Страници

петък, 7 юли 2023 г.

Държавният департамент на САЩ: Администрацията на Байдън не е разрешила тайни преговори с Русия за Украйна

Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че не е разрешила тайни срещи на бивши високопоставени служители на Националната сигурност на САЩ с руския външен министър Сергей Лавров и други руснаци за възможни преговори за прекратяване на войната в Украйна, което беше съобщено от NBC News, позовавайки се на свои източници.


"Администрацията на Байдън не е санкционирала тези дискусии. И както неведнъж сме казвали, нищо за Украйна без Украйна". Това каза говорител на Държавния департамент в отговор на въпроси на Ройтерс. Според говорителя администрацията ще продължи да доставя оръжие на Киев, така че украинците "да могат да преговарят от позицията на силата, когато смятат, че моментът е подходящ".

NBC News съобщи, че бивши американски служители са се срещнали с Лавров в Ню Йорк през април, заедно с напускащия Ричард Хаас, бивш американски дипломат и напускащ поста президент на Съвета за външни отношения, и двама бивши сътрудници на Белия дом. Телевизионният канал, позовавайки се на два източника, твърди, че дискусиите не са се състояли по указание на администрацията на Байдън, а с нейно знание и тези, които са се срещнали с Лавров, впоследствие са информирали Белия дом за това.

Вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че информацията за срещи между бивши американски служители и Лавров е фалшива. По-рано координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ няма да се противопоставят на посредниците в преговорите между Русия и Украйна за прекратяване на войната.

Коментирайки възможните преговори с Русия, президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Киев няма да седне на масата за преговори с Кремъл "който и да е президент в Русия", ако врагът остане на територията на Украйна. "Няма да се съгласим на замразен конфликт, защото това е война, това е безнадеждно развитие за Украйна", каза Зеленски.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение