събота, 3 ноември 2018 г.

На тази дата: 3 ноември 1957 г. СССР изстрелва космическия кораб с кучето Лайка на борда

1957 г. СССР изстрелва космическия кораб „Спутник-2”. На борда се намира кучето Лайка, първото живо същество от Земята, което излиза в орбита. Мисията е без завръщане, така че Лайка може да се счита и за първата известна жертва на космическите полети.

Спътниците са изстреляни от космодрума Байконур с ракета-носител „Спутник”. Сателитът съдържа няколко отделения за радиопредаватели, телеметрична система, програмиращо устройство, система за регенерация и температурен контрол на кабината, и ред научни инструменти.

Техническите и биологични данни се предават посредством телеметричната система, която изпраща данни на Земята посредством 15-минутни сеанси за всяка орбита. Два фотометъра на борда на спътника измерват слънчевата радиация (ултравиолет и рентген), както и космическите лъчи.

След достигане на орбита връхният конус се отделя успешно, но Блок А на апарата не успява да се отдели както е планирано. Това възпрепятства нормалното функциониране на системата за термичен контрол. Освен това част от изолацията се откъсва и температурата във вътрешността на апарата достига до 40 градуса Целзий. Счита се, че поради това Лайка оцелява само няколко часа след старта, вместо 10 дни както е планирано.

Любопитен факт е, че истинската причина и време на смъртта на Лайка не са оповестени чак до 2002 г. Вместо това се твърди, че кучето загива в резултат на привършване на кислорода или (както СССР настоява) тя е подложена на евтаназия преди да привърши кислородът. Въпреки че Лайка не оцелява, експериментът доказва, че жив пътник може да бъде изстрелян в орбита около Земята и да издържи на безтегловността. Това проправя и пътя за полет на човек и осигурява на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в Космоса.

За да се адаптира кучето към ограниченото пространство на малката кабина на „Спутник-2”, то било държано за периоди от 15 до 20 дни в прогресивно намаляващи клетки. Освен това кучета били поставени в центрофуга, която симулирала ускоряването на ракетата, както и в симулатори, в които те трябвало да свикнат с шумовете на кораба.

Според документи на НАСА Лайка е била поставена в сателита на 31 октомври 1957 г. - четири дни преди старта на мисията. Температурата на площадката за излитане била необичайно ниска за това време на годината и се наложило контейнерът да бъде свързан чрез маркучи с климатик, който да поддържа контейнера на Лайка топъл. Двама асистенти непрекъснато наблюдавали Лайка преди полета.

Малко преди изстрелването козината на Лайка била намазана със слаб алкохолен разтвор и след това внимателно пригладена. Местата за прикачване на електрическите сензори (електроди) били намазани с йод. Лайка била привързана с каишки, имала прикачени торбичка за изпражненията и жизнените ѝ показатели се наблюдавали с прикачените електроди.

Тясната кабина на „Спутник-2” позволявала на кучето да лежи или да стои и била с мека облицовка. Въздушната система осигурявала кислород, а охлаждащият вентилатор бил настроен да се включи, когато температурата в кабината превиши 15°C.

Сензорите показват, че по време на изстрелването, стойностите на пулса й били три пъти по-високи от тези в спокойно състояние. След достигането на безтегловност, те намалели, но това отнело три пъти повече време, отколкото при тестовете на земята, явен показател за стрес. Данни, че Лайка е жива, са получавани приблизително от 5 до 7 часа от полета. По план Лайка е трябвало да бъде умъртвена с храна след 10 дни.

Постепенно орбитата на „Спутник-2” се снижава, той навлиза обратно в плътните слоеве на земната атмосфера и прекратява съществуването си на 14 април 1958 г., 162 дни след изстрелването му.

Вицове - само сока, ноември 2018 г.

Една от най-романтичните снимки напоследък.
Бременната Меган Маркъл държи
чадъра на любимия си.
- Миличък, купих си ония страхотни ботушки!
- Аре да ти звънна малко по-късно, че сега не мога да псувам...

***

Мъж и жена гледат любовен филм...
Тя:
- Виждаш ли главният герой как я обича?
- А ти знаеш ли колко много му плащат на него за това!

***

Той беше душата на компанията, а жена му - тялото...

***

Семейна двойка с дълъг стаж флегматично гледа порно. На екрана жена смъква гащетата на мъжа. Жената се обръща към мъжа си:
-Между другото, Васко, ти хвърли ли си гащетата в пералнята?

***

Първата жена на Луната:
-Хюстън, имаме проблем.
-Какъв?
-Не е важно.
-Кажи в какво е проблемът!?
-В нищо.
-Моля, кажи какъв е проблемът!
-Ти си знаеш


петък, 2 ноември 2018 г.

Щерката на Цветан Цветанов се уредила на работа в Световната банка при Кристалина Георгиева


Щерката на Цветан Цветанов-Гергана, е започнала работа в Световната банка веднага след като е завършила за бакалавър университета „Baht“ в Югозападна Англия, показва проверка на Фрог нюз. Припомняме ви, че главен изпълнителен директор на Световната банка е свързаната с ГЕРБ Кристалина Георгиева.

Гергана завършва тригодишния курс на университета през юли 2017 година. За разлика от болшинството български студенти, изправени пред трудностите да се реализират професионално, наследничката на Цветанов не се сблъсква с подобен проблем. Даже напротив, пред нея светкавично се отваря широк път за развитие.

Още на следващия месец-август, тя вече постъпва като анализатор на Световната банка във Вашингтон. Назначена е в отдел, който се занимава с подпомагане на най-бедните хора по света.  Опитът ни да намерим нейни анализи и разработки на тази тема не се увенча с успех. Нейното име но може да бъде открито под нито един труд, публикуван от въпросния аналитичен екип, в който работят 28 жени. Цветан Цветанов е шеф на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Съпругата му Десислава пък е служител на ДАНС. Много често експрети питат дали в случая не става дума за явен конфликт на интереси.

Университетът, който завършва Гергана Цветанова е на 187-мо място по рейтинг в годината, в която тя е приета да учи там. Преди това две години се е обучавала в Англо-американския колеж в Панчарево.

Дъщерята на първия приятел на Цветанов-Станимир Флоров, също върви по подобен път. Славея завършва университета „Брайтън“ през 2017 година специалност „Глобализация“. Любопитното е, че преди това е работила за по един-два месеца през няколко министерства-спортното и външно. Докато учи, стажува в Европейския парламент. В момента дъщерята на Станимир Флоров е административен и финансов асистент в „Телелинк“ в Англия. Фирмата е участвала в техническо обезпечаване на сигурността на границата и оградата. Тя е и част от международен консорциум, дал най-ниска цена за играждане на тол-системата у нас.

По всичко личи, че децата на Цветан Цветанов и Станимир Флоров са се уредили доста по-добре от дъщерята на премиера Бойко Борисов. През 2017 година той се оплака пред медиите: „Стои момичето, плаче и казва: „Не мога“! Ако я пратя в частна фирма, заминава фирмата. Пратя ли я на държавна работа, това ще бъде гейт”. Припомняме ви, че Фрог веднага реагира и подаде ръка на детето на министър-председателя, предлагайки да стане репортер и да отразява случващото се в държавата. Офертата ни, обаче не бе приета. Вместо това дъщерята на Борисов се отдаде на най-важното-отглеждането на двете си деца.

През август управлението на ГЕРБ съобщи, че предприма мисия да върне младите българи от чужбина. Агенцията за българите в чужбина започна да изпраща писма до наши сънародници, приканвайки ги да си дойдат у нас и тук да потърсят реализация.

Имайки предвид къде живее и работи дъщерята на Цветан Цветанов, твърде лицемерно звучат думите му, казани пред хората в Баня това лято:

Аз съм убеден, че българите ще се върнат от чужбина. България има висок икономически растеж, а когато сме единни ще можем да постигаме повече и ще може да осигуряваме повече възможности за професионална реализация на всеки наш сънародник.

Уточняваме, че болшинството от наследниците на партийните величия не са в България. След тях са и синовете на лидера на БСП Корнелия Нинова и правосъдната министърка Цецка Цачева.

На тази дата: 2 ноември 1947 г. американският индустриалец и авиатор Хауърд Хюз извършва тестов полет на най-големият самолет


1947 г. американският индустриалец и авиатор Хауърд Хюз извършва в Лонг Бийч, Калифорния, кратък тестов полет на транспортния хидроплан Hughes H-4 Hercules. Това е най-големият самолет, строен до тогава. Размахът му е 97,5 м, което е почти дължината на едно футболно игрище. Проектирането и построяването на самолета му струва 25 млн. долара.

„Летящата лодка” Н-4 има само един единствен полет, извършен на 2 ноември. За да докаже на скептиците, че подобно чудовище може да лети, Хюз и вторият пилот Дейв Грант набират 217 км/ч и го вдигат на 20-ина метра над водите на залива на Лонг Бийч. Тежащата над 100 тона машина успява да измине около една миля и след това се превръща в паметник.

Идеята за огромния транспортен самолет се ражда, когато в средата на 40-те години военните се свързват с Хюз с въпрос дали неговата компания Hughes Aircraft може да проектира и създаде машина за превозване на голям брой войници и тежко оборудване през Атлантика. Проблемът е, че по това време корабните конвои до Великобритания са яростно атакувани от нацистките подводници и на подобен транспорт е рисковано да се разчита за евентуална бъдеща американска намеса в Европа.

Отговорът е самолет, способен да транспортира до 750 напълно екипирани войници или един 35-тонен танк M4 Sherman. Корпусът му е дълъг малко над 67 м, висок е 9 м, а ширината му е 7 м. Опашката му се извисява на височината на 8-етажна сграда (24,2 м).

Идеята е H-4 Hercules да се изработва от алуминий, но правителството е наложило ограничение върху използването на всички стратегически материали извън целите на производството за фронта. Налага се прототипът да бъде изработен от дърво. Заради сглобяването му в залива на Лонг бийч е изграден първият в САЩ хангар с изкуствен климат.

Докато Хюз завърши самолета, войната приключва и военните вече нямат нужда от него. Започва разследване в Сената във Вашингтон за това как са използвани около 40 млн. долара за двата товарни самолета, които така и не са предадени на правителството. Смята се, че полетът е направен, за да се демонстрира на комисията, че парите не са похарчени за „летяща дъскорезница”. Разследването приключва без ясно заключение.

Полетът не е обявен предварително и е импровизирано решение на милиардера. На 2 ноември той се качва още общо 35 души - Дейв Грант, двама бордни инженери, 16 механици, още двама души от екипажа, 7 журналисти и 7 представители на авиационната индустрия. Целта е да се направят няколко маневри в залива. След две плъзгания по водата четирима от журналистите слизат, за да напишат статиите си. Тогава Хюз прави още един завой, засилва самолета и го вдига във въздуха за 70 секунди.

Милиардерът авантюрист продължава до 1962 г. да плаща на 300 служители, подписали декларация за строга секретност, които поддържат самолета в готовност за полет. Днес самолетът се намира в специален хангар в музея на авиацията и космонавтиката „Евъргрийн” в щата Орегон сред още 150 експоната.

Вицове - само сока, ноември 2018 г.

Депо за скоростни влакове в Китай

За цялата история на човечеството са измислени само две системи за мотивиране: морковотпред и морков отзад.
  
***

Един селянин си купил млад петел. Пуснал го в курника. Младото петле започва спор със стария петел кой да е господар на кокошките.
- Виж какво, - рекъл старият. - Дай да не се бием, а да решаваме проблемите цивилизовано. Ще се надбягваме и който пръв направи десет обиколки на курника - той ще е.
Новакът се съгласил и двамата хукнали да се надбягват.
Чул стопанинът гюрултията, излязъл - гледа - старият петел бяга, новият го гони. Вдигнал чифтето и гръмнал младока:
- Какво става с тоя свят побъркан, десети петел купувам и всичките хомосексуалисти излязоха!

***

Вчера сина ни, военен летец, се пенсионира, а ние с баща му... още не сме!

***

- Що все ревеш, че си уморена, след като по цял ден си вкъщи?
- А ти що все ревеш, че нямаш пари, след като по цял ден си на работа?!

***

- Ех, че време се е отворило през ноември, да шофираш по къси гащи със зимни гуми!

четвъртък, 1 ноември 2018 г.

На тази дата: 1 ноември 1909 г. в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители

На 1 ноември 1909 г. в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители. На същата дата през 1922 г. датата е обявена за официален празник.

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България.

Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов,Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов,Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данови много други.

Вицове - само сока, ноември 2018 г.

Паметник на дамската чанта

Не вярвайте на психиатрите с техните лекарства! Те не лекуват, а само прекъсват връзката с Космоса, затварят чакрите и приспиват третото око.

***

В секс шоп млада жена връща вибратор.
- Бие ме ток- аргументира се тя.
Чула я ромка.
- Щом та бие, значи та обича, ма!

***

Само този, който е кихал над пепелник, знае какво е това "50 нюанса сиво"...

***

- Вярно ли е, че в района на АЕЦ има много четирилистни детелини?
- Да, така е.
- Е, защо не си берете?
- Много бързо бягат...

***

- Такъв селянин си, че като нищо ще вземеш да спечелиш от националната лотария!

сряда, 31 октомври 2018 г.

На тази дата: 31 октомври 1892 г. Артър Конан Дойл публикува „Приключенията на Шерлок Холмс”

1892 г. Артър Конан Дойл публикува „Приключенията на Шерлок Холмс”. Това е първият сборник с 12 разказа на писателя за известния детектив Шерлок Холмс. Първото издание на книгата е било само от 14 500 броя.

Още през 1887 г. лекарят от Портсмут Артър Конан Дойл публикува повестта „Етюд в червено”. В нея за първи път се появяват Шерлок Холмс и доктор Уотсън. „Етюд в червено” обаче не привлича особено вниманието на читателите, както следващата повест с Холмс - „Знакът на четиримата”. Но през юли 1891 г. Дойл започва да публикува кратки детективски разкази за приключенията на детектива в списание „Странд”. Разказите са публикувани като поредица в периода юли 1891 - юни 1892 г.

Именно тогава четящата публика започва да се увлича по лондонския детектив, чиято популярност достига феноменални размери. Съществуват теории, че Шерлок Холмс е събирателен образ от двама реално съществували души. А в качеството на „третия“ вероятно са използвани чертите на самия Артър Конан Дойл.

През 1877 г. Дойл учи за лекар в Единбургския университет. Един от преподавателите на 18-годишния Артър е проф. Джоузеф Бел, който веднага привлича вниманието на бъдещия писател. Лекциите на д-р Бел са необичайни, завладяващи и дори забавни. Използвайки своите удивителни дедуктивни способности, Бел прави светкавични изводи за пациенти, които често дори не виждал!

В автобиографията на Дойл се описва случай, когато мъж излиза пред аудиторията и Бел му дава изчерпателна и разбира се, точна характеристика, макар че никога преди това не го е виждал: „Вие сте служили в армията… Наскоро сте се уволнили. Шотландски полк. Уволнили сте се като сержант. Били сте в Барбадос…”. Самият д-р Бел обяснява това така: „Обърнете внимание, джентълмени, независимо че мъжът изглежда респектиращо, той не свали шапката си. Военните не са и длъжни да свалят фуражките си в помещение, тоест човекът още не се е отказал от стария навик. В него се вижда увереността на човек, даващ заповеди, ясно е също, че е шотландец. Колкото до Барбадос… Причината, поради която той се обърна към лекар, е елефантиазис, което е болест от Западна Индия, и именно на Барбадос сега е разположен шотландски полк”.

На втората година от обучението Бел прави Дойл свой помощник в амбулаторията. Бъдещият писател разговаря с пациентите и докладва резултатите на Бел. След десет години, когато Дойл хваща перото, именно тази удивителна способност да забелязва детайлите и на тяхна основа да стига до решаването на загадката, ляга в основата на известния персонаж.

И макар основните елементи на персонажа да са взети от личността на проф. Бел, той не е единственият източник на вдъхновение за писателя. Силно участие в създаването на Шерлок Холмс взема и прочутият единбургски съдебномедицински експерт, патоанатом, инспектор по общественото здравеопазване Хенри Литълджон. Литълджон участва в разследванията на всяка катастрофа, трагична смърт или убийство, които се случват всекидневно в Единбург. Той първи използва при разкриване на престъпленията отпечатъци от пръстите и снимки. Литълджон революционира следствените методи именно в годините, когато Конан Дойл твори своя герой.

Любопитен факт се крие и за избора на името на известния детектив. „Холмс” е „дар” от добрия приятел на писателя Оливър Уендел Холмс, а „Шерлок” се появява благодарение на любимия музикант на Дойл - Алфред Шерлок.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Така изглежда вътре Ролс-Ройс от 1926 г. 

- По какво се различават опитния специалист от младия?
- Младият специалист не умее да работи, а опитният умее да не работи!

***

Само български джентълмен може да отвори вратата на дама и да каже:
- Аре ма!

***

- По какво се различават опитния специалист от младия?
- Младият специалист не умее да работи, а опитният умее да не работи!

***

Мъжът НЕ трябва да спира пиенето!!! НИКОГА!!! Защото спре ли го, жената започва да обръща внимание на другите му недостатъци...

***

В къща, където има игриво коте, мъжът не ходи гол из стаите...

***

- Тате, айфонът минава ли сам на зимно часово време?
- Сине, за тия пари трябва да минава целия апартамент и да сверява и другите часовници...

вторник, 30 октомври 2018 г.

На тази дата: 30 октомври 1938 г. „Войната на световете” хвърля в паника слушателите

1938 г. радиотеатър на CBS по романа на Хърбърт Уелс „Войната на световете” хвърля в паника слушателите си. Знаменитият спектакъл на Орсън Уелс - американски актьор, сценарист, режисьор и продуцент, създава илюзията, че марсианци нападат земята и това се предава на живо по радиото.

„Дами и господа, прекъсваме нашата музикална програма заради извънредно съобщение! Те ни нападнаха! Спектроскопът показва, че това е сила, която се движи към нас с огромна скорост и лукавство! И ние сме абсолютно безсилни да й отстоим!”. Така Уелс съобщава за нашествието на марсианци. „Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка! То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждал! То изпълзява от дупката и идва насам! На около 20 ярда е от мен!”.

Следва тишина. Най-страшната тишина, която ще накара милиони слушатели панически да излязат на улицата. Защото те са пропуснали началото на предаването, а то е особено важно: „Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във „Война на световете” от Хърбърт Уелс”…

Милиони слушатели стават жертва на експеримента, заради който нормалната програма на медията е прекъсната. Орсън Уелс изпълнява ролята на астроном, който обсъжда техническия напредък на Марс, други актьори държат речи от името на министъра на вътрешните работи и командващ на артилерията, като съобщават за загубите, които армията търпи от марсианците.

След излъчването са необходими доста усилия хората да бъдат убедени, че нападение от Марс всъщност няма и че става дума за литературно произведение. Много слушатели завеждат дела за морални вреди срещу радиото, но те са отхвърлени. По настояване на Уелс е обезщетен само един мъж, който съсипал новите си обувки, докато бягал от „нашествениците”.

Любопитен факт е, че заради радиопиесата мнозина в първия момент не вярват, че репортажът за нападението на японския флот срещу най-модерната американска база Пърл Харбър в Хавай на 7 декември 1941 г. е истина.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Дрямка

- Миличък, купих нови завеси, какво мислиш?
- Ами...
- Кажи честно де! Ако не ти харесват, ще ги върна.
- Не ми харесват.
- Ще свикнеш.

***

Много мъже дължат успеха си на първата си жена, а втората си жена дължат на успеха си.

***

Тинейджъри в киното:
- Той вече половин час бърка под полата на Марчето. Тя със стенещ глас
- Стефчо, надявам се, че часовникът ти е водоустойчив!

***

Вода, ток, горива, парно, нищо няма значение. Революцията ще започне, когато се вдигат цените на талоните на Националната лотария.

***

Пиян излиза от ресторанта, а срещу него мъж с хубава униформа с акселбанти и бели ръкавици.
- Пиколо, извикай ми такси!
- Аз не съм пиколо, аз съм адмирал.
- Тогава ми извикай кораб...

понеделник, 29 октомври 2018 г.

МВР снима къщата на Баневи и я показа за назидание! Видео


Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство във връзка с дейността на приватизиран завод, съобщава пресцентърът на МВР.

Извършени са процесуално следствени действия на адреси в София и страната. В хода на разследването са иззети документи, предстои анализ на събраните доказателства. Към наказателна отговорност са привлечени двама, повдигнати са им обвинения за данъчни и финансови престъпления и пране на пари, става ясно от съобщението на вътрешното министерство, което разпространи подробен снимков и видеоматериал от дома на фамилията Баневи.

По-рано днес шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев каза, че при претърсването в дома на Баневи са намерени "злато и скъпоценности в потресаващ обем".


ВИДЕО

На тази дата: 29 октомври 1929 г. започва „Великата депресия” в САЩ

Тълпата, събрала се на Уолстрийт след
                      краха от 1929 година.
На 29 октомври 1929 г. настъпва поредният срив на Нюйоркската фондова борса. Датата се смята за старт на Голямата депресия. Тя започва десетилетие преди Втората световна война и се оценява от икономисти и историци като най-тежката, най-дългата, най-широко разпространената и най-дълбока криза в световната икономика.

Началото ѝ е различно в различните страни,но се смята, че в повечето от тях е започнала през 1929 г. и е продължила до края на 30-те - началото на 40-те години на ХХ век. Кризата започнава в САЩ с крах фондовите борси на днешната дата, позната като Черният вторник.

Голямата депресия довела до разрушителни последствия в почти всяка страна, независимо от това дали била бедна или богата. Личните доходи, доходите от данъци и такси и печалби спаднали значително, а в някои страни като Америка безработицата достигнала 25%. По света също почувствали удара, което довело до масова безработица в градове, разчитащи предимно на тежката промишленост. В много страни строителството било временно преустановено. Провинциалните райони, които разчитали предимно на земеделието, също били застигнати от кризата, като изкупните цени на селскостопанската продукция спаднали средно с 60%.

След крахa на Уолстрийт от 1929 година обществото все още било оптимистично настроено за изход от икономическата криза. В средата на 1930 година лихвените проценти спаднали значително, а очакваната дефлация и нежеланието на хората да увеличават задълженията си чрез вземане на заеми, довело до спад на инвестициите. През май, същата година, продажбите на автомобили спаднали до нивата от 1928 година. Особено тежко било положението във въгледобивните и селски райони, където безработицата излизала извън контрол.

През януари 1932 г. Конгресът на САЩ създава Финансова корпорация за възстановяване (RFC). Организацията трябвало да оказва финансова помощ на железопътни компании, финансови институти и бизнес-корпорации. През юли ролята ѝ е разширена и за оказване на помощ на селското стопанство и финансиране на държавни и местни обществени мероприятия.

Приет е закон за Федерална жилищна банка, която била длъжна да предоставя кредити на организации, занимаващи се с ипотечно кредитиране (първообраз на бъдещата Fannie Mae). Приет е първият от двата закона, носещи името Глас—Стигол, насочен към либерализиране на Федералния резерв и разрешаващ му в частност да кредитира банките-членки. Признато е за необходимо да се активизира бюджетно преразпределение на доходите от богатите към бедните, за да се стимулира потреблението. Максималният размер на подоходния данък е повишен от 25 на 63%.

Въпреки това обществеността счита, че мерките, предприети от администрацията на Хърбърт Хувър, са недостатъчни и доста закъснели. Франклин Рузвелт сравнително леко побеждава Хувър на президентските избори през есента на 1932 г., а едновременно с това демократите успяват да завоюват контрол над Конгреса.

За изход от кризата през 1933 г. започва да се осъществява Новият курс на Рузвелт — различни мерки за регулиране на икономиката. Някои от тях спомагат за отстраняването на причините за депресията, някои имат социална насоченост и помагат на най-пострадалите, докато трети усложняват допълнително положението.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Есен

Казват, че успешно емигрирали българи са тези, които после не идват в България да си правят зъбите...

***

- Никога няма да забравя когато срещнах жена ми в дискотеката!
- Романтично ли беше?
- Не, мислех, че е вкъщи, при децата!

***

Защо в миналото са принасяли в жертва на боговете само девици?
Е па, да не са луди , че да жертват , тия дето пускат.

***

В отговор на задачата по природознание "Нарисувайте света през очите на щурчето", малкият Иванчо написа:
- Госпожо, ние такова не пушим.

***

Вече имам Мерцедес, Ауди, БМВ, два камиона и самолет... това шоколадовите яйца са голяма работа...

неделя, 28 октомври 2018 г.

Над един милион души са подписали петиция за втори референдум за Брекзит


Над един милион души са подписали петиция за провеждане във Великобритания на втори референдум за Брекзит, съобщи вестник "Индипендънт", който е инициатор на петицията.

"През 2016 г. хората изразиха мнението си дали да останем в ЕС или да го напуснем. Сега, когато фактите се изясниха, дойде време хората да кажат решаващата дума по самото споразумение, докато не е станало твърде късно", призовава петицията, която бе пусната на сайта change.org преди три месеца.

В момента основният проблем в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС е режимът на контрол по границата между Ирландия, която остава членка на блока, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

На тази дата: 28 октомври 1922 г. Италианските фашисти, водени от Бенито Мусолини, маршируват до Рим, където свалят италианското правителство

1922 г. италианските фашисти, водени от Бенито Мусолини, маршируват до Рим. Черноризците-фашисти настояват за разпускане на парламента, избирателната реформа и нови избори.

Два дни по-късно крал Виктор Емануил ІІІ, под натиска на обществените настроения, назначава бившия журналист-социалист и настоящ лидер на фашистката партия Бенито Мусолини за министър-председател, който впоследствие установява диктатура.

След края на Първата световна война Италия е в хаос, обществото е недоволно, а позициите на левите партии се засилват. Това дава възможност на фашистите да размахват знамето на червената заплаха и да бъдат толерирани от управляващите. Мусолини планира и подготвя безкръвна революция, която да започне под формата на поход от Милано към Рим и да приключи с овладяването на ключови институции в Рим и други италиански градове. Походът трябва да бъде осъществен от фашистката гвардия, т.нар. черни ризи, а Мусолини да следи събитията от Милано.

В опит да спре фашистите, подалото междувременно оставка правителство на Луиджи Факта нарежда в Рим да бъде обявено извънредно положение, но крал Виктор Емануил III отказва да подпише такава заповед. Армията не се противопоставя на фашистите, което разчиства пътя на Мусолини към властта.

На 29 октомври кралят кани Мусолини да състави правителство и сам да стане премиер. Мусолини пристига от Милано в Рим със специален влак на 30 октомври и обявява кабинета си, съставен от най-близките му сподвижници от фашистката партия, като придобива специални пълномощия.

На 31 октомври 1922 г. по улиците на Рим в тържествен марш преминават 25 000 черноризци и властта в Италия окончателно и изцяло пада в ръцете на фашистите.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.


Главен недостатък на новите телевизори с гласови команди е, че по време на футболен мач постоянно превключва на пoрно канал.

***

Откакто чух шефът ми да казва, че всичко се лекува със сeкс, не смея и да се изкашлям...

***

- Какво е любяща майка?
- С години не казва на бабите, че детето не обича тоблерони и си ги яде сама...

***

Харчете парите си на младини, та като изкуфеете да не хвърляте пачки през балкона!

***

Така съм се окръглила, че за Хелоуин е достатъчно само да се барна в оранжево...