Страници

петък, 1 септември 2023 г.

Белият дом: Украинските въоръжени сили постигнаха забележителен напредък в контраофанзивата през последните 72 часа

Съединените щати забелязаха забележителен напредък на въоръжените сили на Украйна през последните 72 часа в направление Запорожие. Това стана по време на аудиобрифинг в петък, 1 септември, заяви координаторът за стратегическа комуникация на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

"Със сигурност не искам да казвам нищо, което би компрометирало сигурността на техните операции или да бъда експерт от дивана, който да говори за действията им на бойното поле. Въпреки това, през последните около 72 часа видяхме значителен напредък от страна на украинските въоръжени сили на южната фронтова линия, в района на Запорожие и те постигнаха известен успех срещу втората линия на руската отбрана", каза Кърби.

Той подчерта, че украинците сами ще решат къде да отидат по-нататък и как да се възползват от този успех.

"Това не означава, че те не помнят тежките боеве, които предстоят, докато се придвижват по на юг. Те го знаят по-добре от всеки друг. Ние сме фокусирани върху това да се уверим, че те са готови да напреднат, че разполагат с необходимите инструменти, техники, обучение и способности за този напредък. Отново, толкова бързо, колкото намерят за добре", каза Кърби.

Според представителя на Съвета за национална сигурност на САЩ има вероятност руснаците да реагират на този напредък на украинската страна.

"Така че трябва да гледаме и това. И да гарантира, че Украйна има всичко необходимо, за да напредне не само, но и да има средствата да отговори ефективно на всяка руска контраофанзива срещу нея", каза Кърби.

Запитан от репортери за отговора на САЩ на увеличаването на ударите по цели, разположени вътре в Русия, далеч от украинската граница, Кърби подчерта, че политиката на Вашингтон остава непроменена: "Нищо не се е променило в нашата политика по отношение на ударите срещу Русия, ние нито ги насърчаваме, нито ги улесняваме. Ние сме фокусирани върху това да гарантираме, че Украйна може да си възвърне собствената територия на собствената си земя".

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение