Страници

петък, 23 февруари 2024 г.

ЕС официално прие 13-ия пакет от санкции срещу Русия.

Европейският съюз официално прие 13-ия пакет от санкции срещу Руската федерация.


Върховният представител на ЕС Жозеп Борел обясни, че ограниченията ще важат не само за руснаците, но и за други, които подкрепят въоръжена агресия срещу Украйна.

"Днес, във връзка с втората годишнина от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Съветът на ЕС прие тринадесетия пакет от ограничителни мерки срещу режима на Путин, отговорните за продължаването на неговото незаконно, непредизвикано и неоправдано настъпателна война", обясни политикът.

Новите списъци със санкции са насочени предимно към военния и отбранителния сектор и свързани лица, включително тези, които участват в доставките на оръжие от Северна Корея за Русия.

Санкционирани бяха и представители на съдебната власт, местни политици и лица, отговорни за незаконното депортиране и военно превъзпитание на украински деца.

В списъка бяха включени и 27 компании, поддържащи военно-промишления комплекс на Руската федерация. Те ще бъдат обект на по-строги ограничения за износ на стоки и технологии с двойна употреба, както и стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия.

Някои от тези организации се намират в трети страни (Индия, Шри Ланка, Китай, Сърбия, Казахстан, Тайланд и Турция) и са участвали в заобикалянето на търговските ограничения, други са руски организации, занимаващи се с разработване, производство и доставка на електронни компоненти за военно-промишления комплекс на Русия.

На санкционираните лица ще бъдат замразени активите им в ЕС, а на европейските граждани и компании ще бъде забранено да им предоставят средства. На физически лица също ще бъде забранено влизането на територията на ЕС или транзитното преминаване през нея.

Освен това ЕС разшири списъка със забранени стоки, които могат да допринесат за технологичното усъвършенстване на руската военна индустрия: към него бяха добавени компоненти за разработване и производство на безпилотни летателни апарати. ЕС въведе и допълнителни ограничения върху износа на електрически трансформатори.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912