събота, 26 май 2018 г.

Фотофакт: Борисов все пак отиде на мач с държавния аероплан


"Бойко Борисов е в Kiev Airport Termimal A Ukraine."
Преди малко премиера се появи във Фейсбук от Киев,
където днес играят любимият му Реал Мадрид и Ливърпул финал в ШЛ.


Тези хотели ще променят представите ви за луксозно


Хотел Машпи, Вечнозелените гори на Еквадор

Природата среща лукса в този зашеметяващо футуристичен хотел от стомана и стъкло, скрит дълбоко в тропическата гора Машпи с площ 3200 акра в северозападен Еквадор. 22-те стаи за гости са елегантни и свръхмодерни, оборудвани с джакузита и просторни прозорци, гледащи към джунглата. Красотата настрана, Машпи е и лидер в устойчивия екотуризъм - добива електричество от реката, водата идва от местен водоизточник, а управата се старае да държи въглеродния отпечатък на имота нисък. Цените за нощува тук започват от 1098 долара.

Грити Палас, Венеция

Построен през 1475 година, този зашеметяващ палат остава един от най-великолепните и емблематични хотели във Венеция, любим на звезди Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън и Ърнест Хемингуей. Не е изненадващо, че стаите са откровено декадентски, обзаведени с безценни венециански антики, изящни оригинални произведения на изкуството и брокатни коприни. Най-забележителна обаче е гледката към издигащата се от другата страна на канала великолепна църква Санта Мария дела Салуте.

Курортът в Педрегал, Кабо Сан Лукас, Мексико

Този курорт на мечтите на полуостров Байа е толкова ексклузивен, че за да стигнете дотам, трябва да минете през няколко поста за сигурност. След това ви допускат през дълъг луксозен частен тунел, който е издълбан в основата на извисяваща се планина. Щом най-накрая излезете от тъмнината, ще се окажете в истински скрит оазис. Там ще намерите луксозни апартаменти, басейни, както и един наистина великолепен ресторант. Цените в хотела започват от 799 долара на нощувка.

Роял Мансур, Маракеш, Мароко

Мароканският крал Мохамед VI не е жалил средства, когато е строил този хотел - своеобразна перла в короната на кралството. Всеки един от 53-те апартамента в хотела разполага с великолепни витражи и ръчно положени мозайки, копринени килими, мебели със златни бродерии по тях и венециански кристални статуи. Кралският разкош настрана, хотелът на практика функционира като град в града, откъснат от шумотевицата и прахоляка на Маракеш. В него има четири ресторанта, три бара, художествена галерия, библиотека и турска баня. А благодарение на мрежа от подземни тунели, достъпни само за персонала, обслужването е дискретно и безупречно. Всичко това обаче си отговаря и на цената - стаите започват от 1336 на нощувка.

Хелена Бей Лодж - Северен остров, Нова Зеландия

Този хотел на Северния остров на Нова Зеландия е самата дефиниция за ексклузивност. В него не се позволява присъствието на повече от 10 гости наведнъж. Самият хотел представлява 5 вили, разположени край 3-километрова плажна ивица. Вилите са уютни и пълни с луксозно обзавеждане, истински дървени камини и тераси с изглед към спокойния залив Хелена. Допълнително с това на територията на имота има изискан италиански ресторант с винарска изба с над 1000 бутилки и спа център, вдъхновен от традиционните руски бани. Цените на стая за нощ тук започват от 3950 долара.

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб


Министър-председателят Бойко Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб. С българската делегация и представители на градската управа открихме паметник на Патриарха на българската литература Иван Вазов в загребския парк „Бундек". Благодаря на хърватите, които са превели неговите творби, за да може днес заедно да почетем този гениален творец, написа премиерът във Фейсбук.

По-рано днес Борисов се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович. Ако не гарантираме, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира постоянството, с което Българското председателство и лично той се ангажират с процеса на приобщаване на държавите от региона към Европа чрез постигане на свързаност, икономически растеж и разрешаване на двустранните конфликти, съобщиха от правителствената информационна служба.

Той посочи, че е обсъдил темата и с папа Франциск при аудиенцията си вчера и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство.

„Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса", каза Борисов. „Обединени можем да свършим много работа“, посочи той, като подчерта, че с колегата си Пленкович се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона.

Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза. „Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура“, коментира хърватският премиер. Той отбеляза чудесните политически и икономически отношения между Хърватия и България и подчерта, че ще продължи съвместното сътрудничество за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.

На тази дата: 26 май 1876 г. Панайот Волов се удавя на път за Румъния

На 26.5.1876 г., на път за Румъния след разгрома на Априлското въстание, революционерът Панайот Волов се удавя при опит да премине буйните води на река Янтра.
Панайот Волов е виден деец на националното революционно движение с псевдоним Петър Ванков. Той е сред инициаторите, учредителите и главните дейци на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание.

Роден е през 1850 г. или 1851 г. в Шумен в занаятчийско семейство. Завършва Шуменското класно училище при Добри Войников. С материалната подкрепа на богатия си сродник Маринчо Бенли продължава обучението си в Букурещ, Болград, Одеса и Николаев (1869-1873).

Шест месеца преди да завърши Южнославянския пансион в Николаев (Украйна), е принуден да се завърне в Шумен поради заболяване. Назначен е за главен учител и директор на класното училище, организира вечерно училище, участва активно в дейността на местното читалище.

Председател е на Шуменския частен революционен комитет и като негов представител през август 1874 г. участва в общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ.

Арестуван е и хвърлен в затвора в началото на 1875 г. заради участието му в острия конфликт между местните младежи и европейските инженери, участващи в строителството на железопътната линия Каспичан-Шумен-Ямбол. Панайот Волов застава начело на недоволните шуменци, които осуетяват сватбата на френски инженер и местна девойка. След няколкомесечен престой в затвора е освободен и заминава за Румъния.

Волов участва в подготовката на Старозагорското въстание през септември 1875 г. Определен за апостол и действа в Ловешко и Троянско. След неуспеха на въстанието е един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет. Определен е за главен апостол на Четвърти Пловдивски революционен окръг с помощник Георги Бенковски.

В резултат на организаторската им работа са създадени десетки революционни комитети. В организацията са включени много местни патриоти с голям принос в хода на въстанието. След появата на противоречия в ръководството, той проявява воля и такт и в името на общото дело отстъпва първенството на Георги Бенковски.

Панайот Волов е един от инициаторите за свикването на общото събрание на комитетите от Четвърти окръг в местността Оборище край Панагюрище и взема дейно участие в него.

При избухване на въстанието е в Панагюрище и заедно с другите апостоли вдига населението на бунт. Формира чета, с която обикаля района на Копривщица, Карлово, Клисура и др.

След разгрома на въстанието се отправя към Румъния заедно с Георги Икономов и Ст. Ангелов. След предателство са налага да преплуват Янтра, но буйните води го повличат и там намира смъртта си.

Вицове, май 2018 г.

Добро утро, закуска на италианското
крайбрежие.

Кога минаха баловете, кога има нова продавачка в кварталния плод-зеленчук...


***

Не се примирявай с достигнатото! На света има толкова много хора, на които не им е писнало от теб.

***

Дразни ме това, че всички имат пеперуди в стомаха, а аз имам пиле с грах...

***

Всички казват:
- Алкохола не решава проблемите.
- А да не би водата и млякото да ги решат?

***

- Ама разбира се, че това са дънки Gucci... Оригинални... Ето стъпете тука на вестника да ги премерите...

петък, 25 май 2018 г.

ЕС и НАТО: Русия да поеме отговорност за малайзийския самолет


ЕС и НАТО призоваха днес Русия да поеме отговорността за свалянето на малайзийския самолет в Украйна през 2014 г., предаде Ройтерс.

Това стана ден, след като екипът от международни следователи огласи междинния си доклад, според който полет МН17 е свален от руска ракета, транспортирана до Донбас от руска военна бригада.

При катастрофата загинаха всички 298 души на борда. По-голямата част от тях бяха граждани на Холандия.

"Евросъюзът потвърждава подкрепата си за призива отговорните да понесат последствията и всички държави да сътрудничат изцяло в усилията за установяването на отговорността", се казва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя отново призовава Русия към сътрудничество по този случай.
Същото послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той изтъква, че свалянето на пътническия самолет е световна трагедия.

"НАТО многократно изрази подкрепа за усилията, предприети от холандските власти за изясняване на случилото се в онзи ужасен ден, за да има справедливост за 298-те загинали и техните близки", заявява Столтенберг.

Същевременно стана ясно, че Холандия и Австралия ще държат Русия отговорна заради ролята й в свалянето на малайзийския самолет. Двете страни излязоха със съвместно изявление, огласено от холандското правителство. И двете страни са информирали за намеренията си Москва.

Следователите от Съвместната следствена група (ССГ) се въздържаха вчера да кажат кой точно е изстрелял фаталната ракета. Заподозрени във връзка с катастрофата са няколко десетки души, изтъкна холандският прокурор Фред Вестербеке.

Днес обаче холандският външен министър Стеф Блок заяви, че резултатите от разследването сочат пряка намеса на Русия. Според него опитите да се търси отговорност от Москва за свалянето на самолета съгласно международното право ще бъдат различен, паралелен процес от текущото разследване, което има за цел да бъде установена индивидуалната наказателна отговорност.

"Ще искаме от Русия компенсация за жертвите", посочи дипломат номер 1 на Ниската земя.

Москва още вчера отхвърли изводите.

Борисов ангажира и папата със Западните Балкани, Франциск обеща да ни посети


Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България.

България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона, е заявил Борисов пред главата на Римокатолическата църква. Премиерът е изразил почитанията на българския народ към папата и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни.

Папата е казал на Борисов, че е много твърдоглав.“ Вие сте много твърдоглав с вашите покани“, били думите му към Борисов. Премиерът го е поканил да дойде до края на годината. По дипломатически път ще бъде уточнена датата. Няколко пъти Борисов казал на папа Франциск: “Молете се за България, молете се за Балканите“.

Премиерът подари на папата уникално копие на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски от художника Павел Матев и 33 казанлъшки рози. Розите ще бъдат посадени до Витошката морена, подарена от Соломон Паси, в градините на Ватикана. Папата от своя страна дари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората.

Борисов бе на аудиенция при папа Франциск във Ватикана, която продължи около половин час. С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци. Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се провежда в Апостолическия дворец. Това е втората среща на Борисов с папа Франциск.

GDPR е по-голям от Бийонсе


"GDPR е по-голям от Бийонсе" - с това заглавие Quartz описва все по-растящия интерес на потребителите от цял свят към регламента на ЕС за защита на личните данни.

Google Trends показва, че търсенията по абревиатурата GDPR са надминали със седем пункта глобалния интерес към Бийонсе, няколко дни преди промените да влязат в сила на 25 май.

Сравнението е впечатляващо, като се има предвид, че кралицата на поп- и R&B-сцената има над 100 милиона последователи само в Instagram, а Общият регламент за защита на данните е нормативен документ, разбираем за група лица, "просветени" по задължение.

Вниманието към GDPR е напълно оправдано: новите правила са задължителни не само за територията на съюза, но и за всички световни компании, които обработват или обслужват онлайн-данните на граждани на ЕС.

Това се отнася както за Google, Facebook, Apple, Amazon, Pinterest, застрахователи и банки, големите вериги за търговия с дрехи, самолетни билети или техника, но ще засегне и всеки дребен бизнес, който събира информация, идентифицираща личността на клиента си.
GDPR представлява задълбочена система от правила и рестрикции за търговците - от задължение за известяване на Комисията за защита на личните данни в 72-часов срок след евентуално хакване, до изискване за информиране на всеки потребител за вида, обема и причините за събирането на неговите данни.

GDPR се прилага директно, считано от 25 май 2018 г., без значение дали държавата има специфично приспособено законодателство в областта на личните днани.

Всички граждани и жители на страна-член от ЕС - включително България - имат правото да изискват достъп и възможност за преразглеждане на личните данни, които дадена компания притежава за тях.

Под "лични данни" се разбират както име, ЕГН, домашен/работен адрес, електронна поща, IP адрес, телефон и др., така и т.нар. "чувствителни" данни: расов и етнически произход, политически възгледи, религиозни или философски убеждения, членство в синдикални организации, генетични данни, биометрични данни, данни за здравословното състояние, данни за сексуалния живот или за сексуалната ориентация.

Компаниите са длъжни да им отговорят в рамките на един месец.

Всяка компания е длъжна да изиска от потребителя си изрично разрешение дали може да събира и съхранява уникалните данни от активността му в сайта.

Потребителят - или "субектът на данни" - може да поиска от администраторите да се възползва от следните права:

- право на коригиране или допълване на неточни или непълни лични данни;
- право на изтриване (правото да бъдеш забравен) на лични данни, които се обработват незаконосъобразно или с отпаднало правно основание;
- право на ограничаване на обработването на данни;
- право на преносимост на личните данни и получаването им в структуриран, широко ползван и пригоден за машинно четене формат (отнася се само за данни, предоставени лично от субекта, както и лични данни, генерирани и събирани от неговата дейност);
- право на възражение за обработване на лични данни при условие, че не съществуват убедителни основания с предимство пред интересите, правата и свободите на субекта;
- право да не бъде обект на изцяло автоматизирано решение, включващо профилиране, което поражда правни последствия за субекта на данните или го засяга в значителна степен.

Това доскоро се изчерпваше с безалтернативното "право" на потребителя да кликне върху общ бутон "Съгласен съм" или да чете безкрайно дългите, сложни, обтекаеми и пълни с технологичен жаргон Правила за ползване. Много от тях не само са трудни за разбиране от масовия клиент, но и го принуждават да се съгласява с всевъзможни условия. Investopedia дава пример с портал за продажба на детски играчки, който събира данните за домашния адрес и телефоните за контакт на клиентите си, като ги препродава на маркетинг-фирми.

Целта на GDPR е да сложи край на тази потенциална злоупотреба с личното пространство на хората.

Ако не харесвате условията, при които данните ви се събират в даден сайт, имате право да оттеглите съгласието си - компанията ще се принуди да прекрати обработката на информацията под заплахата от глоба.

В някои случаи отказът ви може да доведе до невъзможност за пълноценно използване на съответната услуга - приложението Instapaper (инструмент за запазване на интересни статии, клипове и др. на едно място) например обяви, че спира временно обслужването на клиенти от ЕС, докато се справи с прилагането на изискванията.

Всеки администратор ще трябва да бъде в състояние да докаже, че съгласието на потребителя за предоставяне на личните му данни е "свободно изразено, конкретно, информирано, недвусмислено и изрично потвърдено". Мълчаливото съгласие вече не се приема за валидно.

Защитата на лични данни трябва да се гарантира с мерки като псевдонимизация или криптиране на данните, гарантиране на постоянна поверителност, цялостност и устойчивост на системите по обработването им, водене на архив за всички дейности по обработване на данни в автоматизираните системи, обучение на служители за работа с лични данни и др.

Проблемът е, че както изискванията, така и евентуалните наказания за целия легален бизнес са доста сериозни.

Общият регламент налага финансови глоби при нарушаване на задълженията по защита на потребителските данни. Дадена компания може да бъде санкционирана до 20 млн. евро или до 4% от общите глобални приходи при нарушаване на базовите принципи за обработване на информация - вкл. на условията за придобиване на валидно съгласие. За компания като Amazon това би означавало 7 милиарда долара.

GDPR дава възможност и на потребителите (субекти на данни) да претендират за компенсация, в случай че са налице имуществени или морални щети от нарушението.

Според анализ на Barclays социалните мрежи ще бъдат подложени на най-голям натиск от GDPR, доколкото обработват най-голям обем лични данни. Не се очаква да има значителен спад на приходите от реклама, но намаляването на броя потребители е по-скоро неизбежен. Според тях - средният месечен брой потребители на Facebook и Twitter вероятно ще започне да намалява в края на второто тримесечие на 2018 г.

Засегнати ще бъдат обаче и други технологични компании, търговци на стоки, здравни услуги, застрахователни и банкови институции и др.

За да се стигне до влизането му в сила на 25 май, ЕС даде 2-годишен период на имплементация за всички бизнеси. Вероятно всички са обърнали внимание на масовите онлайн-съобщения до потребителите с изискване за съгласие в последния месец преди изтичането на гратисния срок.

По данни на The Verge обаче, само до преди година 61% от компаниите по света изобщо не са започвали подготовката си за съответствие с GDPR. През януари 2018 г. изследване показа, че 1/4 от бизнесите в Лондон дори не са чували за Общия регламент за защита на личните данни.

Алисън Куул, която преподава антропология и информационни науки в Университета в Колорадо, написа статия за New York Times, в която нарича GDPR "практически неразбираем за хората, които се опитват да се стиковат с него". Основателят на PayPal Питър Тийл дори обвини ЕС в налагане на протекционистки режим като "наказание за САЩ от завист, че в Европа няма нито една успешна технологична компания".

Естествено, преди да се стигне до драстичните глоби, регулаторите в отделните страни имат право да издават предупреждения, порицания и заповеди за отстраняване на нередностите. Очаква се, че европейските служби ще прилагат по-облекчен режим за първите месеци от действието на регламента.

А и това се налага поради липсата на достатъчен ресурс на националните регулатори - по данни на Reuters 17 от 28 комисии за защита на личните данни признават, че нямат нужното финансиране или кадрови потенциал, за да се справят с евентуална "лавина" от сигнали на недоволни потребители.

На тази дата: 25 май 1895 г. Оскар Уайлд е осъден на 2 г. каторга за "непристойно поведение с други лица от мъжки пол"

1895 г. — Оскар Уайлд е осъден на 2 г. каторга за "крайно непристойно поведение с други лица от мъжки пол". Писателят пострадва по вина на маркиза на Куийнсбъри - баща на неговия интимен приятел лорд Алфред Дъглас.

Уайлд се запознава с  Дъглас през 1891 година. Тогава младежът, по прякор Боси ("властен"), току-що е завършил Оксфорд и има славата на красив и разглезен млад мъж. Скоро приятелството преминава в бурна интимна връзка. По това време Оскар печели около сто паунда на седмица, като всичко отивало за удовлетворяване на желанията на Алфред. 

Скоро Дъглас въвлича Уайлд във викторианският подземен свят на гей проституцията. Бащата на лорд Алфред, маркизът на Куинсбъри, изобщо не одобрявал природата на връзката между сина си и Уайлд. Той често го заплашвал да остави сина му на мира, докато през 1895 г. оставя бележка на Уайлд в неговия клуб, на която пишело – "За Оскар Уайлд, изявен хомосексуалист". По съвет на своите приятели Уайлд завежда дело срещу Куинсбъри за клевета за содомия (хомосексуализъм), което по това време се считало за престъпление. 

Адвокатите на Куинсбъри обаче имали доста доказателства като писма, които Уайлд е писал, и свидетелски показания на няколко мъже, с които тайно се срещал, разкриващи много подробности от личния му живот. По съвет на своите адвокати, Уайлд се отказва от обвинението и се налага да заплати разходите на Куинсбъри по делото, което води до неговия финансов банкрут.

След като Уайлд напуска съда, прибирайки се в къщи, той открива, че е пусната заповед за неговия арест по обвинение в содомия и неприлично поведение. Приятелите го съветват да избяга, а майка му настоява да остане и да се защити като мъж. В крайна сметка е арестуван и обвинен. Дъглас го посещава всеки ден и иска също да поеме своята вина, но Уайлд го моли да замине. Много негови приятели напускат страната, защото се страхуват, че ще ги осъдят. През май 1895 година, Уайлд и Алфред Тейлър са признати за виновни за непристойното си поведение и са осъдени на две години тежък труд. Уайлд излежава присъдата си в затвора Пентънвил, а после в Ундгуърд. През ноември той е принуден насила да посети параклиса в затвора, но бил толкова болен и недохранен, че припада, удряйки много лошо лявото си ухо и пука тъпанче, чието възпаление по-късно допринася за неговата смърт. След този инцидент прекарва два месеца в болница.

През май 1897 година, той е пуснат от затвора, и макар здравословното му състояние да не е много добро, той се чувства духовно като прероден. Въпреки че Дъглас бил причината за всички лоши неща, случили се на Оскар Уайлд, той се събира отново с него през август същата година. Срещата не се одобрява нито от приятелите, нито от семействата им. Констанс Уайлд отдавна отказва да се срещне със съпруга си или да му разреши да вижда двамата им сина, но все още му изпраща пари. Двамата живеят заедно няколко месеца, но се разделят под натиска на семействата си, които заплашват, че ще ги лишат от средства.

Малко след това Уайлд развива церебрален менингит и му инжектират морфин. Здравето му бързо се влошава, и това води до смъртта му през 1900 година. Има различни теории за причината за неговото заболяване от менингит. Погребан е извън Париж, като по-късно останките му са пренесени в гробището Пер Лашез, намиращо се в града, в специално проектирана гробница от сър Джейкъб Епщайн.

Според някои източници последните думи на духовития писател били: "Или тези пердета ще се махнат, или се махам аз!"

Вицове, май 2018 г.


Силата на книгите
- Купих си автомобил Tesla Model X, от тези, които сами се управляват.
- И къде е!?
- Де да я знам...

***

Мерцедес-Бенц оттегля от пазара над 1 милион автомобила заради проблем с отоплението на дясната чистачка. От Лада ВАЗ изобщо не могат да схванат, за какво става дума.

***

Понякога ще идвам във съня ти,
понякога и на матура.
- Никола Вапцаров

***

Бабите, които са се държали лошо през годината, получават внуците за цялото лято!

***

- Задоволява ли ви вашата работа?
- Как да ви кажа, тръгвам на работа, гледам стоят красиви момичета - иска ми се... Връщам се от работа - същите момичета, но вече не ми се иска. Вероятно ме задоволява.

четвъртък, 24 май 2018 г.

Юнкер на български: България даде кирилицата на Европа и света


Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер честити на български език днешния празник на българската култура и славянската писменост в Туитър.

"Кирилицата е част от българската история и идентичност, но и част от културното наследство, което България оставя на Европа и света. Историята на светите братя Кирил и Методий показа колко дълбоко са вкоренини европейските ценности в българската идентичност. Това е история за единство и равноправие. 

Славянският език е бил езикът на народа. Ето защо Кирил и Методий са му вдъхнали живот, като са написали азбука, с която обикновените хора да разбират какво се проповядва в черквата всеки ден. С присъединяване на България към европейското семейство, кирилицата също зае заслуженото ѝ място в сърцето на Европа."

Борисов и Заев заедно на гроба на Св. Константин Кирил Философ


Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев пристигнаха в базиликата „Сан Клементе" в Рим, където е гробът на св. Константин Кирил Философ.

За първи път представители на България и Република Македония почитат съвместно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий.

Западно и средноевропейският митрополит Антоний заяви, че „въпросът със статута на Македонската православна църка не е решен, а докато не бъде свалена схизмата, няма как да бъде направено съслужение“.

„Сан Клементе" е християнска базилика в Рим. На 14 февруари 869 г. там е погребан св. Кирил Философ. Гробът на св. Кирил е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.

Борисов влезе пръв в базиликата. Преди литургията българският премиер се снима с много туристи. Наложи се дори и да помоли Заев да го изчака секунда, докато траеха фотосесиите.

Борисов отива на аудиенция при папа Франциск


Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май. Днес премиерът заминава на посещение в Рим и утре (25 май) ще бъде приет от папа Франциск във Ватикана. Това съобщи правителствената информационна служба.

Поводът е отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Българската делегация, ръководена от Борисов, включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата.

На срещата с папа Франциск ще присъстват Западно и Средноевропейски митрополит на БПЦ Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. Тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата.

За първи път тази година традиционното поклонение пред гроба на Св. Кирил и посещението на базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, ще бъде осъществено съвместно с делегацията на Република Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев.

Двете делегации ще участват и в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността. Съвместното честване на исторически събития, значими за двете държави, и почитането на големи исторически личности, е символ на новия етап в отношенията между София и Скопие след подписването на договора за добросъседство на 1 август 2017 г.

При посещението си в Рим българската делегация ще поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов и ще присъства на молебен за здраве и успехи на българския народ, отслужен в храма „Св. Павел ала Регола“, в който черкуват членовете на Българската православна църковна община.

„Аудиенцията във Ватикана е огромен жест на папата към българския народ, към изключителното дело на светите братя Кирил и Методий, към това, че сме дали писменост“, коментира премиерът Борисов при посещението си в Рим.

Видеофакт: Просто обикновен ден в Гуджарат (Индия)



На тази дата: 24 май честваме българската просвета и култура и славянската писменост

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, на който отбелязваме създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий.
Въздигането на двамата като равноапостоли и велики християнски учители в България става още с пристигането на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век. Свидетелства са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на 22 май 1813 г. в Шумен.

В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденските източници първите известия за празнуване на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. празникът е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, от 1860 г. в Скопие, а от 1862 г. във Варна. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов.
По време на борбите за църковна независимост от началото на ХVIII век делото на Кирил и Методий е стимул за противопоставяне на гръцката Вселенска патриаршия. След 1878 г. празнуването се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско, които са под юрисдикцията на Българската екзархия, той запазва функциите си и на демонстрация против османското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на дата 11 май. През 1968 г. Българската православна църква, вече със статут на патриаршия, въвежда като литургичен календар т.нар. Новоюлиански календар, чрез който се премахва грешката на стария Юлиански календар. Така денят на Кирил и Методий се почита от църквата на 11 май по църковния календар. Но поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на (24 май).

От 15 ноември 1990 г. 24 май  е официален празник на Република България.
През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени“. Химнът е озаглавен „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“ и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите 6. Панайот Пипков създава музиката към химна на 11 май 1901 г.

Вицове, май 2018 г.

Японският град Нара, елени вместо кучета
и котки.
Добре, че детските мечти не се сбъдват.
Иначе щях да бъда космонавт, да карам Лада 7-ца и да имам ключ от склада на сладкарницата...

***

Дежурен матрос докладва на капитана на презокеански туристически кораб:
- Господин капитан, разрешете да доложа - имаме пробойна на кораба!
Капитанът:
- Как разбрахте?
Матросът:
- В плувния басеин има акула!

***

Госпожице, къпането в това езеро е строго забранено! - казва горският.
- Но защо не ми го казахте преди да се съблека?
- Защото събличането не е забранено, госпожице...

***

- Здравей, познаваш ли добър консултант за защита на личните данни?
- Да.
- Можеш ли да ми дадеш негов телефон, имейл?
- Не, съжалявам, не мога.

***

Не знам... според мен не може нормален човек да си снима главата по 3-4 пъти на ден.

сряда, 23 май 2018 г.

Люта е битката Радев - Борисов за благоволението на батюшка Путин


Остра декларация срещу президента Румен Радев заради "лакейско поведение" по време на работното му посещение в Русия разпространиха от "Демократична България". Това става днес, след като държавният глава се срещна с руския си колега Владимир Путин в Сочи.

"Това на практика бе не посещение на държавен глава на суверенна страна, а интервю за работа за длъжността генерал-губернатор на Задунайская губерния. Люта е битката между Радев и Бойко Борисов за този пост, а за българските граждани остава горчивата истина, че водещите български държавници  се надпреварват за благоволението на батюшка Путин", пише в документа.

Прочитът на обединението за посещението е, че Радев "постоянно се извиняваше на руските си домакини, че България е член на НАТО и Европейския съюз и пламенно ги уверяваше в готовността си да им помогне да осъществят корупционните си проекти в България като "Белене" и „Южен поток“, забравил за конституционното си задължение да представлява с достойнство страната в международните отношения, изгубил чувство за приличие, той си позволи да критикува собствената си страна и своите предшественици за всичко, което бе направено през годините за еманципиране на България от руската опека".

Според "Демократична България" Румен Радев се е сблъскал с "едва прикрито презрение" и от Путин, и от премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев. Според декларацията и двамата "приеха с иронична усмивка верноподаническите му декларации, като му дадоха да разбере, че очакват истинските услуги към Москва да дойдат от Борисов". Заради обявената от Путин визита на Бойко Борисов до края на месеца в присъствието на българския президент, от "Демократична България" заявяват, че така държавният глава е влязъл в "незавидното амплоа на пресаташе на руското правителство".

Декларациятна завършва с призив "за край на този срам" и за "гражданска мобилизация срещу путинизацията на България". Сред исканията са и слагане на край на темата с руските енергийни проекти "Белене" и „Южен поток“!

Брюксел: Корупцията и зависимата БНБ ви пречат за еврозоната


България не е готова да влезе в еврозоната и причините за това са липсата на независимост на БНБ и корупционната среда, която заплашва стабилността на банковия сектор в страната. Това отчита докладът за конвергенцията, изготвен от Европейската централна банка (ЕЦБ), който се публикува веднъж на две години.

Констатациите на ЕЦБ и Европейската комисия са в разрез с прокламираната от управляващите категоричност, че България е готова да се присъедини към европейския монетарен съюз и очакванията, че до края на юни може да встъпим в Механизма на обменните курсове ERM II, известен и като "чакалнята" за еврозоната.

Днешният доклад обаче "поля със студена вода", както пише EurActive.com, амбициите на България. От общо седемте анализирани държави в него, с най-висока степен на готовност е Хърватия, последната присъединила се към ЕС и, за разлика от България и Румъния, без мониторинг върху правосъдието и вътрешния ред.

Когато бандите превземат града ти


Повече от два месеца минаха от убийството на Мариел Франко, защитник на правата на човека и член на градския съвет на Рио. Убийството й обаче така и остава неразкрит случай.

Най-очевидната хипотеза според бразилския министър на обществената сигурност Раул Юнгман е, че местните въоръжени групи стоят зад смъртта й.

Бразилските "милиции" са различни от паравоенните групи в други държави. Произходът им може да бъде проследен до 70-те години, до ерата на военната диктатура, когато в извънработното си време полицаи са сформирали "отряди на смъртта", за да екзекутират престъпници и политически опоненти.

В сегашната им форма милициите са създадени в Рио де Жанейро в края на 90-те години и началото на новото хилядолетие под претекста, че защитават местните жители от наркотрафикантите.

Въпреки че към тях се присъединяват все повече цивилни, милициите са доминирани от действащи и пенсионирани полицаи, които на практика поемат контрола над бедняшките предградия, така наречените фавели, под маската на "защитата" им.

След като се утвърдят в общността, членовете на милицията изнудват местните жители и магазинерите. С други думи, изискват плащания, които са частично за защита от самите тях. Те също така контролират местния нелицензиран обществен транспорт, тъй като градските автобуси са редки или липсващи в отдалечените райони.

Те предлагат незаконно свързване към интернет и телевизия, събират комисионни от сделките с недвижими имоти и контролират доставките на газ и вода. Във фавелата "Гардения Азул" например членове на милициите събират пари от уличните продавачи и дори от сергиите за пуканки.

Нещо като мафия, но със специфични бразилски особености.

Една от тези особености е иронията. След внимателен анализ с техните и в името на диверсификацията на бизнеса, някои милиции са навлезли в бизнеса с наркотрафик.

Други са решили да работят с бишвите си конкуренти от уличните банди като им продават оръжия и вербуват членове от редовете им. През 2015 г. според изданието O Dia милиция е "продала" района Моро до Жордао на банда наркотрафиканти срещу 3 млн. бразилски реала, или около $800 000. Дотук с оправданията за раздаване на собственоръчно правосъдие.

Според новинарския уеб сайт G1 2 млн. души в района на Рио живеят в територии, контролирани от такива милиции. Научен доклад от 2013 г. стига до извода, че от близо 1000 фавели в града 45% са контролирани от свързани с милициите организации и 37% от банди наркотрафиканти.

Основната разлика е, че полицейската бруталност е по-малко разпространена в контролираните от милиции райони,вероятно защото тези групи имат силни връзки с официалните държавни органи на реда.

Друга характеристика, която е обща за тях и италианската мафия, е, че те са проникнали в политическите институции.

През 2008 г. Франко е била съветник в парламентарна комисия, разследвала връзките на политици с милициите в Рио, чието разследване е довело до ареста на близо дузина членове на градския съвет и двама щатски конгресмени.

Комисията е установила, че по време на годините на избори милициите се опитват да наложат собствени кандидати за постове и заплашват гласоподаватели и дори убиват съперниците си.

През 2016 г. поне шест кандидати, борещи се за постове в градския съвет, са били екзекутирани от членове на милиции в района Байхада Флуминензе.

Което ни връща обратно към първоначалната функция на милициите като отряди на смъртта извън закона. Тяхната коравосърдечна загриженост за обществената безопасност е прераснала в подобен на бизнеса подход на защита на техните престъпни активи.

Според отдела за разследване на убийства в полицията на Рио, контролираните от милиции райони като цяло имат най-високи нива на убийства.

Те са подозирани в убийството на всякакви хора, които са се изпречили на пътя им: административен директор на вестник, шофьор на микробус, отказал да плати пътна такса, двама души, които са доставяли газови бутилки, много случайни свидетели на престъпленията им, човек, който се е оплакал, че членове на милициите безотговорно стрелят във въздуха, няколко хомосексуални, директорът на школа по самба, член на собствената им група, който е предавал на живо инвазия във фавела, тийнейджъри, заловени да пушат марихуана, и дори крадец на птици.

Те са изтезавали двама репортери и шофьора им. Те също така са убивали свои собствени членове, когато е било необходимо: в последните 10 години 25 от 226-те членове на милиции, срещу които е било предявено обвинение в разследването от 2008, по което е работила Франко, са били убити.

Според полицията, най-влиятелната паравоенна група в Рио - "Лига де Жустиса" ("Лигата на правосъдието"), събира средно годишно около 300 млн. реала или около $80 млн. чрез изнудване и други незаконни действия.

Понастоящем милициите се разрастват по-бързо от другите видове престъпни организации, също по информация на полицията в Рио.

Те обикновено се възползват от обособени ниши на черния пазар и се концентрират в райони, различни от тези на наркодилърските банди, така че може да се каже, че двете начинания взаимно се допълват.

Наркотрафикантските банди доминират фавелите край центъра на града, летището и основните пътни артерии, откъдето е по-лесно да контролират разпределението на оръжия и наркотици.

Милициите са се установили в по-периферни райони (като Байхада Фулминензе), където извличат изгода от липсата на базови услуги като обществен транспорт, водоснабдяване и доставки на газ, интернет и кабелна телевизия.

От друга страна, нарко-бандите и милициите имат и различни противници.

Докато естествените врагове на наркобароните са честни полицаи и здравомислещи законодатели, които разбират злоупотребата с дрога като проблем на общественото здраве и поради това подкрепят легализацията на наркотиците, основното главоболие за лидерите на милициите идва от политик, който призовава за по-голямо присъствие на правителството и по-добри обществени услуги в периферията на града.

Така или иначе, жителите на фавелите са уморени от това да се оказват насред кръстосания огън между тежко въоръжените полицаи, милициите и наркобандите - много от които претендират, че защитават общността.

Жителите нямат нужда от такъв тип закрила.

Те нямат нужда от политици, които прокарват закони в свой собствен интерес.

Те искат да бъдат възприемани като граждани, които заслужават основни права, а не като потенциал за престъпен бизнес. И Мариел Франко съзнавала това.

по New York Times

Бойко Борисов би "Лудогорец"


Това, което явно не могат ЦСКА и "Левски" вече седем години - да спрат "Лудогорец" във
футболния ни елит, днес се отдаде на Бойко Борисов.

Воденият от премиера ветерански тим на "Витоша" (Бистрица) победи "Лудогорец" с 2:1 на полуфинал на държавното първенство за ветерани и в неделя ще спори за титлата в Стара Загора срещу "Нефтохимик".


Като истински лидер и майстор Бойко Борисов откри резултата от пряк свободен удар през първото полувреме. Както би казал някой тв коментатор - фамозен гол! След почивката гредата спаси "орлите" от второ негово попадение.

На тази дата: 23 май 1934 г. са застреляни легендарните обирджии Бони и Клайд

Имената, станали символ на "опасната" любов - Бони и Клайд, са реално съществуващи хора - Бони Паркър и Клайд Бароу, които намират смъртта си на 23 май 1934 г. на запустял път в Луизиана. Хайка от шестима полицаи, предвождани от бившия тексаски рейнджър Франк Хамър (преследва ги от февруари с.г.) им устройва засада с цел да ги залови. Хамър счита, че двамата се местят от щат в щат за да използват закона, според който полицаи от един щат не могат да гонят престъпници, излезли от границите му.

Затова и прави засада в 9 ч. сутринта на пътя, откъдето очаквал да минат, когато краденият Форд приближава и забелязва хайката, Клайд, който шофира не спира, това предизвикало полицаите да открият огън. Изстреляни са над 100 патрона.
Техните "подвизи" съвпадат с периода на Голямата депресия в САЩ, районът им на действие са централните щати, но известността им далеч го надхвърля. Деянията им приковават вниманието в т.нар. ера на обществения враг - 1931 - 1935 г., довела до формирането на ФБР. Въпреки че са известни най-вече като обирджии на банки, те всъщност са предпочитали да нападат малки магазини и бензиностанции.

Бони Паркър среща Клайд Чеснът Бароу през 1929 г. и се влюбва в него. Той вече е лежал в затвора, а през 1930 г. е арестуван отново и остава зад решетките до 1932 г. След излизането си от затвора подновява престъпната си дейност, а Бони успешно му помага. Същата и следващата година двамата неколкократно избягнат поставени им засади, като грабят магазини, убиват и безчинстват в няколко щата.

Макар и ролята на Бони в престъпленията на бандата на Клайд да е описвана като значителна, всъщност тя се ограничава предимно до логистична подкрепа. Тя дори пише, като поемата "Историята на Бони и Клайд" е забележителна лична изповед за деянията на бандитите и същевременно молба за прошка.

Незабравимите

Възкръсването на легендарната двойка в съзнанието на хората се приписва на известния филм на Артър Пен от 1967 г.. В лентата участват Уорън Бийти, Джийн Хекман и Фей Дънауей. По това време обаче саможивите гангстери са вдъхновили толкова филми, колкото да се проведе цял кино фестивал.

Първите ленти се позовават на книгата на Едуард Андерсън „Крадците изглеждат като нас" от 1937 г. Авторът е сравнен с Хемингуей и Фокнър, а творението му се определя като „един от най-великите забравени романи на 30-те години".

Критикът Лорънс Блок казва, че Андерсън прекрасно е уловил природата на престъпниците като Клайд и неговата банда - те се възприемат за мъже, чиято професия е да ограбват, защото виждат в образа на крадци всички хора от улицата - адвокати, политици, бизнесмени, капиталистите от Уолстрийт.

Книгата остава неизвестна за широката публика, въпреки че се превръща в основа за три добре приемани и популярни филма. Един от тях е „You Only Live Once" на Фриц Ланг, за който и днес е валиден етикетът „един от най-добрите филми на 30-те години". А "They Live By Night" (1949) на легендарния режисьор Никълъс Рей носи призванието да е един от най-добрите романтични филми на всички времена.

Колкото до филма на Пен - много критици не го приемат заради нихилистичния дух и сцените с насилие. Акцентът пада върху жаждата за слава на героите като основен мотиватор, а не богатството. Това явно се оказва шокиращо за част от зрителите. А Пенелопе Джилиат пише в списание "The New Yorker", че изобилстват сцените с хихикане и фукане.

На противоположното мнение е колежката й Паулин Кейл, която пише по този повод - и за същото списание - една от най-известните рецензии в историята на киното - 10 000 души.

По това време - средата на 60-те години - САЩ се намира в турбулентен период. Тогава са бунтове в Чикаго покрай конгреса на Демократическата партия, убийствата на Чарлз Мансън и на четирима студенти от Националната гвардия в Кент, Охайо. Така че филмът перфектно пасва на изнервената социална обстановка в страната.

Самата Бони Паркър пише стихове, които разпраща до вестникарските редакции. Една от тях е достатъчно красноречива: „Един ден те ще паднат заедно / Ще ги погребат един до друг / За малцина ще има мъка / За закона - облекчение / Но това е смърт за Бони и Клайд".

Клайд пък изпраща писма до автомобилния магнат Хенри Форд, хвалейки качествата на неговите автомобили. Двамата обичат да се снимат и дават на вестниците горещи новини, а на полицията - нови доказателства.

Знаели са, че оставят следи напред във времето, но надали са имали представа, че ще стигнат толкова далеч.

Вицове, май 2018 г.

Доста сериозно се отнася към
охраната на дома.

Гореща лятна оферта!!! Прекарайте 30дни, само за 560 лв. - на работното си място...


***

Ако закрият социалните мрежи, фитнес залите ще фалират.

***

Сутрин трябва да бъдеш особено внимателен. Едно неумело движение - и отново спиш...

***

"Искам да благодаря на собствениците на гаражи с надпис "НЕ СПИРАЙ!!!". Вие сте това, което ми дава стимул да продължа напред!"

***

Новият слоган на Durex за ислямския пазар:
- "Прозрачна бурка за Вашата чурка!"

вторник, 22 май 2018 г.

АЕЦ "Белене" - руска рулетка


Срещу строежа на АЕЦ "Белене" се обявиха от "Демократична България", СДС и "Движение България на гражданите". Те обявиха, че строежът на централата няма финансова обосновка и досега е довел до източване на милиарди.

Те издигнаха плакат с надпис "АЕЦ "Белене" - гьол за 3 млрд. лева" с допълнението "Ненаядохте се!" и "АЕЦ "Белене" - руска рулетка" .

"Тук сме, за да покажем че в България наистина има граждани, които искат Европа. АЕЦ "Белене" е проект от лъжи и Бойко Борисов показа нагледно до каква степен е готов да лъже българските избиратели. Тук сме, за да поискаме оставката на Борисов", заяви един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов.

Нинова убеди Таско Ерменков да се извини


Таско Ерменков няма да бъде изключван от ПГ на "БСП за България", след като поднесе лично извинение от трибуната на Народното събрание заради публикацията си във Facebook за "отрова" в питейната вода в София.

"Ако съм създал душевен дискомфорт, моля да бъда извинен. Никога и по никакъв начин не съм целял създаването на паника и събуждането на необосновани страхове у хората. В същото време хората имат правото да бъдат информирани за неща, пряко свързани със застрашаването на живота и здравето им", каза Ерменков пред депутатите.

Той обяви, че споделил непроверената информация, призоваваща софиянци да не пият чешмяна вода поне седмица заради "отрова в язовир Искър", след като потърсил справка за качеството на водата в сайта на РЗИ и не открил такива.

Решението за извинението на Ерменков беше обявено първо от председателя на БСП Корнелия Нинова след среща на парламентарната група.

"Така не се прави. Начинът, по който Таско Ерменков е предоставил информацията, за нас е неправилен. Това не е основание, разбира се, той да бъде изключен от групата или да напуска парламента, но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали засегнати или заплашени по някакъв начин", каза тя, цитирана от "Фокус".

Оценката на Корнелия Нинова за поведението на Ерменков дойде ден след като зам.-председателят на БСП и доскорошен депутат Кирил Добрев оправда разпространението на неверни слухове за качеството на водата в София.

В понеделник Добрев каза, че "работата на един народен представител е да задава въпроси" и сравни случая с миналогодишните засичания на по-високо съдържание на уран във водоемите край Хасково и Първомай.

Междувременно, самият Ерменков опроверга спекулациите с публикация, цитираща председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Депутати от ГЕРБ, от своя страна, сезираха прокуратурата заради опозиционния депутат, като окачествиха поведението му като "преследване на специална цел за тероризъм".

Днес семейство Радеви при Путин в Бочаров ручей


Това ще бъде първата официална среща на двамата президенти. Радев ще бъде посрещнат от Путин в резиденцията на руския държавен глава "Бочаров ручей". 

След срещата в 13 часа двамата президенти ще ръководят пленарните разговори на двете делегации.

Прехвалената ракета на Путин прелетяла едва 40 км преди да падне


Президентът Владимир Путин се похвали през март т.г. с няколко нови ядрени ракети, които могат да носят бойни глави на хиляди километри и да поразят всяка точка на земното кълбо. Обаче не е лошо поне едно от новите оръжия да е минало успешно изпитание на полигон, съобщава американският тв канал CNBC. На Русия все още й предстои да извърши най-малко един положителен тест на прехвалените и рекламирани оръжия, предава Нюз.ру.

През периода от януари 2017 г. до февруари 2018 г. Русия е извършила четири изпитателни полета с новата крилата ракета. И всеки опит е завършил с крушение. Най-успешният тест е бил полет с продължителност не повече от 2 минути. Тогава ракетата преодоляла разстояние от 22 мили - около 35-40 км, след което станала неуправляема и паднала на земята. А най-краткият опит е бил само 4 секунди.

По проект ракетата се изстрелва с обикновени двигатели, а после се включват ядрените, благодарение на които снарядът е способен да лети относително безшумно, на ниска височина и да остане незабелязан. Но, по информация на тв канала, именно при включването на ядрените двигатели се стигало до падането на крилатата ракета.

Изстрелванията били насрочвани и провеждани по заповед на чиновници от Кремъл, независимо от възраженията на експерти, които предупреждавали, че ракетните системи са още далеч от работоспособност.

През март Путин се похвали, че на централния полигон в Русия се е състоял успешен полет на нова руска крилата ракета с ядрени установки. Според него по време на полета били достигнати мощностите и съответната тяга.

"Осъщественият пуск на ракетата и изпитанията позволяват да се премине към създаването на принципно нов вид оръжие", обясни тогава президентът.

По-късно заместник-министърът на отбраната Юрий Борисов сподели подлобности за ракетата. Той поясни, че тепърва ще става възможно тя да работи благодарение на огромните усилия на руските учени-атомници, които били свършили голяма практическа работа.