Страници

събота, 16 септември 2023 г.

САЩ дадоха на Украйна 3D индустриални принтери за печатане на резервни части за военна техника на бойното поле.

Украйна получи индустриални 3D принтери от Съединените американски щати, които могат да се използват за печат на резервни части за военна техника на бойното поле.


Това каза Уилям Ла Плант, помощник на ръководителя на Пентагона по доставките и поддръжката.

Според представител на Министерството на отбраната на САЩ такива специални 3D принтери на индустриално ниво са били доставени в Украйна през август.

И още миналата седмица украинците завършили обучение за работа с тези устройства, добави американският служител.

„Става въпрос за принтер с размерите на камион, на който украинците са завършили обучение и могат да отпечатат всичките си части върху него“, обясни той по време на реч в Центъра за нова американска сигурност.

Ла Плант отбеляза, че присъствието на тези принтери от украинската страна "напълно променя въпроса", тъй като устройствата ускоряват процеса и отварят нови възможности.

"Можете да правите невероятни неща с 3D печат, не само заради скоростта. Можете всъщност да произвеждате части, които не бихте могли да произвеждате при нормални условия", посочи представителят на Пентагона.

Той също така добави, че в Украйна, след началото на широкомащабната инвазия на Руската федерация, специалистите започнали самостоятелно и по собствена инициатива да печатат 3D резервни части, дори без съответните разрешителни и без технически пакети с данни.


"Знаете какво казват, когато вашата страна е подложена на екзистенциална атака, законите за интелектуалната собственост имат само малко значение. Така че ние го уточнихме с други държави. Сега те имат всички пакети с технически данни", каза той за ситуацията.

Технологията за отпечатване на различни устройства и предмети отдавна се използва в Украйна. В същото време едва наскоро стана известно за плановете за създаване на цяла сграда на 3D принтер.

Подобен проект е стартиран в Ирпен, Киевска област, където планират да построят първата частна къща в страната, използвайки местно производство на 3D печат.

3D принтер отпечатва двуетажна къща в САЩ. Видео

 

Трябва да се отбележи, че подобно строителство е обичайна практика в света и показва добри резултати.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение