петък, 18 октомври 2019 г.

На тази дата: 18 октомври 1941 г. в Токио е арестуван съветският разузнавач Рихард Зорге

1941 г. в Токио е арестуван съветският разузнавач по време на Втората световна война Рихард Зорге. Зорге с агентурен псевдоним Рамзи е журналист в Германия и Япония.
През 1914 г. Зорге се записва като доброволец в немската армия и участва в Първата световна война на западния фронт в състава на полевата артилерия. Ранен тежко е освободен от армията. Докато се лекува в болницата, се запознава и сближава с леви социалисти. През 1917 г. става член на Независимата социал-демократическа партия, а през 1919 г. член на Германската комунистическа партия. През 1922 г. се премества във Франкфурт, където събира информация за финансовите и бизнес среди. В периода 1920-1921 г. е редактор на комунистически вестници в Солинген.
През 1924 г. пристига в СССР, става съветски гражданин и член на РКП(б). Завършва разузнавателната школа при Ян Берзин и Семьон Урицки. Постъпва във Военното разузнаване на Червената армия и заминава за Англия (1929). През ноември с.г. се завръща в Германия и по инструкции на Москва става член на нацистката партия, което служи за прикритие на дейността му.
Заминава официално за Шанхай като журналист на в. „Франкфуртер Цайтунг” и продължава с разузнавателната си дейност (1930).
През 1933 г. се завръща за кратко в Берлин, за да може след това да мине за немски журналист в Япония. Същата година посещава и САЩ като немски кореспондент. Получава разрешение да работи за немците и става двоен агент. Немското посолство в Токио го счита за нацист. Неговата задача е да организира шпионска мрежа в Япония (1935).
Началникът на IV-то управление на военното разузнаване Ян Берзин, който го вербува е арестуван и ликвидиран (1938). Зорге е поканен да се завърне в СССР, но успява на няколко пъти да отклони поканата. През цялото време продължава да дава важни данни, включително за нападението на Германия над СССР. През 1941 г. е арестуван от японската полиция, две годинислед това е осъден на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена в 10.20 ч. на 7 ноември 1944 г. в токийския затвор „Сугамо”.