сряда, 6 ноември 2019 г.

На тази дата: 6 ноември 1886 г. България къса дипломатически връзки с Русия

Преди 133 г. Стамболов къса дипломатическите връзки с Русия На днешния ден през далечната 1886 г. заради засилените русофобски политически настроения и действия в България Русия прекратява дипломатически отношения с нея. Политиката срещу зависимостите на страната от Русия се води открито от Стефан Стамболов. Като премиер и фактор в държавата в първите години след Освобождението й, бившият поборник за национални свободи остро се противопоставя на всеки опит за вмешателство в българските дела от руски представители.
За постигане на тази цел Стамболов предприема редица крути мерки, които се използват като доказателство за наличието на диктаторски режим. Приети са законите срещу разбойничеството и за ограничение на печата. Стамболов многократно опитва да изчисти и подобри взаимоотношенията с Русия. Въпреки това на 6 ноември 1886 година Русия скъсва дипломатическите отношения с България. Този период години наред е премълчаван от историците или разглеждан едностранчиво, но винаги в угодничество на руската политика и дипломация.
Именно заради тези анти руски настроения с подкрепата на империята през февруари 1887 година избухва втори офицерски заговор срещу премиера и правителството, който е потушен от правителствените войски. Два пъти руските управляващи кръгове се опитват да подкупят Стамболов да отстрани княз Фердинанд от страната, но той отказва. Предлагат му дори начален подкуп от 30 млн. рубли, но не ги приема. Руската дипломация сменя тактиката си и решават да отстранят Стамболов чрез княз Фердинанд. За това през 1890 и 1891 г. в България се правят два неуспешни опита за убийството на Стамболов с подкрепата на Русия.
Русофобската политика на Стамболов е в разрез с амбициите на Фердинанд I за официално признание. Фердинанд I, търсейки дипломатическата подкрепа на Русия, отстранява правителството на Стамболов през 1894 година. Именно при такава обстановка настъпва краят на 8-годишното управление на Народнолибералната партия и нейния лидер Стамболов, приеман за най-значимия български държавник. А България възстановява отново дипломатическите си отношения с Русия.