събота, 3 август 2019 г.

На тази дата 3 август 1977 г. избухва стачка на миньорите в Румъния против режима на Николае Чаушеску

1977 г. избухва стачка на миньорите от въгледобивния басейн „Валя Жиулуй” в Румъния против режима на Николае Чаушеску. Това е първият антикомунистически протест в страната. В стачката участват около 35 000 души.
По време на репресиите, осъществени от румънската служба за държавна сигурност „Секуритате”, в „автомобилна катастрофа” загиват двама инженери, участвали в стачката на страната на работниците. Опитите да бъде създаден независим профсъюз завършват с изпращането на инициаторите в психиатрична клиника и съд за „престъпления против социализма”.

Вицове - само сока, август 2019 г.


Жители на Западен Берлин наблюдават

строителството нa стената

След Слави и Азис влиза в политиката. Певеца регистрира политически проект “Напипай го!”

***

Говореща жена се прекъсва изключително рядко и то с думите: "ще купя", "обичам те", "права си" и "пожар"...

***

Обява за работа в древен Египет:
- Търсят се 1000 роби за работа на строеж. Не е пирамида...

***

Фразата "Днес ще си легна по-рано" е създадена от тези, които казват "Утре спирам цигарите!"

***

Ако една жена си е овца, каквито и лъвове да се въртят около нея, тя пак си мечтае за коча...
петък, 2 август 2019 г.

На тази дата 2 август 1903 г. избухва Илинденско-Преображенско въстание

Днес се навършват 116 години от Илинденско-Преображенско въстание, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

То избухва на 2 август (по нов нов стил) 1903 година и обхваща Македония и Одринско.
Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Потушаването му води само в Източна Тракия към 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област.
Въстанието носи имената на двата църковни празника на които избухват двата основни бунта. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 2 август - Илинден, а в Одринския вилает - на 19 август, Преображение Господне.
Турското правителство хвърля огромни сили за потушаването на въстанието в Македония и Одринска Тракия като изпраща 350 000 войска. Въстаниците постепенно изчерпват своите сили. Султанът отчита това и на 6 септември обявява, че кръвопролитията ще бъдат прекратени, ако великите сили принудят България да се откаже от подкрепата на въстанието.
Турция прехвърля отговорността върху софийското правителство. Великите сили, главно Русия и Австро-Унгария, с ноти до българското правителство го принуждават да не се намесва в конфликта. Външните министри на двете империи изработват реформен план. Мюрцщегските реформи (по името на града, където се срещат граф Ламздорф и граф Голуховкин) предвиждат омиротворяване на областта и даване някои права на народностите в империята.
След въстанието Македонският въпрос трайно влиза в полезрението на международната дипломацията. Започват контролирани от европейските държави реформи според Мюрцщегската реформена програма. Въпреки реформите, в България всички разбират, че пътят за разрешаване на статута на Македония минава през война с Турция, подготовката за която започва още през 1904 година.
 

Вицове - само сока, август 2019 г.


Първите сешоари, САЩ 1920 година.

Позитивно мислене по български:
- А бе, я му е*и майката, няа к'во да го мислиш!

***

При мъжа средната възраст е настъпила, когато спре да го интересува къде отива жена му. Важното е да не го влачи със себе си.

***

- Маце, бомба си! Как се казваш?
- Мина.

***

Прясно изцеден портокалов сок - 5 лв, а ракията - 2 лв... После, що сме били алкохолици...

***

Море, плаж и палми навсякъде около мен... Толкова са ми хубави чаршафите!!!

четвъртък, 1 август 2019 г.

На тази дата: 1 август 1885 г. е отпечатана първата българска банкнота

1885 г. в Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лева. Днес тази банкнота се съхранява в Историческия музей Габрово.
В първите години след Освобождението в обращение на територията на България се намират главно сребърни монети, голяма част от които са физически обезценени.
Левът е приет за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато на 4 юни 1880 г. е приет Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на следващата година са отсечени и първите монети.
Приетият през 1880 г. Закон за правото на резание монети в Княжеството предвижда фискалното счетоводство да се води в левове, определя количеството злато, сребро или мед в различните монети и ограничава общото парично предлагане до 15 млн. лева.
Левът има стойност, равна на тази на френския франк. Допуска се използването на монети, както на Латинския валутен съюз, така и на други страни, които държавата приема по утвърдени от Министерството на финансите курсове.
В края на 1884 г. парламентът дава възможност да бъдат емитирани сребърни монети за още 10 млн. лева, като за тази цел са претопени голямо количество рубли в монети, събрани от държавата като данъци. През следващите две години правителството и Българската народна банка (БНБ) успяват окончателно да изтеглят от обращение руските сребърни монети.
БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. Първата емисия е сравнително малка (213 000 лева) и е зле приета от хората. Причина за това е както недоверието в новите хартиени пари, така и златното покритие на банкнотите.
Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът й е 20 лева, размерите - 150 на 97 мм, а върху нея има воден знак на БНБ. Лицето на банкнотата представлява кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб.
 

Вицове - само сока, юли 2019 г.


Той и беше купил толкова много подаръци, че накрая се ожени за нея по сметка!

***

А бе, кой ги измисля такива табели като "Не дразни лъва в клетката!" Кога да го дразня - когато е извън клетката ли?!!!

***

След няколко пробвания на обувки в магазина блондинка към продавача
- Е, тези са ми добре, колко струват?
- Нищо, с тях дойдохте.

***

Вие дами, които искате животът ви да е мед и масло, омъжете се за кравар, който гледа и пчели!

***

- А как ще те позная?
- Ще бъда с черна шапка, висока съм 165, тежа 53 кг.
- ОК, аз ще съм с черно палто, с кантар и рулетка.

сряда, 31 юли 2019 г.

На тази дата: 31 юли 1944 г. Антоан дьо Сент-Екзюпери излита от летището в Борго и никога не се връща

1944 г. командир Антоан дьо Сент-Екзюпери излита със своя Lightning P38 от летището в Борго, департамента От Корс, на разузнавателна мисия в Савоя. Той никога повече не се връща в базата. Писателят-авиатор е обявен за „мъртъв за Франция”, но изчезването му остава мистерия.

„Ако падна, няма да съжалявам за абсолютно нищо“ – последните думи, написани от френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери преди да полети на 31 юли 1944 г. поддържаха мистерията около изчезването му, изяснена половин век по-късно с откриването на самолета му и разказа на германския пилот, който го свалил.
Споменават се най-различни хипотези за изчезването му до откриването през 1998 г. на верижка на часовник с неговото име, омотана в мрежите на рибар край Марсилия. Две години по-късно водолазът археолог от града Люк Ванрел намира останките на Lightning F5-B 223 близо до остров Риу между Марсилия и Каси.
Останки на германски изтребител Месершмит, открити близо до отломките, ориентират разследването към Германия. Последните разкрития датират от 2008 г., когато извършителят на стрелбата излиза от сянката. "
Германският авиатор, който бил на пост в Прованс, разказа, че връщайки се в базата си, забелязал разузнавателен самолет Lightning P-38 да лети към Марсилия, на 3000 метра над него. Един от въпросите без отговор и до днес обаче си остава какво е правил Сент-Екзюпери над Марсилия при положение, че бил изпратен на мисия в Савоя. Според хипотезите той не той не могъл да изпълни мисията си заради лошите метеорологични условия и решил да прелети над Тулон и Марсилия, без съмнение, за да разузнае за дебаркирането в Прованс, което се случва през август.
 

Вицове - само сока, юли 2019 г.


- Пешо, дай да отидем на морето?
- Не мога, на прасе съм...

***

Ако не си стоял трезвен, около пияни жени, нищо не знаеш за живота...

***

На село. Комшия кани комшийката на кафе.
- Комшийке, да го турам ли?
- Турай го, комшу, ама по-яко, да ма ококори!

***

Тя:
- Що вчера вечерта ме псува на сън бе?
Той:
- Ма аз не съм спал ма!

***

Когато сме млади се измъкваме от вкъщи, за да отидем на купон. Когато поостареем се измъкваме от купона, за да се приберем вкъщи.