Страници

понеделник, 12 февруари 2024 г.

В Украйна вече има 10 компании, които произвеждат дронове способни да стигнат до Москва и Санкт Петербург.

През 2024 г. Украйна ще произведе хиляди дронове с голям обсег, способни да нанасят дълбоки удари срещу Русия. Това заяви министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров в интервю за Ройтерс.


Според министъра Украйна вече има до 10 компании, които произвеждат дронове, способни да достигнат Москва и Санкт Петербург. Федоров казва: "Разраства се категорията дронове камикадзе с голям обсег: 300, 500, 700 и 1000 километра. Преди две години тази категория не съществуваше... изобщо."

Министърът също така отбеляза, че за разлика от Русия, където държавата доминира в производството на дронове, по-голямата част от производителите в Украйна са частни.

Според министъра неотдавнашната серия от удари по руски петролни съоръжения отразява напредъка на украинското правителство в бързото дерегулиране на пазара на дронове и увеличаване на финансирането му, като държавата действа като рисков инвеститор.

Федоров отбеляза, че като част от инициативата BRAVE1, стартирана от правителството миналата година, около 2,5 милиона щатски долара безвъзмездни средства са били отпуснати на военно-технически стартиращи компании и тази сума трябва да бъде увеличена приблизително 10 пъти през 2024 г.

"Ще се борим да увеличим още повече финансирането", добавя той.

Според Федоров производството и доставките на украински дронове са се увеличили повече от 120 пъти през 2023 г., част от по-широко усилие за разработване и производство на военни дронове, за да се преодолее разликата с ударните способности на Русия.

Фьодоров каза, че е съгласен с оценката на ръководителя на украинското военно разузнаване Кирил Буданов, че Киев е постигнал "известен вид паритет" с Москва в производството на дронове с голям обсег.

В ситуацията на недостиг на артилерийски снаряди украинските власти залагат на дронове.

Федоров каза, че миналата година са договорени повече от 300 000 дрона от различни видове и повече от 100 000 са изпратени на фронта. Тези цифри не включват доброволни доставки, които имат „значителен принос“, добави той.

"Ние премахнахме данъците върху компонентите за UAV, опростихме процедурата за сключване на договори. С други думи, премахнахме всички пречки, пред които са изправени компаниите от частния сектор, и ги разрешихме за шест месеца, като приехме всички необходими закони и разпоредби", казва Федоров.

Президентът Володимир Зеленски си постави за цел тази година Украйна да произведе 1 милион дрона (FPV), които са евтини за производство и с които се въоръжават и двете страни в огромни количества.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912