неделя, 20 октомври 2019 г.

На тази дата: 20 октомври 1833г. В Петербург пристига Жорж Дантес, бъдещият убиец на Пушкин

20.10.1833 г. в Петербург пристига 21-годишният Жорж Дантес, бъдещият убиец на Александър Сергеевич Пушкин. Дантес пристига от Прусия като компаньон на холандския посланик в Русия барон Луи Хекерен. Дипломатът го представя в императорския двор. Благодарение на препоръчителните писма на пруския престолонаследник Вилхелм, император Николай ІІ го зачислява като корнет в царската гвардия.
През 1835 г. тръгва мълва, че корнет Дантес е влюбен в Наталия Николаевна Пушкина, съпругата на Александър Пушкин. Постепенно светските клюки и интриги нагнетяват обстановката около семейството на поета. Самият Дантес демонстративно ухажва по-възрастната от него нейна сестра Екатерина.
Вечерта на 3 ноември 1836 г. приятелите на Пушкин получават анонимен пасквил с оскърбителни намеци по адрес на Наталия. Пушкин е категорично убеден, че писмата са дело на ръката на Дантес и на неговия осиновител Хекерен.
Пушкин е убеден в невиновността на жена си, но иска да измие с кръв клеветата. Още вечерта на 4 октомври той изпраща предизвикателство за дуел (без посочване на причините) на Дантес. Барон Хекерен веднага отива при Пушкин и издейства отсрочка на дуела поне с две седмици.
На 17 ноември Дантес прави официално предложение за женитба на Екатерина. Сватбата им е на 10 януари 1837 г. Въпреки това дуелът не е провален.
Пушкин и Дантес се срещат край Черната рекичка на 27 януари 1837 г. По време на дуела и двамата противници са ранени, но раната на Пушкин е смъртоносна и след два дни той умира. Дантес незабавно е арестуван и разжалван на редник. Съдът на първа инстанция го осъжда на смърт чрез обесване по закон от времето на Петър І, но при обжалванията присъдата постепенно е смекчавана и 19 март 1837 г. той просто е изгонен от Русия.