Страници

понеделник, 27 ноември 2023 г.

Китай отказва да инвестира в "Силата на Сибир-2" и поиска нови отстъпки от цената на руския газ.

Проектът за газопровод "Силата на Сибир-2", който Кремъл планира да разшири до Китай, за да замени изгубения европейски пазар на Газпром, продължава да виси във въздуха.


Китай не иска да инвестира нито един юан в новия тръбопровод, като предлага на Русия да плати изцяло многомилиардната сметка за строителството и също така изисква отстъпки за цената на руския газ, съобщава The South China Morning Post.

"Пекин много добре разбира, че може да диктува своите условия и че е в много по-силна позиция от Русия", обяснява събеседникът на изданието.

Според него натискът се упражнява на ниво държавни глави и се свежда до това, че Китай иска да плаща възможно най-малко за руски суровини. Газът, който "Газпром" изпомпва през тръбопровода "Силата на Сибир-1" от 2019 г., Китай плаща почти два пъти по-малко, отколкото е цената за европейските страни. Според руските бюджетни материали през 2024 г. средната му цена ще бъде 297,3 долара за хиляда кубически метра при 501,6 долара за Европа и Турция.

През следващата година отстъпката за Китай ще се увеличи до 46%, според изчисленията на правителството: газът от "Силата на Сибир" ще струва $271,6 за хиляда кубически метра, а за Турция и Европа - $481,7.

Но това не е достатъчно за Китай. Той може да поиска още по-големи отстъпки, казва източникът на SCMP.

„Що се отнася до строителството, Пекин иска да е сигурен, че няма да има рискове или разходи за него. Русия е страната, която ще плати изцяло сметката“, казва събеседникът.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 

PayPal:

Revolut:
revolut.me/danibg1912