаването им да даряват пари. Има дори случай на убийство на член на групата, който през 1989 г. се опитал да я напусне.

Проучване на в.„Ню Йорк таймс” разкрива, че организацията е провела поне 9 биологични атаки над различни места в Япония. Мишените им включват законодателната власт, императорския дворец, американската база в Йокосука и др. Членове на сектата разпръскат микроби и бактериални токсини от покриви и камиони. Атаките се провалят и няма данни за пострадали, защото се оказва, че бактериите, с които успяват да се снабдят, не са с достатъчна степен на токсичност.

На 20 март 1995 г. членове на Аум изпускат зарин в пет влака в токийското метро, убивайки 12 души и ранявайки около 5500. Това остава най-сериозното нападение в Япония от Втората световна война насам. Атаката е насочена срещу влакове, минаващи през Касумигасеки и Нагатачо, където има ситуирани сгради на японското правителство.

Десет мъже са признати за виновни за атентата. Пет са изпуснали зарина, а другите пет са били шофьори при измъкването. Течният зарин е поставен в найлонови торбички, които са увити във вестник. Всеки носи по две, равняващи се на около 900 мл зарин, един от тях носи три. Първоначално идеята била да използват зарина под формата на аерозол, но впоследствие се отказва от нея.

Извършителите били въоръжени с чадъри със заострени върхове, за да пробият торбичките и маски, каквито обикновено се носели по време на грипния сезон. Малко преди влакът да спре на предварително избрани станции те оставили пакетите на земята, като ги продупчили няколко пъти с чадъра. После слезли от влака и се срещнали със съучастниците. Заринът изтекъл във вагоните и станциите и повлиял на тези, които имали контакт с него. Поради характеристиките си, много малка част от него се е изпарила и станала опасна при вдишване.

Много от жертвите дори не разбират, че са били жертва на атентат и независимо от симптомите отиват на работа. Доста по-късно, след като бива обявено по новините, те разбират какво се е случило.

Вицове, март 2018 г.

Когато влагаш доста надежди в розата

- 6.40 ви е сметката, моля.
- Заповядайте.
- К’ви са тия листа?
- Еми, криптовалута.
- Найш кви криптошамари щи дам!

***

- Снощи се скарах с жена ми...
- И к'во?
- Тази сутрин ми поднесе кафе в леглото и леко ми намигна... Никога не съм бил толкова уплашен да изпия нещо...

***

Забива мъжът гвоздей в стената, закача огледалото и го пробва дали е стабилно.
Жена му стои до него и го пита:
- Е защо само един гвоздей?
- Един е достатъчен.
- Ама производителят е направил 2 дупки - трябва и двете да се ползват.
- Хайде да ми го кажеш това пак, като си легнем.

***

Едно време - погледи, усмивки, намеци, жестове, комплименти... А днес кво - 10 лайка и "Здр. ко пр."

***

На китайски телефон и на ново гадже не бързай да се радваш!Не се знае какъв боклук ще излезе.



понеделник, 19 март 2018 г.

Лондон погва руските олигарси за имотите

Руските политици и олигарси трябва да бъдат принудени да разкрият цялата си собственост във Великобритания. На тях ще бъдат наложени санкции, ако не могат да обяснят откъде са дошли парите им.

За това настояват висши представители на лейбъристите и либералдемократите, пише в. "Гардиън". Те искат сериозен отпор срещу Москва заради отравянето на шпионина Сергей Скрипал.

Нови оценки показват, че видни руснаци, свързани с режима на Путин, притежават имоти във Великобритания на стойност близо 1,1 млрд. лири (1,25 милиарда евро). Повечето от тях се намират в Лондон. Действителната цена обаче вероятно е по-висока, тъй като купувачите могат да се възползват от тайни на офшорните сметки, станали възможни благодарение на правителството на Тереза Мей.

Очаква се правителството да задейства антикорупционни мерки по закона "Магнитски", за да накаже руснаци със силно политическо влияние. Очаква се британските министри да гласуват нови правила, които да забраняват на потенциално корумпирани лица да влизат в Обединеното кралство. Опозицията обаче смята, че ще бъде постигната само минимална изолация.

Лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл заяви, че трябва да се въведат "заповеди за богатството с недеклариран произход", които да засилят натиска. Ако бъдат издадени от съд, собственик на имота трябва да обясни как са се сдобили с него. В противен случай те ще рискуват той да им бъде отнет.

Миналата седмица Кейбъл назова името на първия руски вицепремиер Игор Шувалов, който има два апартамента в квартал Уайтхол, близо до Министерството на отбраната. Те били купени през 2014 г. за общо 11,4 милиона лири (13 милиона евро) от компания, която според опозиционера Алексей Навални принадлежи на самия министър. Според официалната декларация на Шувалов за 2014 г. държавната му заплата е била 112 000 лири (127 000 евро).
Опозиционният финансов министър в сянка Джон Макдонел смята, че трябва "руският елит да бъде ударен по джоба".

За наказания срещу руските олигарси настоява и живеещият във Вебикобритания адвокат Бил Браудър - главният лобист за приемането на "Закона Магнитски".

Същевременно "Гардиън" публикува карта с имотите на руски олигарси в Лондон. Освен за Шувалов там се съдържат данни и за други богаташи, близки до Путин.

Най-много имоти в центъра на британската столица има Андрей Гуриев - основател на фонда "Фосагро". Той притежава палати в районите Хайгейт и Воксхол за общо 351 милиона лири (400 милиона евро). Отскоро член на Съвета на директорите на компанията му е Ирина Бокова, която преди това бе генерален секретар на ЮНЕСКО.

Андрей Гончаренко притежава имоти на обща стойност 177 милиона лири (201 милиона евро) в три лондонски района - Риджънтс парк, Хемпстед и Белгравия. Според в. "Комерсант" той е зам. генерален директор на един от подизпълнителите на "Газпром" - компанията "Газпром Инвест Юг". Гончаренко е и партньор на братята олигарси Аркадий и Борис Ротенберг.

Милиардерът Роман Абрамович, притежаващ английския футболен клуб "Челси", е собственик на луксозен имот в Кенсингтън палас гардънс за 90 милиона лири (102,6 милиона евро) .

Друг милиардер - Алишер Усманов, който притежава дял от отбора на "Арсенал", е сред най-богатите жители на Великобритания. Палатът му "Бийчууд хаус" в Хемпстед струва 48 милиона лири (54,7 милиона евро).

Чужденците толкова активно са купували имоти в Кенсингтън и Челси, че броят на избирателите в тези райони намалял с 8 на сто от 2010 г. насам, отбелязва "Гардиън".