Страници

събота, 25 ноември 2023 г.

Ден за възпоменание на жертвите на Гладомора в Украйна. Още за съветския геноцид срещу украинците.

Днес украинците почитат паметта на жертвите на Гладомора.
Около 4 млн. души умират по време на масовия глад в Украйна през 1932 и 1933 г., известен като Гладомор. Унищожение е политика на съветския сталински режим.


Гладоморът е предшестван от насилствена колективизация на селското стопанство, "лишаване от собственост" на селяните, кампания за закупуване на зърно и масов терор в селата. Терорът чрез глад, действал в Украйна в продължение на 22 месеца, е съзнателна и целенасочена политика на сталинското правителство. Тази наказателна и репресивна акция е била насочена към подчиняването на украинското селячество, унищожаването на независимите селски стопанства.

Хората по улиците по време на Гладомора.
Снимка: Джеймс Абе/HREC

След тоталните репресии срещу украинската интелигенция и духовенство, жертва на тогавашната власт са селяните.

Първо отнеха от украинските селяни зърното, което бяха отгледали , а след това с множество глоби и обиски ги лишиха от последните им запаси от храна. През декември 1932 г. търговията с продукти е забранена в 82 области на Украйна, а доставката на промишлени стоки също е спряна. В началото на 1933 г. селяните са лишени от последните си надежди за спасение, като се забранява напускането им от гладуващата Украйна. Останали без хляб, селските семейства използваха различни заместители за храна: царевични кочани и стъбла, пресети люспи, изсушена слама, гнили дини и цвекло, картофени люспи, акациеви шушулки, натрошени кори и листа от дървета.

Събития по време на Гладомора.
Снимка: Музей на Гладомора

Гладният терор, продължил в Украйна 22 месеца, отне по официални данни около 4 милиона живота.

Десетилетия наред темата за Гладомора беше табу. При комунистическия режим беше строго забранено дори да се говори за глада от онези години. Изследването на тази трагедия започва едва в края на 80-те години на миналия век.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение⏬ 

PayPal:

Revolut:
revolut.me/danibg1912