събота, 29 февруари 2020 г.

На тази дата: 29 февруари - високосната година предстои

366 дни вместо 365 дни. Високосната 2020-та предстои, а чрез нея календарната година се синхронизира със сезоните. Причината за прословутия 29 февруари е отдавна установена: при едно завъртане годината трае около 365 дни и 6 часа, а ако календарът съдържа фиксирано 365 дни, постепенно и през вековете сезоните биха се изместили. Затова на четвъртата година тези шест часа образуват допълнителен ден.
 
Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни и Гай Юлий Цезар заповядал това да се отрази в календара. Годината с допълнително денонощие получила специално наименование - bix sexus, което в превод от латински означава "вторият шести". Било решено допълнителното денонощие да бъде присъединено към най-късия месец - февруари. Впрочем, и в това правило се допускат изключения. Средно на 100 години високосната година бива пропусната заради съгласуването на календара с пролетното равноденствие. Въобще, човешка работа, нагаждане на цивилизационните графици с орбитите на планетите.
През 1712г. в Швеция 29 февруари бил последван от 30 февруари. Това се е наложило, за да се синхронизира шведския календар с Юлианския календар.
Имало период, когато английското правосъдие пренебрегвало датата 29 февруари, тъй като тя не влизала в регистрите. Затова извършените на този ден престъпления не били наказуеми и не се отбелязвали никъде.
Ако 29 февруари не се пада събота или неделя, означава, че работим един ден повече и то безплатно, тъй като във всички компании по цял ??свят действителните работни дни се броят 365, а не 366.