Страници

петък, 15 септември 2023 г.

Язък за бързането на Радев, да ни набута в руско-турския газов хъб. Създаването му е под въпрос заради битка за власт, съобщава "Ройтерс".

Бързането на Радев, да ни върне в руската газова зависимост през турско-руския газов хъб удря на камък. 
Стремежът на Русия да създаде "газов хъб" в Турция, който да замести загубените продажби за Европа, се сблъсква с проблеми, поради неразбирателство кой да го ръководи, казаха двама източника, запознати с проекта, пред Ройтерс


Руският президент Владимир Путин предложи идеята през октомври 2022 г., малко след като експлозии повредиха газопроводите "Северен поток", свързващи Русия с Германия през Балтийско море. Все още не е ясно кой е отговорен за взривовете.

Източник, запознат със ситуацията, каза, че планът за газовия хъб се е сблъскал със забавяне, защото Москва и Анкара се карат за контрола.

„Има управленски проблеми, те се борят кой да управлява хъба“, каза източникът, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

Друг източник, близък до контролирания от Кремъл газов гигант Газпром, призна, че има „проблем“ с проблемите на управлението.

Русия вижда хъба като начин да пренасочи износа си на газ сега, след като европейските страни рязко намалиха закупуването си. Тя се надява да продаде малко газ през Турция на страни, които не биха желали да купуват директно от Русия.

В момента Москва доставя газ на Турция чрез газопроводите „Син поток“ и „Турски поток“ през Черно море. Газът през Турски поток също отива за допълнителен износ към Южна и Източна Европа, включително Унгария, Гърция, Босна и Херцеговина, Румъния и Сърбия.

Някои западни столици са загрижени, че всеки турски газов хъб, който включва руски газ, може да позволи на Москва да маскира износа, който е санкциониран от Запада заради действията й в Украйна, като смесва горивото с това от други източници. 
Путин каза през юли, че газовият хъб все още е на дневен ред и Русия иска да създаде електронна платформа за продажба на газ в Турция.

На среща с турския си колега Тайип Ердоган на 4 септември Путин каза, че Газпром е предоставил пътна карта за хъба на турската енергийна компания BOTAS.

Той каза, че въпросите включват създаване на съвместна работна група, изготвяне на правна рамка и "схеми за търговия и трансфер на закупен газ".

Кремъл каза, че хъбът е сложен проект, който ще отнеме време, за да бъде реализиран. Неговият говорител Дмитрий Песков за първи път каза през февруари, че може да има забавяне на плана поради опустошително земетресение, което удари югоизточна Турция и Сирия.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение