четвъртък, 30 април 2020 г.

На тази дата: 30 април Настъпва Валпургиевата нощ - времето на вещиците


На 30 април срещу 1 май всички вещици по света отбелязват своя „професионален" празник - Валпургиевата нощ.

Своето наименование най-шеметната нощ в годината получава в чест на монахинята, а впоследствие и светица, Валпургия.  Родена във Весекс през 710 г. тя е племенница на свети Бонифаций, а според легендата и дъщеря на саксонския принц свети Ричард. Заедно със своите братя достига до Франкония, Германия.

Решава да стане монахиня и заживява в манастира в Хейденхайм, основан от нейния брат Вунибалд. Валбурга умира на 25 февруари 779 г. и този ден все още носи името ѝ в католическия календар. Канонизирана е за светица на 1 май същата година и това е датата, която носи нейното име в шведския календар. Валпургиева нощ  се празнува в нощта на 30 април срещу 1 май в Германия, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Финландия, Чехия и Швеция.

Исторически погледнато Валпургиевата нощ е възникнала като приемственост на обичаите по посрещането на пролетта в езичеството. Празнуването включва паленето на гигантски огньове в името на настъпващата пролет. Оригинално древните викингски обичаи на плодородието са били провеждани около 30 април и поради съвпадението на канонизирането на Валбори, 

празненствата приемат нова форма. Почитането на Валбори със силата на викингските обичаи по посрещането на пролетта е възприето и на други места в Европа. Двата празника се смесват в единно цяло, което днес се нарича Валпургиева нощ.

А в германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили (великото сборище) се събират на деня на света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се опитват да попречат на идването на пролетта. - В Бавария шегаджии мажат входните брави с паста за зъби, преместват вратите на друго място и вадят връзките от обувките.

Нещо като закъснял 1 април. - В Скандинавия палят огньове, за да привлекат пролетта, прогонят духовете или да се избавят от натрупалия се през зимата боклук. - В Чехия в навечерието на Валпургиевата нощ посипват прага с пясък или трева, за да не могат вещиците да влязат в дома, докато не преброят всички песъчинки и стръкчета. - Финландците смятат, че в последния ден на април няма нито едно възвишение на хълм, където да не седят вещици.


Смята се, че билките във Валпургиевата нощ придобиват чудодейна сила. Ако забъркате с тях отвара за любимия, той ще забрави за всички останали жени по света. Мнозина автори описват Валпургиевата нощ в произведенията си: Гьоте във Фаус