Страници

понеделник, 6 март 2023 г.

Нефт в замяна на хартийки! Руските компании не знаят какво да правят с рупиите, получени от Индия

След като увеличиха търговията с Индия със стотици проценти и изоставиха долара по искане на Кремъл, руските компании се сблъскаха с проблем: рупиите, получени за продажба на стоки на индийски контрагенти се оказаха безполезни хартийки. Това съобщава Moscow Times.

Износителите акумулират индийска валута, но индийският регулатор не позволява тя да се търгува на Московската борса и да се превръща в рубли, заяви в интервю за Ройтерс Кирил Пестов, управляващ директор за бизнес развитие на борсата.


От средата на миналата година, според него, участниците на валутния пазар се интересуват от продажбата на рупии - евтиният руски петрол се е влял в Индия, а до края на годината доставките са се увеличили 33 пъти. Техният обем - почти 1,5 милиона барела на ден - надвишава вноса от Ирак и Саудитска Арабия взети заедно.

Но е невъзможно да се продаде рупията в Москва. "Индийската валутна регулация ограничава циркулацията на рупии извън Индия и това се отнася за целия външен свят", обясни Пестов.

Според него Московката борса чака решенията на Централната банка на Индия за разширяване на интернационализацията на рупията. Но то все още се отлага.

Въпреки факта, че Индия внася стоки на стойност 4-5 милиарда долара месечно, износът й за Русия се оценява на стотици милиони, твърдят анализатори на Deutsche Bank. Освен това през януари-септември миналата година доставките дори са намалели с 14%.

През ноември делегация от руски представители пътува до Ню Делхи, за да обсъди търговски въпроси и представи списък с около 500 стоки, които Индия може да продаде на Русия. Тя включваше бутала, маслени помпи, запалителни бобини, брони, оборудване за текстилната промишленост, включително конци и бои, както и почти 200 стоки за металургията. Не е постигнато обаче никакво споразумение.

В резултат на това руските банки започнаха да отказват да получават рупии, съобщиха източници в Ню Делхи пред Bloomberg: те не искат натрупването на излишната индийска валута, която няма какво да бъде направена.

Може да подкрепите блога с дарение! 
Блогът се издържа единствено от дарения. Не получава финансиране и не публикува реклама!