Страници

вторник, 5 септември 2023 г.

Newsweek: Украйна адаптира противокорабните ракети "Нептун" за удари с голям обсег

Украйна започна адаптирането на местните противокорабни ракети "Нептун" за удари с голям обсег по време на контранастъпление. До такива изводи стигнаха западни експерти, след като Киев използва "напълно модерното" си оръжие в окупирания от Русия Крим.


Това съобщава Newsweek. Според Иън Уилямс, заместник-директор на проекта за противоракетна отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания, ракетите Нептун, които бяха модифицирани от Киев, са част от цялостната стратегия на страната за увеличаване на нейните възможност за удар на далечни разстояния.

На новите украински ракети "Нептун" се приписва унищожаването на руския черноморски флагман "Москва" , което беше важно събитие за Украйна и предизвика смущение в Кремъл само няколко месеца след началото на войната.

Както отбеляза експертът, Украйна използва тези ракети, защото няма системи за нанасяне на удари дълбоко в тила на противника. Украйна не разполага с американската тактическа балистична ракетна система ATACMS или германските крилати ракети с голям обсег Taurus.

„Както Вашингтон, така и Берлин отказаха да предоставят на Украйна тези системи, въпреки факта, че Лондон и Париж прехвърлиха на Украйна по-рано тази година англо-френски крилати ракети с голям обсег Storm Shadow или SCALP“, казва Уилямс.

Следователно Украйна се адаптира и използва наличните ресурси, но това не трябва да се разглежда като дългосрочно решение за удари на далечни разстояния.

Изследователят по отбраната в Кралския институт за съвместни сили Сидхарт Каушал отбеляза, че атаката срещу нос Тарханкут в западен Крим миналия месец „потвърди, че Украйна може да използва „Нептун“ за наземни атаки, което застраши руските съоръжения в преди това защитени тилови райони“.

Както беше съобщено по-рано, модифицираната ракета Р-360 (Нептун) има обсег от 400 км.  Експертите активно работят за подобряване на тази характеристика. 

🔵Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение