Страници

петък, 7 юли 2023 г.

Стотици наемници от ЧВК "Вагнер" са напуснали столицата на Централноафриканската република и са тръгнали към Москва

Две седмици след неуспешния бунт на Евгений Пригожин в Русия, може би са започнали големи маневри в редиците на "Вагнер" в Централноафриканската република. Няколкостотин наемници напускат Банги на 6 юли и тръгват за Москва. Порталът Jeune Afrique пише за това.


Според изданието става дума за повече от 500 "вагнеровци". Приблизително 500 - 600 бойци са демобилизирани в селищата Бирао, Сидо и Батангафо.

Съобщава се, че бойците от ЧВК "Вагнер", основана от Евгений Пригожин, напускат столицата на Централноафриканската република Банги и се отправят към Москва.

"Двата полета излетяха от летище "Мпоко" в централноафриканската столица и се насочиха към Москва, Русия. Още един самолет е в готовност в Банги", пише изданието.

Журналистите твърдят още, че по-нататъшното пребиваване в страната на командира на ЧВК "Вагнер" и съветник на президента на Централноафриканската република Виталий Перфилиев остава под въпрос.

Според съобщения в медиите на 29 юни Министерството на отбраната на Руската федерация и други руски правоохранителни органи нямат нито способността, нито желанието да заменят ЧВК "Вагнер" в Африка.

Според някои информации Кремъл се опитва да убеди партньорите си в Африка и Близкия изток, че операциите на ЧВК "Вагнер" там ще продължат, но под друго ръководство.

Също така  САЩ са наложили санкции срещу редица компании, свързани с ЧВК "Вагнер", по-специално в Централноафриканската република. Ограниченията засегнаха и Андрей Иванов, който си сътрудничи с организацията за африкански политически науки на Евгений Пригожин.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение