събота, 25 август 2018 г.

Ужасяващата история на немска изселническа колония в Чили


Германската изселническа колония в Чили, позната под името „Колония Дигнидад" (Колония на достойнството"), се превърна в нарицателно за престъпления срещу невинни хора и особено срещу деца. Скандалът от 1960-те години се прочу по цял свят, включително и поради това, че въпросните жертви на насилие навремето не получават никаква подкрепа от страна на германската политика.

Така наречената „Колония Дигнидад" е основана от германския изселник и бивш ефрейтор от Вермахта Паул Шефер в началото на 1960-те години. Колонията, сега известна под името „Вила Бавария", се намира в един планински регион в южната част на Чили, на около 300 км южно от столицата Сантяго. На площ от близо 13 000 хектара заедно с него живеели стотици негови последователи, предимно германски изселници и техните семейства, в условия на принудителен труд и тотално подчинение. Правилата в сектата определял самият Шефер, който поддържал тесни връзки с чилийския диктатор Аугусто Пиночет.

По времето на военната диктатура в страната между 1973 и 1989 г. колонията е била използвана и като място за изтезания и убийство на чилийски опозиционери. Но жертвите са били не само политически. В продължение на десетилетия там са извършвани потресаващи насилия – сексуален тормоз и изнасилвания на деца, които са били принудително отделяни от родителите им.

Скандално безразличие

Колонията е официално разпусната чак през 1991 година след множество сигнали за всевъзможни престъпления: сексуално насилие над деца, укриване на данъци, контрабанда на оръжие и наркотици и принудително лишаване от свобода. Всички сигнали за извършваните престъпления в сектата в продължение на десетилетия са били скандално игнорирани от германското посолство в Чили, както и от германската политика.
Близо 30 години след края на диктатурата на Пиночет – едва през юни 2017 германският Бундестаг гласува с единодушие за изясняването на трагичната история на „Колония Дигнидад". Германска парламентарна делегация в момента се намира в Чили, където води разговори и с представители на чилийските власти.

Експертът по международно право Андреас Шюлер казва в интервю за ДВ, че Бундестагът е трябвало много по-рано и по-категорично да изрази позицията си относно тази мрачна страница от германската история. 

Ето какво още казва той:

„Трябвало е още през 1970-те години, т. е. непосредствено след създаването на военната диктатура в Чили (1973-1989) германските правителства да се задействат активно. Още по онова време за първи път се появяват сигнали, че в „Колония Дигнидад" стават страшни неща, че се изнасилват деца и хора са държани като роби, за да извършват принудителен труд. От 1973 г. Колонията е поддържала и много тесни контакти с тайните служби на Пиночет. Всичко това е трябвало да се разследва. А сега е вече твърде късно – отделни извършители на престъпления са мъртви, а други са на преклонна възраст."

"Провал на Федералната република"

Германските власти и до днес действат мудно в разкриването на престъпленията. Показателен е случаят с Хартмут Хоп - бившият лекар на сектата. Експертът по международно право Андреас Шюлер през 2011 г. формулира обвинението, което правозащитната организация „Европейски център за конституционни и човешки права" (ЕЦКЧП) внася срещу бившия лекар на „Колонията" Хартмут Хоп. В Чили лекарят преди това е задочно осъден на пет години затвор за съучастие в изнасилвания на деца, но успява да напусне страната преди пръсъдата до влезе в сила и се връща в Германия. Германия пък отказва да екстрадира своя гражданин, за да излежи присъдата си в Чили. Тогава правозащитната организация в Германия подава съдебна жалба срещу Хоп, в която са повдигнати и обвинения за нанасяне на телесна повреда чрез употреба на психотропни вещества, както и за съучастие в убийства – става дума за безследно изчезналите чилийски опозиционери през 1970 и 1980-те години.

В резултат на подадената жалба, прокуратурата в Крефелд завежда следствие, но делото се точи безкрайно дълго, без да бъдат разпитани всички живеещи в Германия лица, които носят отговорност за деянията. А бившият лекар на Колонията Хартмут Хоп и до ден-днешен си живее на свобода в провинция Северен Рейн-Вестфалия, без да е прекарал нито един ден от живота си в затвор и без да е заставал пред съдебна инстанция. Експертът по международно право Андреас Шюлер е убеден, че в Северен Рейн-Вестфалия и в Германия живеят и още лица, заподозрени за съучастие в престъпните деяния на сектата в Чили, срещу които също би трябвало да се разследва. Засега обаче нищо подобно не се е случило. Не само в тази връзка Шюлер говори за „провал на Федералната република". Същият израз използва и Франк-Валтер Щайнмайер - по времето, когато беше външен министър на страната.

Жертвите трябва да бъдат подпомогнати

Все пак поне е предвидено да се създаде фонд за обезщетения на жертвите, макар да не е ясно как точно ще стане това и какви средства ще съдържа фондът. А е време за бързи и небюрократични действия, за да бъдат подпомогнати финансово жертвите на „Колония Дигнинад". Много от онези, които се завръщат обратно в Германия след разтурянето на сектата, се оказват без всякакви средства. В продължение на дълги години те са работили тежък принудителен труд, но не са плащали в никакви социално-осигурителни системи. Същото се отнася и за чилийските жертви, за които Германия също носи отговорност, както наскоро заяви депутатката Ренате Кюнаст, която ръководи парламентарната Комисия за разследане на престъпленията на "Колония Дигнидад".

Керстен Книп  Дойче веле

Неизвестен вид къртица открита в Странджа


Неизвестен досега бозайник обитава горите на Странджа, съобщават от БАН. Животното, открито от група зоолози, сред които е и българинът д-р Недко Недялков, е вид къртица, кръстена Talpa martinorum. Новината бе оповестена първо в немското научно списание „Bonn zoological Bulletin“.

Бозайниците на Европа се изучават повече от 300 г. и заедно с птиците се смятат за едни от най-добре проучените. Всяка година зоолозите откриват и описват нов вид бозайник, предимно дребни насекомоядни и гризачи от трудно достъпни и слабо проучени места в Южна Америка и югоизточна Азия. Изненадващо за всички се оказа, че все още има такива места и в Европа – и то на Балканите, отбелязват от БАН.

Досега се смяташе, че в България се срeщат два вида къртици – обикновена (Talpa europaea) и черноморска сляпа къртица (Talpa levantis), като първият вид е широко разпространен и се среща из цялата страна, а вторият беше известен само от района на Странджа.

Черноморската къртица е установена сравнително неотдавна за нашата страна (1991) и от биогеографска гледна точка изглежда логично това да е точно видът Talpa levantis, обитаващ планините около Черно море. Двата вида външно много си приличат и са трудно различими дори за специалист без апаратура. Черноморската къртица е малко по-дребна и клепачите при нея са срастнали, за разлика от европейската. След проучвания и сравнения (морфологични и генетични) с всички къртици, срещащи се в Европа и региона, беше установено, че слепите къртици от нашето Черноморие не принадлежат към нито един от известните видове, поради което беше описан нов вид, наименуван Talpa martinorum.

Към момента е установено, че новият вид се среща само в югоизточната част на Балканския полуостров, като следва плътно очертанията на Странджа планина – у нас и в Турция. Почти нищо не се знае за биологията на новия вид, което ще бъде предмет на бъдещи проучвания.

Д-р Недко Недялков е представител на Националния природонаучен музей – БАН, в екипа са още специалисти от Природонаучния музей в Словения и от Зоологическия институт „Александър Кьонинг“ в Германия.


На тази дата: 25 август 1768 г. Джеймс Кук започва първата си експедиция

1768 г. Джеймс Кук започва първата си експедиция. На 13 юни 1755 г. Кук постъпва на служба като доброволец във военноморския флот и взима участие в Седемгодишната война между Англия и Франция. При постъпването си във флота, той е назначен като старши матрос, но месец по-късно е произведен в помощник-щурман, а след половин година - в боцман.

През 1763 г., след завършването на Седемгодишната война, Кук ръководи работите по заснемането и картирането на крайбрежието на островите Сен Пиер и Микелон. През 1764 г. е назначен за командир на кораба „Гринвил”, на който продължава заснемането на различни участъци от крайбрежието на Нюфаундленд, а през 1765 г. за кратко е командирован в Карибско море, където съставя лоция на Хондураския залив.

През 1768 г. Британското адмиралтейство пристъпва към организация на южна тихоокеанска експедиция, като поводът за нея става наблюдението на преминаването на планетата Венера пред диска на Слънцето на 3 юни 1769 г. През май 1768 г. от околосветско плаване се завръща Самюъл Уолис, който препоръчва наблюдението да се проведе на остров Таити. Наблюдението на Венера е само повод, а истинските причини за организирането на експедицията са откриването на т.нар. „Южен континент” и присъединяването на нови територии към Британската империя.

След известно колебание от страна на Адмиралтейството кандидатурата на Джеймс Кук се приема без условия и той е назначен за капитан на тримачтовия кораб „Индевър” - 375 т. Екипажът първоначално се състои от 98 човека, включително 13 войници. В експедицията се включват двама художници и учени: Чарлз Грийн, астроном; Джоузеф Банкс, млад, много богат човек, впоследствие основател на Британското африканско дружество и председател на Кралското географско дружество; шведския натуралист Даниел Карл Соландер, библиотекар на Британския музей. „Индевър” е снабден с продоволствия за година и половина и въоръжен с 22 оръдия.

На 25 август 1768 г. „Индевър” напуска Плимут, на 13 ноември пристига в Рио де Жанейро и на 7 декември отплава на юг. На 16 януари 1769 г. у югоизточната част на Огнена Земя Кук се укрива в залива Буен Сусесо, където неговите спътници слизат на брега и се срещат с местните жители. На 21 януари, след стихването на бурята „Индевър” продължава плаването си, на 25 януари заобикаля нос Хорн и на 13 април 1769 г. пристига на остров Таити.

Вицове - само сока, август 2018 г.


- Господине, Вие за подстригване ли сте?
- Не, дойдох да прочета списание Ева от 2010-та!

***

България е най привлекателната страна в света. Тук могат да те привлекат за каквото си поискат!

***

Мимето разбра, че е остаряла, когато към надписите в асансьора почнаха да добавят и..."леля"...

***

- Какво означава глаголът ПРИБИРА?
- Ами, че си отиваш в къщи при бирата.

***

Забавна математика:
78 бири
- навършените ти години
+ 40 лева
= годината ти на раждане

петък, 24 август 2018 г.

Руският отговор на "Тесла", както винаги безкомпромисен: сглобен от "Калашников" в купе от 1973 г.


Концернът "Клашников" представи на оръжейното изложение "Армия 2018" край Москва концепцията си за граждански електромобил, който руски телевизии представят като "конкурент на "Тесла".


В действителност концернът обяснява, че това е платформа за тестване на различни идеи и разработки за руска електрическа кола.


Създателите не крият, че са монтирали различните оригинални компоненти върху шаси на Иж-Комби. Това е моделът ИЖ 21252 от 1973г., смятан за първият съветски хечбек, който е произвеждан 25 години. Заводите в Ижевск днес са част от "Калашников".
"Батерията на електрическия суперкар се захранва с революционен инвертор с габарити 50х50х100 см и маса 50 кг, позволяващ мощност до 1.2 МВт полезно натоварване. Батерията може да съхранява 90 кВт/ч", обясняват създателите.


Мощността на CV-1 е 220 кВт. Колата вдига 100 км за 6 секунди и може да измине с едно зареждане 350 км.


Концернът не съобщава какъв е използваният двигател.

На тази дата 24 август 79 г. Изригва вулкана Везувий и град Помпей изчезва под лавата

79 г. изригва вулканът Везувий. Градовете Помпей, Херкулан и Стабий са погребани под вулканична пепел, хиляди хора загиват. Вулканът се извисява на височина 1277 м, близо до Неаполитанския залив в Италия. Кратерът му е с дълбочина 217 м и обиколка 1400 м.


В този ден по обяд вулканът се събудил внезапно, без никакъв знак в дните преди изригването, който да предупреди жителите на Помпей и да спомогне за избягването на човешки жертви.

Предхождащите земни трусове създали опасения за предстоящо земетресение. Изригването започнало с трясък от изхвърчането на тапата от втвърдена лава. След това вулканът изхвърлил огромни количества пепел, лава и газове в атмосферата. Черните облаци били пренесени от вятъра в посока на Помпей. Скоро след изригването над града заваляла пемза, парчетата от която паднали като смъртоносни куршуми със скорост около 200 км/ч.

Когато след около 15 часа Везувий затихнал, голяма част от жителите му загинали от каменната градушка и задушливите газове. Оцелелите скоро ставнали жертва на лавата и високите температури. Повече от 1500 години градът лежи погребан под покривка от вулканична пепел и пемза, достигаща на места дълбочина до 25 м.

Днес това е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. През 20 в. са регистрирани шест големи изригвания на вулкана. Последното изригване на Везувий е през 1944 г. и било сравнително слабо. Въпреки това 45 души загинали, били опустошени няколко села, а базата на Съюзниците, разположена наблизо понесла сериозни щети - повредени били 88 бомбардировача B-25 „Мичъл”.

Вицове - само сока, август 2018 г.


"След извънредно заседание на НС се реши, че всички потърпевши от фалита на ЗК “Олимпик” ще получат парите си от клоновата мрежа на КТБ в цялата страна.
За справка кой е вашият клон, моля влезте в Търговския регистър.
За повече подробности гледайте извънредната емисия по ТV7. С водещ Ани Цолова."

***

В Галерия за съвременно изкуство.
Уредникът към посетител:
- Ето, вижте този пейзаж. Каква загадъчност има в него, какви нови изразни средства... Според Вас, какво е нарисувал авторът... залез или изгрев?
- 200% залез.
- Хм, интересно... защо мислите така?
- Познавам го автора... като знам какво пиянде и мърляч е... абсурд да се събуди преди обед.

***

Истинските мъже познават два вида цветя: мушкато и бегония.

***

Пациент на контролен преглед:
- Докторе, лекарството, което ми изписахте, ме излекува на мига. Вие сте вълшебник!
- Ако трябва да съм честен - казал лекарят - от аптеката са вълшебници. По грешка съм Ви дал бланка за рецепта, на която съм си разписвал химикала.

***

На Олимпиадата през 2016, отбор по ориентиране, намери част от отбор, от Олимпиадата от 2012-а...


четвъртък, 23 август 2018 г.

Фотофакт: Заседание на Руската Академия на Науките! Руските Илон Мъск


Нов скандал в редиците на "патриотите" - от партията на Валери Симеонов категорично против новата шефка на Агенцията по вписванията


Нов разнобой в рамките на властта - партията на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ, излезе с остра декларация по повод назначението на Габриела Козарева за шеф на Агенцията по вписванията, след като предишната титулярка - Зорница Даскалова, подаде оставка заради срива на Търговския регистър.

Номинацията на Козарева бе представена като предложение на "Обединените патриоти". Според неофициалната информация тя е била предложена от партия "Атака".

Премиерът Бойко Борисов, с чиято заповед Козарева бе назначена, сам обяви, че не я познава, а кандидатурата му е била "подадена" от коалиционните партньори.

От НФСБ обаче са категорични, че името на Козарева не е било обсъждано нито в политическия съвет на "Обединени патриоти", още по-малко на Коалиционния съвет на управляващата коалиция, който е  във формат "Обединени патриоти" и ГЕРБ. Партията на Симеонов възразява срещу лансирането на кадри "през задния вход", отказва да носи отговорност за това назначение и адресира тази отговорност към партия "Атака".

"Считаме подобно поведение за недопустимо, защото руши доверието в управляващата коалиция и не е полезно за държавата", пише още в документа.

На тази дата: 23 август 1943 г. Цар Борис III е открит в безсъзнание след вечеря в италианското посолство

1943 г. след вечеря в италианското посолство в София Цар Борис III е открит в безсъзнание след силно повръщане.

На 4 август Борис III се среща в София с посланика в Швейцария и бивш министър-председател Георги Кьосеиванов, с когото обсъждат възможностите България да последва Италия и да излезе от войната, като в печата се появяват някои спекулации за заместването на Богдан Филов с Кьосеиванов и външнополитически завой. На 9 август германският посланик Адолф Бекерле предава на царя покана за спешна среща с Адолф Хитлер, като официалната тема за срещата е предварително поставена от фюрера -разглеждане на общата военна и политическа обстановка и дискусия за ролята на България в хода на войната.

На 14 август Борис III заминава за главната квартира на Хитлер Волфсшанце край Растенбург. Двамата провеждат две срещи на четири очи следобедът на същия ден и сутринта на 15 август. На тях Хитлер настоява за окупирането от две български дивизии на част от италианската окупационна зона в Гърция и Албания, а Борис III се опитва да ограничи българското участие, позовавайки се на недостига на хора и въоръжение и на необходимостта от защита срещу евентуално нападение от югоизточна посока. Вечерта на 15 август той се връща в София.

На 17 август Борис III заминава за Чамкория, а на 19 август изкачва връх Мусала. На следващия ден се среща с посланика в Берлин Славчо Загоров, а на 21 и 22 август заедно със семейството си прави обиколка в Рила до Соленото езеро и връх Соколец.

На 23 август Борис III трябва да отиде до София, където има няколко определени срещи. Още по време на пътуването той получава болки в гърдите и при пристигането в града е прегледан от д-р Александров, но продължава работата си. Следобед получава нов пристъп и отново е прегледан от д-р Александров и д-р Балабанов. След края на работния ден той колабира, според прегледалите го лекари в резултат на жлъчно заболяване. На другия ден от Германия е извикан професор д-р Рудолф Зайц, който е консултирал царя и по-рано и познава здравословното му състояние, който диагностицира тежък инфаркт.

През следващите няколко дни състоянието на царя е пазено в тайна, като дори съпругата му е уведомена едва на 25 август. Междувременно от Виена спешно са повикани неврологът д-р Де Кринис и токсикологът проф. д-р Ханс Епингер, както и българските лекари д-р Стоян Киркович, д-р Разсолков и доц. Цончев. Заключението на всички лекари е за инфаркт на миокарда вследствие от тромбоза на коронарен съд.

На 26 август състоянието на Борис III рязко се влошава и новината за заболяването му е съобщена на печата. На 27 август той идва в съзнание, но през по-голямата част от времето остава под упойка. В 16.22 ч. на 28 август 1943 г. Борис III умира. В смъртния акт като причина за смъртта са посочени „запушване на лявата сърдечна артерия (тромбоза), двустранна пневмония, оток на белите дробове и на мозъка”.

Вицове - само сока, август 2018 г.


Едно момче става мъж, когато за първи път си загуби втория чорап.

***

Ех... Да можех да събера всички пари, които някага съм пропил... И да ги изпия отново!

***

Видиш ли голяма активност във Фейсбук - на дъжд е!

***

Намираш калинка и я оставяш да пълзи по теб, докато литне. Намираш хлебарка и веднага я размазваш с погнуса. Айде сега, само не ми разправяйте, че външният вид е без значение.

***

- За първи път си с проститутка, нали, младежо?
- Да...
- Добре, спокойно! Само ми кажи, какво харесваш!
- Баничка с боза...

сряда, 22 август 2018 г.

На тази дата: 22 август 565 г. пр. Хр. за първи път се съобщава за чудовище в шотландското езеро Лох Нес

Чудовището се споменава в житието на свети Колумбус. Тогава се показало пред група молещи се християни, които се прекръстили, и то се скрило.

Присъствието на странното езерно същество започва да се отбелязва в хрониките на шотландците през 16 в., когато според местните жители под повърхността на водата се движело „нещо голямо”. В началото на 30-те години на 20 в. започва и голямата истерия по непознатия обитател на Лох Нес.

На 2 май 1933 г. местният вестник „Инвернес куриер” под сензационното заглавие „Странното същество от Лох Нес” пуска кратка дописка за наличието на огромно създание във водите на езерото. Според репортерите свидетели били видели и самия обитател на дълбините. Публикацията предизвиква огромен интерес в страната и чужбина. Учени и търсачи на сензации окупират малкото градче с надеждата да съзрат митичното създание. Те обаче така и не успяват да го видят със собствените си очи и с помощта на въображението си раздуват до неузнаваемост историята. Така Неси прави своя дебют в света на медиите.

Като най-достоверни се смятат няколко кадъра от филма на Тим Дисдейл, който през 1960 г. запечатва с камерата си нещо с размерите на малка лодка, плуващо във водите на езерото. За почитателите на Неси това е неопровержимо доказателство за неговото присъствие, но за скептиците си остава лодка.

Сред популярните теории е още, че в езерото живее плезиозавър - големи зверове от епохата на динозаврите, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава.  И до днес обаче съществуването на подобно същество не е потвърдено, но... не е и отречено.

Лох Нес е едно от най-зловещите места в света по признание на всички гмуркали се в него водолази. Езерото е образувано при отдръпване на ледниците, водите му са черни и тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна - над 250 м.

Вицове - само сока, август 2018 г.

Сутришното кафе преди 30-тина години.

От "Кока-Кола" задали въпрос с награди: - Кое е най-хубавото лятно питие с 8 букви? От България получили отговор: - Каса бира.

***

Търговският регистър бил застрахован в Олимпик!

***

Само в България, на въпросите “Къде да седна, за какво да се хвана и какво да ям?”, ще получите един и същ отговор.

***

Едно време, като пиехме компот направо от буркана, откъде можехме да знаем, че сме били модерни...

***

Моше отишъл при равина и попитал: - Рави искам да живея вечно. - Ожени се. - И какво. Ще живея вечно? - Не. Но желанието ти ще изчезне!

вторник, 21 август 2018 г.

Фотофакт: София преди комунистите


Новата шефка на Агенцията по вписванията свързана с Пеевски и Сидеров! Бойко: Това ми беше подадено


Премиерът Бойко Борисов не познава новата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева и не приема да носи отговорност за нейното назначение, което по закон институционално се съгласува с него. Това стана ясно от отговорите му на журналистически въпроси след извънредното заседание на Народното събрание във вторник, втората част от което бе посветена на скандала със срива на Търговския регистър.

Борисов обяви, че новоназначената Габриела Козарева е номинация на Патриотичния фронт (Волен Сидеров) и не отговори на въпрос дали е свързана с Делян Пеевски. От записа на брифинга, публикуван на фейсбук страницата на премиера, става ясно, че това е неговото разбиране на солидарна отговорност в рамките на коалицията. Публикуваме тази част от разговора:

Има съмнения, че новата шефка на Агенцията по вписванията също е свързана с Делян Пеевски?

Не я познавам, днес се запознах с нея за първи път. Питайте тези, които са я предложили от Патриотичния фронт.

Тя е от квотата на Атака..

Ами, Волен Сидеров беше тук, питайте го.

Т.е. той ще носи вече отговорност за Агенцията по вписванията?

Когато имаш коалиционно правителство, има отговорности разписани и по назначаването на длъжностни лица. Това ми беше подадено, аз не мога сам да ги назначавам, не е и редно. Мисля, че ще се справи.

Това министерство е на ГЕРБ обаче, защо другият партньор го предлага?

Защото имаме и зам. министри от всяка една партия. Така че сме постарали, там където няма зам. министър да има шеф на агенция за да можем да носим в солидарност коалиционните партии своята отговорност. А те са три в тяхната малка коалиция, да я наречем.


Борисов уволни служителя от пресцентъра, който удари журналистка


Служителят на правителствената пресслужба Любомир Методиев, който удари репортер на вестниците "Телеграф" и "Монитор",  е бил уволнен по разпореждане на премиера заради скандала, съобщиха от Министерския съвет.

Оттам посочват, че решението е взето, въпреки че Методиев публично се е извинил за случилото се.

„Правителствената информационна служба“ не може да си позволи да бъде обвързвана с този инцидент. Подобно поведение и отношение към представителите на медиите е неприемливо и е в противоречие с принципите на работа на „Правителствената информационна служба“, се казва в съобщението.

Скандалният случай се разиграва край Пловдив, където Борисов бе на посещение и разгледа археологически разкопки. Ядосан, че репортерите не се отдръпват от могилата, Методиев ударил през ръката с микрофон  журналистката Ели Крумова. Тя разказва, че от обида се разплакала и си тръгнала от събитието. Борисов накарал пресаташето да ѝ се извини, след като другите журналисти изразили възмущението си. По-късно служителят поднесе извинения и публично, чрез фейсбук профила си.

Асоциацията на европейските журналисти осъди постъпката и поиска дисциплинарно уволнение за служителя, като припомни и друг случай, в който той е имал обидно отношение към репортери.

На тази дата: 21 август 1911 г. Картината Мона Лиза е открадната от служител на Лувъра

1911 г. картината Мона Лиза на Леонардо да Винчи е открадната от служител на Лувъра.
Крадецът е италианският майстор на огледала Винченцо Перуджи.

Кражбата е открита на следващия ден от художника Луи Беру, който забелязва празната стена в залата, където картината е изложена пет години по-рано.

Музеят е затворен за цяла седмица, за да бъде направено разследване. Кражбата веднага предизвикала въвеждането на нови мерки за сигурност. На 6 септември бил арестуван поетът авангардист Гийом Аполинер, призовавал преди време Лувърът да бъде „изгорен до основи”. Разпитван е и приятелят му Пабло Пикасо, но и двамата са освободени.

Междувременно десетки хиляди посетители се стекли в музея, за да видят празното място, където преди била окачена картината. Мястото, където висяла „Мона Лиза” останало дълго време празно, а после закачили там портрета на Балтазар Кастилионе от Рафаело, картина, за която се смята, че е повлияна от произведението на Леонардо.

Чрез пресата на похитителя била обещана награда, но отговор не последвал.

В това време крадецът скрил плячката си в своето жилище в 10-и парижки район. Две години картината прекарала в куфар с двойно дъно. В края на 1913 г. един търговец на картини във Флоренция получил писмо, подписано „Леонардо”, в което се казвало, че „Мона Лиза” най-сетне трябва да се завърне в родината си.

Любопитен факт е, че Леонардо сам я е донесъл във Франция малко преди смъртта си. Той взел със себе си картината във Франция през 1516 г., когато крал Франсоа I поканил художника да работи в Кло Люс близо до замъка на краля в Амбоаз. Кралят купил картината за 4000 екю.

Перуджа поискал 500 000 лири. Галеристът Алфредо Гери извикал директора на галерия „Уфици”, двамата внимателно разгледали картината при Перуджа в хотелската му стая и видели на гърба на тънкия хартиен лист инвентарния номер от Лувъра. Тогава казали на крадеца да чака парите и извикали полицията. Перуджа бил заловен и осъден на седем месеца затвор.

Известното платно на Леонардо да Винчи се връща в Лувъра на 4 януари 1914 г. През 20 в. платното почти не е напускало музея. Картината е била през 1963 г. в САЩ и през 1974 г. в Япония, като по пътя от Токио за Париж картината е изложена за кратко и в музея в Москва.

Вицове - само сока, август 2018 г.

Когато всички са ходили на море, а само ти не.
Учениците си мислят, че в университета е по-хубаво. Студентите нямат търпение да завършат.
Само работещите знаят, че най-добре е в детската градина.

***

Именно у нас са се появили първите социални мрежи. Достатъчно беше да напишеш на оградата "Светла" и се появяваха веднага и статуси, и коментари.

***

Интересно, че по една и съща технология се добиват злато и тъпанари.
Чрез промиване!

***

- Колко струва този парфюм "Антонио Бандерас?"
- 100 лева!
- Тц, тц! А нямате ли нещо от Веселин Маринов?

***

Тъкмо загледам рекламите по телевизията и те пуснат някой филм.

понеделник, 20 август 2018 г.

Правителството поиска оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн


Правителството е поискало Ралица Агайн, която е заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН), отговарящ за застрахователния сектор, да подаде оставка заради отзвука от фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 

Това е съобщил финансовият министър Владислав Горанов след среща в Министерския съвет. Според два източника на "Капитал" Ралица Агайн ще подаде оставката си пред председателя на комисията Карина Караиванова до края на деня.

Търсене на виновен

В срещата са участвали премиерът Бойко Борисов, ръководството на регулатора, представители на службите и е обсъден фалитът на кипърското застрахователно дружество "Олимпик", което чрез клона си в България има над 200 хил. клиенти.

Позицията на правителството е, че Агайн трябва да признае своите пропуски и доброволно да подаде оставка. Горанов е пояснил, че тъй като КФН е независим орган, правителството няма механизъм да я освободи, а в Закона за КФН са ограничени и правомощията на парламента при подобни казуси.

Откъде се взе този театрално-патриотичен подем?


Мислех, че историческите възстановки са мода, която ще затихне, но се случи точно обратното: през последните три-четири години вече няма седмица от месеците с хубаво време, в която да не ни канят на такова събитие.

Обичайните театрализации на Априлските въстания и Шипка си продължават; към тях се добавиха битки от Първото и Второто българско царство, средновековни панаири с предполагаема храна от онова време и разнообразни „автентични“ сувенири; навлизат римски кохорти, които се сражават с доблестни траки. Възстановки се правят дори на тракийски тайнства, с предполагаеми орфически възлияния на слънцето; във възстановен декор - римски, средновековен, национално-етнографски - се бракосъчетават наистина активисти-реенактори.

Как да си обясним този театрално-патриотичен подем?

Някои казват, че има промяна в общинските политики. В последно време те разбраха, че си заслужава да инвестират във възстановъчната дейност, та да разнообразят монотонния културен календар. Възстановката се е превърнала в ритуал, подобен на поомръзналото поднасяне на венци и стоене мирно на тържествена музика – преиграването на историческото събитие е един пластичен монумент, при това евтин, защото ентусиастите рядко получават хонорари. Да кажа и че много общини вдигнаха бутафорни крепости, в чиито евро-бюджети бяха заложени подобни обживявания, които да оправдаят сторителството (това вероятно поражда интереса към именно антични и средновековни сюжети).

Но общините едва ли имат тук решаваща роля. Явлението е част от по-общата воля за образ на недотам уверената в себе си българска идентичност. Забелязали ли сте, че туристическите народи развиват един особен национализъм? Той е различен от имперския на Англия или Русия, от културно-историческия на Франция или Китай: национализъм за показ пред чужденците, значи леко забавен, боравещ с прости емблеми, лесно различими от тези на съседите. Разви го Австрия след разпада на империята си, има го в Мексико, дестинация за американски туристи, в съвременна Гърция или Египет, които продават великите си древности.

По този път вървим и ние: някой се хваща да играе най-дългото хоро до кръста във вода, друг се гордее, че в ю-тюб разглеждат куриозната летяща чиния на Бузлуджа, трети измисля прабългарски бойни изкуства, черпейки от българското кино и фентъзи игрите. Най-горди сме когато ни признае книгата на рекордите „Гинес“ - тя си е златният стандарт на гордостта.

Ще чуете често, че възстановките са ресурс за привличане на туристи и това е доста логично, защото за съвременния човек да отиде на почивка означава да се пренесе в друг свят - а какво по-друго от историята, разигравана пред очите ти? Проблемът тук е, че туристите са разглезени същества и очакват разнообразие; средновековни панаири по света бол, трябва значи нещо по-особено, за да им се задържиш вниманието за повече от едно селфи.

Любителска историография и патриотични фантазии

Затова пък българските туристи все още ходят по възтановките с ентусиазъм. Защото къде да изведеш детето си в неделя на чист въздух? Пък и може да му дадат да постреля с лък. Самите групи от реенактори най-често членуват в групите семейно – участието в поредната битка е къмпингуване сред природата, хоби в което участва цялото семейство, за разлика от риболова например, където таткото отсъства цял ден сам. Хората имат нужда да правят нещо смислено и, на фона на доста убогата ни публична среда, да превърнеш историята в хоби изглежда нещо, за което си заслужава да отделиш хиляди левове (бойно снаряжение от Първото царство, бойно снаржение от Второто царство...).

В повечето случаи любителската историография не е особено сериозна – родолюбието доминира над фактите, гордостта – над разбирането. Наистина има групи, които търсят помощта на сериозни специалисти; в идеалния случай възстановката може да бъде експериментална проверка на научни хипотези. Но обикновено сериозните историци презират любителите; любителите пък ги смятат за национални предатели, защото усложняват, търсят други гледни точки, опитват да разбират врага. В този конфликт се наместват откровени шарлатани, които предлагат на реенакторите патриотични фантазии.

Реванш на миналото

Наместо в разбиране на миналото и поука за бъдещето историята се превръща в реванш над историческите несправедливости, където един момент е въздигнат, друг подминат, трети преиначен. Преиграваме значи победата на Самуил над Василий, но никога последвалата победа на Василий над Самуил – и така някак магически анулираме фаталния ход на времето. Любителят историограф лесно намира из джунглата на интернет потвърждения на тезите си – уверява се, че всъщност древните българи са траки, всички те - християни още преди да бъдат покръстени, абе с една дума – че всичко е едно, просто и ясно. Остава само да налагаш с меча тенекиения щит на врага.

И все пак пазарът играе своята подмолна роля. Имам предвид пазара на медийно внимание, за който основно се борят реенакторите. Единните и прости неща бързо омръзват и, за да бъдат интересни, групите неусетно разширяват сферата си на дейност. Заедно със стражевите крепости, построени от итонг и бетон, дойдоха и римляните, та даже ромеите, които десетилетия ни се водеха поробители – възстановките неусетно ги превръщат в предци отвъд идеологическата триада траки-славяни-прабългари. Има група, която се специализира в готите, каквито, знаем, са живели по нашите земи; заражда се все по-голям интерес към келтите. На един средновековен панаир ми предлагаха арабска кухня, която била приготвяна във византийския двор; в инструкцията за фолклорния събор в Жеравна пък се е промъкнала възможност да идеш с там с традиционни дрехи на други народи и си представих колко забавно ще бъде, когато там се появят китайски и индийски облекла от 19-ти век. Вероятно битката ще е дълга, но има някакъв шанс в главите ни да поникне една по-сложна представа за това кои са предците и какво представлява историческият процес.

Б. ред. - Статията на проф. Ивайло Дичев е от Дойче веле.

На тази дата: 20 август 917 г. Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия при Ахелой

917 г. българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в битката при Ахелой. Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 г. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”.

Императрица Зоя и цариградските управници решават веднъж завинаги да разгромят цар Симеон. Първо сключват мирен договор с арабите и осигуряват гърба си, а след това се опитват да изградят антибългарски съюз. Стратегът на Херсон Йоан Вогас е изпратен да привлече печенегите, които да бъдат прехвърлени през Дунав от византийската флота, за да нанесат удар в тила на българите. А стратегът на Драч Лъв Равнух се опитва да подтикне против Симеон сръбския княз Петър Гойникович и чрез него - маджарите. Целта е България да бъде ударена едновременно от всички страни.

Захълмският княз Михаил Вишневич предупреждава Симеон за ходовете на Лъв Равнух и той успява не само да предотврати ромейско-маджарския съюз, но и да направи от доскорошния си северен враг съюзник. Дипломатическата битка за привличането на печенегите също е спечелена от българския цар, който далновидно е установил с тях първия си съюз още през 896 г.

Вицове - само сока, август 2018 г.


Научих се да готвя. Сега се уча да ям, това което готвя...

***

Да стигнеш дъното на обществото, да станеш алкохолик, наркоман или прост*тутка, е много лесно. Достатъчно е един път да минеш и да не поздравиш бабките пред блока.

***

Свинарник. Около дългото корито са се наредили прасенцата и скоростно мляскат топла помия. В края стои розово свинче, бавно яде от помията с лъжица и старателно забърсва зурла със салфетка след всяко гребване.
- Ти какво бе ентелегент - промърморва свинята майка - да не мислиш,че вместо на наденица ще те направят на тирамису, а?

***

- Четирима в една стая, а само един работи, що е то?
Отговор:
- трима държавни служители и един климатик!

***

Клиент към нова продавачка в риболовен магазин:
- Извинете, добри ли са силиконовите ви примамки?
- Простак! Те са ми естествени!

неделя, 19 август 2018 г.

На тази дата: 19 август 1960 г. В Москва е осъден Франсис Гари Пауърс на 10 години затвор за шпионаж

В Москва американският пилот на сваления самолет U-2, Франсис Гари Пауърс, е осъден на 10 години затвор за шпионаж.

Франсис Гари Пауърс (1929-1977) е американски военен летец, чийто разузнавателен самолет U-2 е свален над СССР по време на шпионска мисия през 1960 г.

Пауърс се включва в програмата на ЦРУ за изпълнение на шпионски и разузнавателни мисии с U-2 над СССР и страните от Варшавския договор през 1956 г.

Самолетът му е свален на 1 май 1960 г. над територията на СССР, което води до криза в съветско-американските отношения. Пауърс се опитва да се спаси, скачайки с парашут, но е задържан в покрайнините на Свердловск. На 19 август 1960 г. е осъден от Военната колегия на Върховния съд на СССР на 10 год. лишаване от свобода, но е разменен за съветския разузнавач Рудолф Абел в Берлин на 11 февруари 1962 г.

След завръщането си в САЩ Пауърс първоначално е обвиняван, че не е успял да унищожи шпионското оборудване в самолета и че не се е самоубил с отровата, която му е била дадена. Въпреки всичко, военните не повдигат обвинения срещу него. Пауърс продължава да работи във военната авиация, но данни за продължаване на шпионската му кариера няма. През 1977 г. загива при катастрофа с хеликоптер. През 2002 г. е награден посмъртно за мисията, в която е свален през 1960 г.


ПАУЪРС, ФРАНСИС ГАРИ (1929-1977)


Пилот на американски шпионски самолет Ю-2 (U-2), свален над Свердловск в Съветския съюз от ракета SA-2 на 1 май 1960 г.

Пауърс завършва колежа Милиган в щата Тенеси през 1950 г. и постъпва във военновъздушните сили. Обучава се за пилот на изтребител. През 1956 г. вече е капитан и е прехвърлен към програмата за полети на U-2 на ЦРУ. Сравнително отскоро ЦРУ изпраща шпионски самолети над Съветския съюз от бази в Пакистан и Норвегия. Вариантът за ПРИКРИТИЕ на пилотите на U-2 е, че работят в Националната администрация по аеронавтика и космонавтика (НАСА).

След обучението в Невада Пауърс е изпратен в базата на U-2 в Инджирлик, Турция, за да изпълнява полети по турско-съветската граница. През 1960 г. е прехвърлен в Пакистан и инструктиран за първия му полет над съветска територия. На 1 май 1960 г. (в деня на един от националните празници на Съветския съюз) той излита от Пешавар, Пакистан. След като прелита 6060 км, от които 4670 км над съветска територия, трябва да се приземи в Бьодо, Норвегия.

Сред местата, които ЦРУ се надява да снима, са и тези, които биха разкрили технологичното развитие на руските междуконтинентални балистични ракети. Наблюдателен полет, извършен на 5 април, е показал строеж на комплекс за изстрелване на ракети в Тюра Там. Президентът Айзенхауер дава разрешение за втори контролен полет над същия район, но е определил 1 май като абсолютен край на полетите на U-2, поне за известно време. Работата е в това, че Айзенхауер, френският президент Шарл дьо Гол, британският министър-председател Харолд Макмилан и съветският премиер Никита Хрушчов имат предвидена среща на високо равнище за 16 май, след което Айзенхауер ще направи безпрецедентно посещение в Москва. Той не желае никакви инциденти да помрачават предстоящите събития.

Както Пауърс твърди по-късно, той е бил уверен, че при тази височина (над 20 км) неговият U-2 няма да може да бъде улучен от никакъв съветски самолет или ракета. Над Свердловск обаче е улучен от ракета и успява да катапултира, спускайки се с парашут на земята, където цивилни граждани го задържат до идването на полицията.

След като самолетът не пристига в Норвегия, ЦРУ разбира, че е станала беда. Предположенията им са потвърдени от прехванатите радиосъобщения, че руснаците са се опитали да свалят чужд самолет над съветска територия. В ЦРУ допускат, че Пауърс е загинал, и веднага изготвят версия за ПРИКРИТИЕ, която се разпространява от военновъздушните сили и според която американски синоптичен самолет на НАСА, излетял от Турция, проучващ "горните атмосферни слоеве", не се е завърнал в базата си и се смята за изчезнал.

На 5 май Хрушчов съобщава за свалянето на самолет във вдъхновена реч и заклеймява "агресивните американски кръгове" за това, че се опитват да попречат на конференцията на високо равнище с подобен провокационен акт. Съединените щати се придържат към синоптичната версия, добавяйки, че пилотът може да е бил в безсъзнание поради неизправност на кислородната система и че самолетът, оставен на автопилот, може би напълно случайно е нарушил съветското въздушно пространство.

На 6 май Хрушчов държи нова реч, в която разкрива, че пилотът на самолета е "жив и здрав!", и добавя, че е замълчал за това умишлено, тъй като в противен случай американците биха "съчинили още някаква басня". По това време във Вашингтон АЛЪН ДЪЛЕС – ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ, иска да подаде остав­ката си, но не му я приемат. Накрая Айзенхауер поема отговорността за станалото върху себе си, заявявайки, че просто е взел всички "всички възможни мерки за защита на Съединените щати срещу изненадващо нападение".

Хрушчов заминава за Париж, но отказва да вземе уча­стие в разговорите на високо равнище, докато Айзенхауер не се извини. Пътуването на Айзенхауер в Москва е отложено.

Междувременно в Москва се подготвят за добре организиран показен процес срещу Пауърс. ЦРУ инструктира Сам Джаф – репортер от Си Би Ес, акредитиран за процеса. Майкъл Бешлос пише в книгата си Първи май: Айзенхауер, Хрушчов и аферата U-2 (Mayday: Eisenhower, Khrushchev and the U-2 Affair, 1986), че Джаф "е получил данни за съветския шпионаж като доказателства, опровергаващи обвинението, в случай че Хрушчов изобличи U-2. В репортажа си Джаф трябва да говори за Пауърс не като за пилот на шпионски самолет, а като за пилот, който извършва разузнаване". За Москва Джаф пътува заедно със съпругата на Пауърс Барбара. Според репортера тя му казала, че ненавижда Пауърс, но ще го подкрепя от приличие.
Пауърс е обвинен в шпионаж в открит процес и е осъден на 10 години затвор. На 10 февруари 1962 г. е разменен за съветския шпионин РУДОЛФ АБЕЛ, който е в затвор в Съединените щати.

Пауърс е отличин от ЦРУ и лично е поздравен от Дълес. Той става пилот изпитател към корпорацията Локхийд еъркрафт. Без Пауърс да знае, ЦРУ се оплаква от него. Когато научава за това, той напуска Локхийд. По-късно лети на хеликоптер като наблюдател на пътното движение.

На 1 август 1977 г. по време на поредния патрул Пауърс се разбива над Лос Анджелис.

Вицове - само сока, август 2018 г.


Кит плува около самката и и говори:
-Толкова организации, известни хора, корпорации, държави от всички континенти се борят за това да оцелее нашият вид, а ти казваш, че те боли главата!

***

Стюардеса с големи гърди и пищно деколте се навежда над пътник:
-За вас чай или кафе?
Пътникът, ошашавен от гледката:
-А в коя от тях какво има?

***

Синдикатът на телефонните измамници НАСТОЯВА, минималната пенсия да стане 1500 лв...

***

От децата които най-дълго могат да се тръшкат и да викат "купи ми го, искам го" израстват най-добрите агенти на "Орифлеим."

***

- Басейнът със сладка вода ли е?
- Сутрин е със сладка, а следобед със солена!