събота, 15 август 2020 г.

На тази дата: 15 август 1002 г. цар Самуил превзема Одрин

 В историята на българския цар Самуил има и славни битки, и величави дати, въпреки че за поколенията остава известен с разгрома и ослепяването на армията му от Василий Българоубиец.


На днешния ден преди 1014 години българската армия под командването на цар Самуил превзема Адрианопол (Одрин) през 1002 г.. По същото време византийската войска е концентрирана при обсадата на Бдин (Видин), българите достигат Тракия. Самуил умишлено избира деня 15 април – Богородица. 

По това време в Адрианопол много хора са се събрали за традиционния панаир, организиран в чест на Божията майк. Без да срещнат съпротива, българските войски заграбват значителна плячка и се оттеглят.

Българският цар Самуил е провъзгласен за владетел през 997 година. Управлява до 1014 г. и става едноличен владетел в едно от най-трудните времена в българската история. Според латинския превод на хрониките на Скилица баща му комит Никола е бил управител на голямата област Средец. 


По традиция управителите на големите области са били в родствени връзки с преславския царски двор. Историците предполагат, че Самуил е наследник на Симеоновия род - доказателство, за което намират в имената, които носят Самуиловите наследници.

Вицове - само сока, август 2020 г.

 По настояване на Дани Кирилов новата конституция щяла да може да се оцветява

 

***

 

- Алооо, обаждам се по повод обявата за колата. Пише ,,позвънете''...

- Да, кажете?!

- Нема да я купувам!

 

***

 

- Колко ревнива си от едно до десет?

- КОЯ ДЕСА?

 

***

 

- Извинете, имате ли "Гинкго Билоба"?

- Да, имаме.

- Какво имате?

 

***

 

- Имаш страхотно чувство за хумор, мацко!

- Да, но съм и красива!

- Ха, ха, ха... добра си!

петък, 14 август 2020 г.

Някои въпроси имам!

До вчера живеехме в най-успешната страна. Най-добре справяща се с кризата, най-добрите финансови резултати, с най-добрите помощи за нуждаешите се. Днес изведнъж страната се нуждаела от спешен рестарт. Какво се случи през нощта?

Не е смешно! В момента Барни пише Конституция!

 

На тази дата: 14 август 1994 г. заловен е терористът Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала

 


/Таралеж/

1994 г. заловен е терористът Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала. Получава псевдонима Карлос, след като става член на лявата екстремистка организация Народен фронт за освобождение на Палестина, а прякорът „Чакала” му дава пресата, когато сред неговите вещи е открита книгата „Денят на Чакала” на Фредерик Форсайт.

В продължение години Карлос Чакала гради печалната си слава с убийства, бомби и изнудване и всеки път безпрепятствено успява да се измъкне както заради влиятелните си поддръжници, така и заради грубите грешки в тактиката на тайните служби. Той е арестуван при операция на френските специални части в Судан, командвана от известния антитерористичен съдия Жан-Луи Брюгиер.

Карлос Чакала, един от най-известните терористи на 70-те и 80-те години, днес излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама тайни агенти и ливански информатор.

Илич Рамирес Санчес е роден в Каракас, Венецуела, през 1949 г. любопитен факт в биографията му е, че баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин.

След дипломирането си от гимназията Илич Рамирес Санчес получава стипендия през посолството на СССР в Каракас. Заминава в Съветския съюз за обучение в Университета за дружба между народите „Патрис Лумумба”, който се ползва от КГБ за „набиране на чужди комунисти”.

В началото на 70-те се свързва с Народен фронт за освобождение на Палестина (ПФЛП) в Йордания и участва в сраженията по време на Черния септември. През 1973 г. прави неуспешен опит да убие еврейския бизнесмен и вицепрезидент на Британската ционистка федерация Йозеф Зиеф. Тези действия са в отговор на убийството на Мохамед Бадиа, лидер на ПФЛП за Европа в Париж, от агенти на Мосад. Карлос Чакала сам признава, че е отговорен за бомбена атака в Банка Хаполим в Лондон, за три коли бомби заложени пред редакции на вестници във Франция, за гранатометна стрелба в парижки ресторант, при която са убити двама и 30 са ранени.

В Хага на 27 юни 1974 г. подпомага японската Обединена Червена Армия при операция за отвличането на френския посланик. На 13 и 17 януари 1975 г. участва в два неуспешни опити да се взривят самолети на Ел Ал с гранатомет на летище Орли, Париж. На 27 юни 1975 г. Карлос Чакала застрелва двама френски агенти при опит за задържането му след като е издаден от Мишел Мукхарбал, арестуван член на ПФЛП. Мукхарбал също е застрелян. Карлос бяга в Ливан, където с.г. приема исляма.

Вицове - само сока, август 2020 г.

 Към крадеца, откраднал ми антидепресантите:

- Надявам се, че вече си щастлив.

 

***

 

Какви времена дойдоха - хранителните продукти станаха с по-голям срок на годност от бялата и черната техника.

 

***

 

Не мога да ги разбера тия суши-ресторанти. Как е възможно ориз, завит в риба и то сурова, да струва повече от сланина, завита във вестник и то нов?

 

***

 

- На какво обръщаш внимание първо, когато видиш красив мъж?

- Първо обръщам внимание на моя, дали гледа...

 

***

 

По походката познавам, кой влиза в морето за удоволствие и кой - по работа...

четвъртък, 13 август 2020 г.

ГЕРБ и ОП не подавали оставка, щото искали да свършат още много работа, особено в парламента, ама нямало да дойдат и да работят на днешното извънредно заседание.

На тази дата: 13 август отбелязваме Ден на левичарите

 


Днес е Международният ден на леворъките. Датата се отбелязва от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.


Става въпрос за празник на хората, които използват лявата си ръка повече от дясната за повечето неща - например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точен индикатор — някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности. Смята се, че между 3% и 10% от населението на Земята се състои от левичари.

Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстри), въпреки че са по-рядко срещано явление. Мъжете левичари са повече от жените (52,4% мъже срещу 47,6% жени).
Американският учен Амар Клар е установил, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Въпреки това има много (все още не напълно доказани) теории по въпроса.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес II, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици.
Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

Такива още са били Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.
В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.

Вицове - само сока, август 2020 г.

- Скъпа, защо всички кюфтета са с различни размери?

- Млъквай и яж! Нали искаше разнообразна храна?!

 

***

 

Киев в сянката на соца.

Авраам разправя на жена си:

- Сара, днес встъпих в Партията!

Сара:

- Ти все такива ги вършиш Авраме, вчера стъпи в лайно, днес в Партията!

 

***

 

- Дафино, свали гащите, комшийте идват да играем карти!

- От простора ма оуу... Ей, загубена жена, ей!

 

***

 

Ако на шефа му хрумне гениална мисъл, значи някой цял ден ще се занимава с глупости.

 

***

 

Мечтая да бъда толкова самоуверена, колкото дебела жена в клин.

сряда, 12 август 2020 г.

Гениалната министър Сачева: Безработните да стават бизнесмени

Министър Сачева: "Безработни лица с право на обезщетение могат да започнат собствен бизнес благодарение на насърчителна мярка на Агенцията по заетостта.  В Закона е предвидена възможност те да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал."

Гениална идея! А, какво ще ядат безработните?


Спуснаха опорките! Започна копи - пейста, само на Барни Кирилов му е забранено във Фейса

 

Тиквата и учениците

БКП след промените: „Партията ви изучи и направи хора! А сега протестирате... Неблагодарници“

Бойко Тиквата (2020): „Да им оборудваме кабинетите ... за да може ... след това, като ги обучим добре, да излязат на протест”

Какво толкова се чудите на атаката в детски център "Биберон"? Ако не ги бият, докато са малки, порастват и стават астрофизици!

Путин каза ли кога пускат ваксина срещу 5G, че тук много хора тръпнат в очакване?

На тази дата: 12 август 1961 г. започва изграждането на Берлинската стена

 


1961 г. започва изграждането на Берлинската стена. Стената служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република до 9 ноември 1989 г., отделяща западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на ГДР.


След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки (СССР, САЩ, Великобритания и Франция) на четири окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република. В трите западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция. Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ.

Затова в нощта между 12 и 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е в нарушение на следвоенното споразумение на страните-победителки, съгласно което Великобритания, Съветският съюз, САЩ и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 г. Напълно построената стена се е състояла от 45 ооо бетонни блокове 3,6х1,5 м, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5000 души успяват да избягат на Запад. Сред най-известните случаи са масовото бягство по тунел, дълъг 149 м, полет с делтаплан, промушване между прозорците на два съседни апартамента.

Берлинската стена става един от най-известните символи на Студената война.

Вицове - само сока, август 2020 г.

 

Да влезеш в стаята на тийнейджър е като да влезеш в ИКЕА - уж само да погледнеш, а излизаш с четири чаши, шест чинии, три кърпи и куп боклуци, които не е ясно какво са...

 

***

 

- Ти обичаш ли ракия?

- Чак обич, не! Просто поддържаме връзка!

 

***

 

"Добър човек" - това е човек като мен, само че добър.

 

***

 

 

Утрото е по-мъдро от вечерта! Eто защо сутрин не ни се ходи на работа...

 

***

 

Да си кръстиш детето Ая може, а Ую не можело...

 

вторник, 11 август 2020 г.

Бареков пак стана за смях

Бареков 40 минути седи пред една къща и говори за Прокопиев, показва му сауната, басейна... накрая една от жените с него му казва: "Между другото къщата на Прокопиев е по-нататък".


Гешев бори престъпността! Обискира детски център "Биберон"

Кризисен пиар, е когато Маджо започне да изземва протеста от Черепа и Сорос

И да знаете: Ако се разкара корупцията ще дойдат гейовете

На тази дата: 11 август 1877 г. Започва решителния бой на Шипка

/Таралеж/

На днешния ден се навършват 139 години от най-важната битка в Руско-турската война. 11 август 1877 г. е най-тежкият ден от отбраната на Шипка.

От 9 до 11 август с.г. на връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. Едва на 7 август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (Тридесет и шести Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

Решителният и най-тежък бой започва на 11 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч настъпва критичният момент. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. Турците минават към отбрана, което е повратен момент във войната за свобода на България и предначертава бъдещия краен успех.

Вицове - само сока, август 2020 г.

 

Скъпи клиенти, моля ви, уважавайте ме като лице, което ви обслужва! Вие виждате един идиот, а аз - цяла група...

 

***

 

- Сега разбрах защо ти викат "коте."

- Защо?

- Защото имаш мустачки...

 

***

 

Барман към сервитьора:

- Ей, престани да изхвърляш пияните посетители, не забравяй, че работиш във вагон ресторант!

 

***

 

- Жоре, гледай на тази колко са и криви краката!

– Това е жена ми.

– Ауу, колко ѝ отиват...

 

***

 

Мъжът винаги има право! Стига жена му да е съгласна!

понеделник, 10 август 2020 г.

Ливан официално вече е джендър република, както би казал Каракачанов

Домът е там, където те се усмихват. Винаги е добре да си поговориш с дете, най-верните решения идват от тях. Време за техните усмивки и моите решения!

Внучетата на Бойко са го посъветвали да не си дава оставката, а да поиска тази на Радев

Да обобщим: Черепа, Маджо, Радев, Христо Иванов, Доган и Сорос са в комбина, за да свалят правителството

На тази дата: 10 август 1915 г. Българин полита за първи път със собствен самолет

 10 август остава славна дата в родната история – през 1915 г. е осъществен успешен пробен полет

на първия български аероплан в Божурище. Той е, построен от изобретателя Асен Йорданов.


За него световноизвестният летец и авиоконструктор Нийл Армстронг, първият човек стъпил на Луната, признава, че се е учил от него на авиация.

В разгара на Балканската война шестнайсетгодишният Асен Йорданов постъпва като доброволец в аеропланното отделение, където е назначен като механик. Придобитият опит и технически знания впоследствие му позволяват да се заеме с конструирането на първия български моторен самолет. Завършва го за по-малко от година и датата на неговото успешно изпитание - 10 август 1915 г., се смята за начало на българското самолетостроене. Държавната комисия, назначена специално за събитието, дава положителна оценка на биплана, наречен “Асен Христов Йорданов”, и той е признат за изобретение. Желанието на младия конструктор е да започне серийно производство на неговия прототип, който да служи като учебен, свързочен и лекотранспортен самолет. Следващият му амбициозен проект е изработването на многомоторна тежка машина.

За нещастие Ньойският договор налага на победена България драконовски мерки и по отношение на авиацията - ние не само нямаме право да разполагаме със свои самолети, но и оцелелите от войната са унищожени, а личният състав е разпуснат. Шанс за нова изява му дава обявеният от Американския аероклуб през 1921 г. международен конкурс за обиколка на Земята с аероплан, като наградата е 1 млн. долара за пилота, който пръв измине разстоянието от 33 546 км за не повече от 100 дни. В състезанието решава да се включи и летецът Александър Стоянов. За набиране на необходимите средства те се обръщат към правителството и молбата им е удовлетворена лично от министър-председателя Александър Стамболийски. Двамата патриоти заминават за Америка, за да защитят достойно името на България, но се оказва, че те са единствените кандидати, дръзнали да се явят на конкурса, и той се отлага. Асен Йорданов иска разрешение да удължи престоя си в САЩ, където впоследствие се установява за постоянно. Там той продължава обучението си и завършва аероинженерство, радиоинженерство, химия и физика. В концерна “Къртис”, където започва работа като чертожник, постепенно се издига до главен конструктор. Работи и в конструкторските екипи на водещите в световното самолетостроене “Боинг”, “Локхийд” и “Дъглас”. В САЩ се сбъдва и юношеската му мечта - конструира първия в света многоцелеви самолет “Дъглас ДС-3”, който е един от най-добрите граждански самолети през 30-те години. Забележително е и участието му в конструирането на прочулите се през Втората световна война модели на “Боинг” - “Б-17”, “Б-29 Супер-Фортрес”, както и “Лайтинг П-38”. Високо ценен от ръководството на “Боинг”, Асен Йорданов остава негов сътрудник до смъртта си през 1967 г.

Станал почетен гражданин на Ню Йорк, знаменитият ни сънародник е вписан завинаги и в паметта на града - на летище “Ла Гуардия” поставят възпоменателна плоча с името му, а в музея “Ер спейс” са изложени негови лични вещи. За съжаление родоначалникът на българското самолетостроене, героят от Първата световна война, остава и до днес непознат в родина си.

Вицове - само сока, август 2020 г.

 

- Прати глупака за скоч и той ще ти донесе тиксо...

Шотландска мъдрост.

 

***

 

- Кво а тава НАВИК?

- Тава е кога сутрин си наливаш кафето под ъгъл, та да няма пяна!

 

***

 

От три дена не пия. Разбрах, че съм женен. К'ва е тая бе, хора?!

 

***

 

Ако сте над 30 години и не сте постигнали нищо в живота - то вие сте честен и почтен човек.

 

***

 

- Ето, връщам ви говорящият папагал!

- Ама защо, не говори ли!?

- Жена ми не спира да мърмори, а той повтаря всичко след нея и то по три пъти...

неделя, 9 август 2020 г.

Каракачанов се страхува толкова от гей браковете, защото се опасява, че Джамбазки ще му предложи

Алооо, Каскет! От къде има пари за такъв часовник шефа на СДВР?

На тази дата: 9 август 1945 г. Японският град Нагасаки е унищожен от атомна бомба „Дебелака”

 


1945 г. японският град Нагасаки е унищожен от атомна бомба с кодово име „Дебелака”. Любопитен факт е, че Нагасаки никога не е подлаган на голяма бомбардировка преди експлозията на ядрената бомба.

Градът е едно от най-големите пристанища в Южна Япония и е от голямо значение във войната поради широко вариращата си промишлена дейност, включително производството на снаряжението, военната екипировка на кораби и други военни материали.

На 1 август 1945 г. много бомби със силен експлозив са хвърлени върху града. Няколко от тези бомби опустошават корабостроителници и области в югоизточната част на града, включително сградите на известната фирма „Мицубиши Мотърс”. Шест бомби попадат на територията на Медицинския комплекс в Нагасаки, като три от тях са директно върху сградата.

Вредата от тези бомби е малка, но създава паника в Нагасаки и много хора, най-вече ученици, от провинциалните области са отведени на безопасни места и затова населението на града значително намалява преди ядрената атака.

Сутринта на 9 август излита американски стратегически бомбардировач - B-29 „Суперфортрес”, на борда на който е ядрена бомба (6,4-килограмово ядро от плутоний-239 с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил). Първостепенната цел е град Кокура, а второстепенната - Нагасаки.

Пристигайки над Кокура, с половин час закъснение, лошите метеорологични условия (70% облачност) не позволяват изпълнението на атаката. След три обиколки над града и поради намаляване на количеството гориво, бомбардировачите се насочват към второстепенната цел - Нагасаки, където в 11.01 ч. е извършена бомбардировката.

Вицове - само сока, август 2020 г.

 

Политиците и памперсите трябва навреме да се сменят, по една и съща причина.

 

***

 

Баба стои права в рейса до малка седнала кифла... и си потропва с бастуна...

- Бабо, да си сложиш гумичка на бастуна!

- Едно време баща ти е трябвало да си сложи гумичка на бастуна...

 

***

 

Само на нашето черноморие БЕТОНЪТ е по-пресен от РИБАТА...!

 

***

 

- Беше ли на почивка?

- Охооо, аз още миналата година бях...

 

***

 

Как се сгъва чаршаф с ластик? Дееба неговата мама...