Страници

понеделник, 4 септември 2023 г.

Спецоперацията на Украйна "Синигер": как руски пилот се предаде в Украйна заедно с боен хеликоптер Ми-8. Видео

В мрежата се появиха кадри от спецоперацията на ГУР на Украйна "Синигер", в която руският пилот Максим Кузминов се предаде в Украйна заедно с бойния хеликоптер Ми-8.

28-годишният капитан Максим Кузминов се е свързал с представител на украинското разузнаване, съобщил му, че е близо до границата, и посочил местоположението си. Пилотът преминава границата на малка височина в режим на радиомълчание. По време на последния етап от операцията Кузминов е ранен.

Украинското военно разузнаване твърди, че това е станало в резултат на подготвяна в продължение на 6 месеца операция под кодовото име "Синигер". Двама други членове на екипажа са били застреляни след кацането на хеликоптера в Украйна. Руският офицер е показан с лицето му в документалния филм "Свалените пилоти на Русия".


„Основата на действията ми не е да допринасям за тези военни престъпления. Знам много добре как ще свърши това. Украйна определено ще спечели тази война“, обясни пилотът.

Той вече е в безопасност и дава показания за руската авиационна и летищна мрежа.

Това е първата операция от началото на пълномащабното нахлуване, когато беше възможно да бъдат заловени нови руски летателни апарати в боеспособно състояние и да бъде привлечен професионален пилот на тяхна страна. Операцията е проведена на 9 август 2023 г. на територията на Вовчанската териториална община на Харковска област.

Още акценти от филма на Главното управление на разузнаването на Украйна "Свалени руски пилоти":
🔹В началото на войната руснаците успяха да ударят само около 20% от обектите от целия списък със задачи, което ги лиши от превъзходството им във въздуха.
🔹В началото на инвазията старши руски офицери-пилоти смятат, че Украйна ще бъде просто „разходка“, за която ще получат добра награда, така че сами летят на мисия. В резултат на това те са заловени и се превърнаха в ценен обменен фонд за Украйна и източник на важна информация: 1 такъв пилот беше обменен за 15 наши бойци.
🔹Украйна не може да сваля руски самолети, докато са в небето и не влязат в зоната на действие на  ПВО, така че единственият вариант е да ги унищожат на земята, точно на летищата.

Украйна атакува най-малко 4 авиобази на територията на Руската федерация:
🔹Шайковка - 220 км от границата,
🔹 Дягилев и Енгелс - 500 км,
🔹Солци - 650 км.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение