вторник, 1 януари 2019 г.

Тържества за Нова година преди век във Варна


Преди 100 години тържество за Нова година във Варна е имало само за елита на обществото. Някогашният градски хайлайф се е събирал във Военноморския клуб, само на стотина метра от мястото, където днес варненци отбелязват смяната на годините.

Постепенно новогодишните балове във Военноморския клуб стават традиция, като събират на едно място местните управници, богаташи и чужди дипломати, разказа за Дарик Светлозара Колева от Етнографския музей.

Новогодишните балове от началото на миналия век във Варна се организират под европейско влияние. Специално за бала дамите си купували тоалети от чужбина. На самото тържество гостите са били посрещани от униформени военни, според запазените спомени на стари варненци.

По онова време обикновените жители на града са празнували настъпването на новата година в затворен семеен кръг. Има запазени сведения, че след полунощ домовете са били обикаляни от младежи със запалени фенери и пеещи дружинки, подобни на коледарските. Това е ставало по предварителен план, като са били посещавани къщите предимно на местните общественици и богаташи.

Празнуването на открито и по тъмно в първите години на 20-и век е било ограничено. През 1900 г. се приема Закон за официалните празници, според който веселбите и шумните тържества са били забранени след залез слънце, разказа още Светлозара Колева.

След Освобождението във Варна се заселват много хора от вътрешността на страната, които са носили със себе си и много традиции, особено в по-бедните квартали. Това е оказало влияние и при формирането на днешните традиции както в кулинарен, така и в културен аспект.

Първата коледна елха във Варна е била украсена в дома на руския консул непосредствено след Освобождението. През следващите години елхи са започнали да украсяват и други чужди консули. Чак през 20-и век обикновените варненци започват да украсяват коледни дръвчета у дома, под европейско влияние. Понеже тогава е било скъпо удоволствие да имаш елха, са били украсявани лимонови дръвчета и олеандри, разкри още от историята етнологът.

Първата градска елха е била поставена на площада чак в края 50-те години на миналия век. Край нея са се събирали хора, но шумни веселби не е имало. А традицията на новогодишни тържества със сцена и празнична украса във Варна е от последните 20-25 години.