Страници

сряда, 17 май 2023 г.

Създателите на "неуязвимите" руски хиперзвукови "Кинжали", дето Украйна ги унищожи, са арестувани за държавна измяна

Стана ясно, че са арестувани създателите на руската хиперзвукова ракета "Кинжал". "Неуязвимите" руски ракети бяха унищожени от украинската армия със системата "Пейтриът".


Трима учени от Новосибирския институт по теоретична и приложна механика (ITPM), които се занимаваха със създаването на хиперзвукови самолети, бяха последователно арестувани от силите за сигурност по текст с максималното наказание доживотен затвор.

Във вторник, 16 май беше публикувано отворено писмо, в което обявиха ареста по подозрение в държавна измяна на Валери Звегинцев, доктор на техническите науки и главен изследовател, основал лабораторията по високоскоростна аерогаздинамика към института.

От 7 април Звегинцев е под домашен арест. Прекият му ръководител, директорът на ITPM Александър Шиплюк, беше настанен в предварителния арест "Лефортово" през август миналата година няколко дни след ареста на главния изследовател Анатолий Маслов. И двамата са обвинени по един и същ член - 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация "Държавна измяна". Според Academ.info Маслов е заподозрян в прехвърляне на данни, свързани с хиперзвукови технологии, в Китай. 

Шиплюк и Маслов се занимават с хиперзвукови ракети повече от 10 години. Те представиха експерименталния дизайн на такива оръжия още през 2012 г. на научен семинар във Франция, отбелязва Ройтерс. Четири години по-късно се появява работата на съвместното авторство на двама учени по аеродинамични изследвания при хиперзвукови скорости.

През последните години Шиплюк се занимава и със защитно покритие на хиперзвукови ракети - работата му, цитирана онлайн, е посветена на тази тема, пише The Telegraph. 

Общо 16 души бяха преследвани в сибирския клон на Руската академия на науките, който е известен със силния си потенциал в областта на физиката и математиката, включително бившият ръководител, академик на Руската академия на науките Александър Асеев. Един от учените, 54-годишният Дмитрий Колкер, ръководител на лабораторията по квантови оптични технологии в Новосибирския държавен университет, почина в московски център за предварително задържане малко след като беше арестуван от служители на ФСБ.

Президентът Владимир Путин обяви създаването на хиперзвуково оръжие в Русия на 1 март 2018 г. по време на обръщението си към Федералното събрание. В карикатурна презентация, демонстрираща изстрелвания в САЩ, Путин показа на депутати, сенатори и официални лица противокорабната ракета "Циркон" и междуконтиненталната балистична ракета "Авангард" с плъзгащи блокове. Последният, според Путин, достига скорост над 20 Мах и се топи в полет.

Освен това Путин представи хиперзвуковата ракетна система "Кинжал", която според президента "гарантирано ще преодолее" не само съществуващите, но и перспективни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

На 4 май командването на Въоръжените сили на Украйна обяви, че е свалило "Кинжала" с помощта на американските системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", разработени още през 1970-те години на миналия век, които Киев получи от Германия и Холандия. По-късно информацията за прихващането на ракетата беше официално потвърдена от Пентагона.

Кремъл не коментира задържането на учените по подозрение в държавна измяна, заяви говорителят на президента Дмитрий Песков на брифинг в сряда.

"Руските специални служби работят, те изпълняват функциите си, това е много сериозно обвинение", каза той и добави, че само съд може да признае човек за виновен.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение