Страници

четвъртък, 7 септември 2023 г.

CNN: Мъск тайно изключил Starlink, за да осуети атака срещу руския флот в Крим.

Миналата година Илон Мъск тайно наредил Starlink да бъде затворена край бреговете на Крим. Тогава се е подготвяла атака с подводни дронове срещу руския флот, съобщава CNN. Това става ясно от нова биография на милиардера от Уолтър Айзъксън. 


Докато украинските подводни дронове, вързани с експлозиви, се приближиха до руския флот, те „загубиха връзка и безвредно се изхвърлиха на брега“, пише Айзъксън.

Решението на Мъск, което накара украинските служители да го молят да включи отново сателитите, беше продиктувано от остър страх, че Русия ще отговори на украинска атака срещу Крим с ядрени оръжия, страх, подтикнат от разговорите на Мъск с високопоставени руски служители, според Айзъксън, чиято нова книга ще бъде издадена от Simon & Schuster на 12 септември.

Притесненията на Мъск за „мини-Пърл Харбър“, както той се изрази, не се сбъднаха в Крим. Но епизодът разкрива уникалната позиция, в която се намира Мъск, докато войната в Украйна се разгръща. Независимо дали беше умишлено или не, той се беше превърнал във властен посредник, който американските служители не можеха да пренебрегнат.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение