Страници

четвъртък, 31 август 2023 г.

BBC: Какво знаем за атаките с дронове в Русия? Повече от 190 пъти тази година дронове атакуваха Русия и Крим

BBC Verify следи съобщенията за удари с дронове в руските медии от началото на 2023 година.

Според тях тази година има над 190 предполагаеми атаки в Русия и в анексирания от Русия Крим.

Нощните атаки на 30 август са най-широко разпространените, които сме наблюдавали за един ден от началото на годината, като дронове удариха най-малко шест региона в Русия от юг на северозапад.


През 2023 г. досега атаките с дронове бяха концентрирани в районите на Брянск, Белгород и Курск в Русия близо до западната граница с Украйна, както и в анексирания от Русия Крим.

Предполагаема атака с дрон остави един от водещите руски бомбардировачи Туполев Ту-22 да пламне в авиобаза южно от Санкт Петербург, според кадри, проверени от Би Би Си.

През 2023 г. е имало и около дузина атаки с морски дронове срещу руски цели в Черно море, включително срещу военноморски бази и по Кримския мост.

Атаки с дронове срещу Москва
Дронове са достигнали района на Москва, който е на около 450 км от границата с Украйна.

Удари имаше и на строящ се небостъргач на 23 август и на изложбения комплекс "Експо център" в столицата няколко дни по-рано.


Полетите бяха отклонени от международното летище "Внуково" в Москва след атака с дрон на 4 юли, а летището за кратко беше затворено след атаки с дронове на 30 юли и на 1 август.

Русия обвини Украйна, че се е опитала да убие президента Владимир Путин при предполагаема атака срещу резиденцията му в Кремъл в Москва на 3 май - Украйна отрече това.

Социалните медии съобщават, че няколко скорошни атаки срещу Москва са включвали дронове от типа "Бобър" - щурмови самолет с голям обсег, за който се твърди, че наскоро е произведен от Украйна.

Специалистът по дронове Стив Райт от Университета на Западна Англия анализира тези самолети срещу проверени кадри от удари по Москва на 30 май.

Той заключи, че двата примера са последователни в дизайна и "най-вероятно" е бил използван Бобърът.

През февруари дрон се разби на около 100 км от Москва, което според местния губернатор е опит да се насочи към цивилна инфраструктура.

Снимката на останките изглежда съответства на UJ-22 - тип дрон, произведен от Украйна.

Атаки срещу руската инфраструктура
Петролните съоръжения, летищата и енергийната инфраструктура са взети на прицел през 2023 г.

Идентифицирахме най-малко девет докладвани атаки с дронове срещу петролни складове. Един от тях беше в Севастопол, голям град в Крим, който беше ударен на 29 април, унищожавайки няколко от петролните си резервоари.


На 31 май петролна рафинерия беше подпалена в Краснодарския край в Южна Русия, на около 200 км от кримската граница. Областният управител заяви, че вероятно това е причинено от дрон.

Лейла Гост, анализатор в консултантската компания за сигурност Sibylline, казва: "Украинските сили най-вероятно ще дадат приоритет на насочването към петролните рафинерии, както и към железопътната инфраструктура и по-широката руска логистика, за да причинят максимални смущения".

Докъде могат да летят украинските дронове?

Дронове са разположени и от двете страни в конфликта, като Русия използва дронове иранско производство по цели в Украйна.

Украйна твърди, че бързо увеличава производството си на дронове, тъй като търсенето нараства на фронтовата линия.

По отношение на обхвата експертите твърдят, че дроновете, изстреляни от Украйна, могат да достигнат дълбоко в руска територия.

"Въпреки че Украйна не е потвърдила, че нейните въоръжени сили са извършили атаките (срещу Москва), мисля, че превантивните нападения, на които станахме свидетели миналата година, доказват, че Украйна има способността да извършва подобни атаки на далечни разстояния от територията на Украйна", казва Дейвид Ченсиоти, редактор на авиационния блог.

Специалистът по дронове Стив Райт също заяви, че е възможно дрон да удари Кремъл, след като е бил изстрелян от вътрешността на Украйна.

Но той добави: "Моето предположение е, че дронът е бил изстрелян от много по-близо от това."

Украинският министър на цифровата трансформация Михайло Федоров се похвали с украински дрон, наречен R18, който "може да лети от Киев до Москва и обратно".

Г-н Ченсиоти казва: "Украйна използва широко няколко дрона, като дронът Bayraktar TB2 се очертава като истинската звезда на въздушната война за Украйна, нанасяйки тежки загуби на руските сили, някои от които са хванати на запис и разпространени онлайн".

Турция продаде въоръжени дронове Bayraktar TB2 на Украйна през последните месеци, докато турският производител на дроновете дари за операции за групово финансиране в подкрепа на Украйна.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение